"Сега": 120 дни тотална мобилизация срещу мафията
"Сега": 120 дни тотална мобилизация срещу мафията   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
13

120 дни тотална мобилизация срещу мафията обяви властта, пише "Сега".

Кабинетът разчита да си върне доверието на ЕС с радикални мерки за ускоряване на съдебните дела и масови проверки на съмнително забогатели българи, отбелязва изданието.

Постоянни проверки на лицата с имущество за над 500 хил. лв., на данъчните и митничарите, непрекъснати инспекции на магазините за акцизни стоки и на учителите за частни уроци са сред мерките в подготвения от Министерството на правосъдието спешен план от 57 точки за борба с корупцията и организираната престъпност, съобщава "Дневник".

Мерките бяха приети от правителството в сряда като отговор на критиките в последния доклад на ЕК. Срокът за прилагането на мерките е краят на годината, като през декември се очаква партньорска мисия от ЕК да провери изпълнението им.

В статия, озаглавена "Не е само нахалство", посветена на текста на Георги Първанов "В енергийната стратегия и политика са нужни прагматизъм и лидерство", Любослава Русева пише в "Дневник":

"Помните ли кога президентът нападна публично бившия премиер? Това не се случи, когато от ЕС ни блокираха средства заради добре отглежданата и охранявана корупция. Не се случи и когато в последните дни на своя мандат кабинетът "Станишев" харчеше ударно от бюджета и сключваше безобразни сделки с предизборно произведени медийни магнатки."

Тя отбелязва, че статията на президента беше публикувана на сайта му в навечерието на посещението на премиера Борисов в Брюксел, предшествано от новината, че ще ни бъдат отблокирани средства по САПАРД.

Допълва, че на следващия ден Първанов реши да свика КСНС, на който да обсъди "мерки за изпълнението на показателите по Механизма за сътрудничество и проверка и за подобряване усвояването на средствата от ЕС".

Президентът, който не е свиквал КСНС във времената, когато ни ги спираха, едва сега се е загрижил за еврофондовете, пише Русева.

Този, който оневини правителството на Станишев, като каза, че България е станала заложник на изборната битка за Европарламент, прави проблем от заварен проблем, по който вече се работи криво-ляво успешно, отбелязва тя.

"Това не е само нахалство. Говорим за кръгове, изолирани от евроатлантическите ни партньори, които ще продължават да нанасят вреди", смята авторката.

Отнемането на незаконно имущество не трябва да се обвързва с наказателния процес, казва пред "Класа" председателят на ВАС Константин Пенчев.

България дели престижното 4-то място с Нова Зеландия, Сингапур, Хонконг и САЩ по достъп до фирмени кредити в тазгодишната класация на Световната банка за страните, в които най-лесно се прави бизнес, отбелязва "Класа".

В общото подреждане измежду 183 държави обаче страната ни слиза с 2 места надолу - от 42-ра на 44-та позиция, и попада между Армения и Ботсвана.

Заменки и на борсата, съобщава под глава в. "Пари". "Евро инс" АД и "Топливо" АД бяха изключени от Sofix заради силния спад на пазарните си оценки, посочва изданието. На тяхно място влизат "Еврохолд България" и "Трейс Груп Холд" АД.

Нови оценки и правила не трябва да има на енергийния пазар, казва пред "Земя" изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов.

Според в. "Експрес" бившият президент Петър Стоянов е ударил няколко шамара на водещия по телевизия СКАТ Георги Жеков около НДК. Стоянов обвинил журналиста, че е провокатор, докато Жеков се опитвал да му задава въпроси за комунистическия режим и за мандата му.

Журналистът си извадил медицинско удостоверение за лека телесна повреда.

С промени в НПК атакуват мудността на съдебната система, пише "Дума". Две страници посвещава "Труд" на темата "Процесът като в US филм".

Магистрати от страната предлагат да заимстваме челния опит от САЩ в битката срещу мудните дела. Всички спорни въпроси да се решават в задължително предварително изслушване, преди началото на същинския процес.

Ако съдът реши да има процес, никой вече да няма право да повдига отхвърлените възражения или да ги изтъква като мотив за прекратяване или отлагане на делото.

СРС вече да могат да се използват и за разкриване на пране на пари, настояват още магистратите.

Първанов няма да влияе на политиката на този кабинет, заявява пред "24 часа" шефът на кабинета на премиера Борисов Румяна Бъчварова. По думите й пред Путин българският министър-председател е показал реализъм и ясно лидерство.

Президентът се притеснява от това, което не се случва, от това, което се експонира в публичното пространство като мнение и намерения, без да се базира върху реално познаване на проектите.

Това казва Румен Овчаров - бивш министър на икономиката и енергетиката, в интервю за "Труд", озаглавено "Боя се Борисов да не стане баща на "Син поток 2".

"Обезпокоително е, че за последните 2 месеца за пръв път виждам едно компетентно познаване на материята. И най-странното е, че това го прави президентът. Не ми се връзва държавният глава да играе ролята на министър или на шеф на голямо енергийно дружество и да обяснява технологични детайли от големите енергийни проекти. Но очевидно няма кой", заключава депутатът от КБ.

Пак в "Труд" Валерия Велева отбелязва, че България би спечелила от "ядрения сблъсък" между Първанов и Борисов, ако той прерасне в състезание на идеи за бъдещето на страната. А не да притихне в унижощителна "подмолна война".

Когато влязохме тук, установихме, че 10 хил. проекта са постъпили за обработка, а са договорени само 2500, казва шефът на фонд "Земеделие" Калина Илиева пред "24 часа".

Само за последните 3 седмици успяхме да създадем организация и 1415 проекта по мярката "Млад фермер" са финализирани, отбелязва тя. До дни предстои договорите да бъдат подписани.

Под заглавие "ЕНП: Бойко да смени Кунева" "24 часа" цитира председателя на Европейската народна партия Вилфред Мартенс, според когото новият еврокомисар на България трябва да бъде от ГЕРБ. 

"Г-жа Кунева наистина е много компетентен комисар, но ЕК е и политически орган, не само експертен. Затова смятам, че страната, която вече се управлява от десноцентристко правителство, член на ЕНП, трябва да изпрати в Брюксел човек, който принадлежи към нашето политическо семейство", заявил Мартенс пред БНР.

Очаква се премиерът да лансира за поста настоящия външен министър Румяна Желева, отбелязва "24 часа".

Под заглавие "Искаме още 300 млн. евро компенсации за "Козлодуй" "Труд" пише, че България ще се бори да удължи срока за усвояване на проблемни еврофондове за инфраструктурата и околната среда и да "хване последния влак за допълнителни европейски компенсации за АЕЦ".

Позовава се на членове на българското правителство вчера в Брюксел.

Според "24 часа" след срещата на икономическия министър Трайчо Трайков с шефа на дирекцията "Транспорт и енергетика" към комисията Матиас Рюте вчера в Брюксел станало ясно, че Еврокомисията е съгласна да продължи да изплаща компенсации на България за затварянето на трети и четвърти реактор на АЕЦ "Козлодуй", но няма пари.

Според Трайков до месец Брюксел ще съобщи дали е намерил резерви в рамките на плана за възстановяване от кризата.

Над 3000 души се сбогуваха с жертвите от Охрид, пише "Труд" под заглавие "Средногорието почерня". В читалището в Пирдоп вчера бяха поставени 14 ковчега, а петнадесетата българка - Динка Гущанова, срещнала смъртта в Македония, беше изпратена в родната й Рибарица, отбелязва изданието.

Под заглавие "Две детски стаи чакат дъщеричката на Спаска" над кореспонденция от Македония "Труд" разказва за драмата на задържаната в македонски затвор заради семеен спор Спаска Митрова, на която е отнета дъщерята.

Вече два месеца молбата на Сузана Митрова, майката на Спаска, не смогва да стигне до кабинета на президента - така гласят официалните писма от шефката на комисията по помилването Василка Юрукоска, пише "Труд".

А две стаи чакат малката Сузана, която сега живее в гарсониера с цялата фамилия на баща си, се допълва там.

Кредитирането се отпушва, а лихвите по заемите вече тръгват надолу, пише "Труд" под глава, като се позовава на статистика на консултантската компания "Кредит център".

През четвъртото тримесечие ще има намаление на оскъпяването и по кредити, и по депозити, потвърдил от Виена и шефът на "Райфайзенбанк" Момчил Андреев.

По изчисления на Кредит център през август средният потребителски кредит е стигнал 11 369 лв. През първото полугодие тази сума беше 8462 лв.

Най-големият такъв заем е за 15 000 евро, а клиентите обикновено търсят от финансови институции около 10 000 евро, посочва изданието. Подобни борчове трупат основно хората със средни към високи доходи.

По данни на консултантите пари от банка, за да си купят дом, вземат обикновено домакинства, които се разписват между 1500 и 2500 лв. месечно. Повече потребителски заеми за сметка на ипотечните, коментира "Новинар".

Финансовият министър Симеон Дянков е на 99-ти сред 1058 водещи икономисти и финансисти от целия свят в ежегодната класация, подготвена от Икономическия департамент на университета в Кънектикът, базата данни за икономически и финансови проучвания и анализи IDEAS и от неправителствената организация RePEc, съобщава "24 часа".

Първи е харвардският професор Андрей Шлайфер, известен с дисекциите си на свободния пазар от 20-те години на миналия век. Оказва се, че българският вицепремиер е негов съавтор в 10 статии.

"24 часа" помества стенограма от заседание на предишния кабинет на 2 ноември 2006 г. под заглавие: "С. Станишев: Г-н Овчаров, важно е - гарантирайте, че държавата запазва 51 процента!"

"Ако искат да местят панаира в София, да кажат - бързо схващам!" е озаглавено интервюто в същия вестник с туристическия бос Георги Гергов.

Преди седмица министърът на икономиката Трайчо Трайков разпореди проверка как е било променено акционерното участие в "Международен панаир - Пловдив", в резултат на което държавата загуби мажоритарния си дял и той премина под контрола на Гергов.

За мен е необяснимо след като и държавата е акционер, да бие по имиджа на това дружество, коментира Гергов.

Намерихме ноти на Щраус, писани за Фердинанд, казва пред "24 часа" шефът на БНР Валерий Тодоров. Става дума за факсимиле от марша и валса, които Йохан Щраус написва специално за княз Фердинанд . Маршът, дълъг 2,5 мин., е за коронацията му, а 8-минутният валс - за сватбата му.

Те са написани и веднага са изпратени от композитора, затова не са попаднали в някои от познатите ни архиви. Съхранени са във Виена.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 6 минути

И да, може да завива на място като танк

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 24 минути

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 8 часа

Оръжията са пристигнали този месец

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 9 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 10 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 10 часа

Той определи среща като безпрецедентна

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

България Преди 11 часа

Радев: Договорът с „Боташ” може да бъде много изгоден

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 11 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 11 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 11 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 12 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 12 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 12 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 13 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 13 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи