5
Се етът за електронни медии избра Радослав Янкулов за генерален директор на Българското национално радио за следващите три години.

СЕМ направи единственият възможен и очевиден избор от допуснатите до конкурса 12 души.

По-възрастните слушатели помнят 60-годишния Янкулов като отличен спортен коментатор и като един от създателите и водещите на популярното предаване "Хоризонт за вас".

През последните 20 години, след като напусна БНР, беше директор на някои от първите частни радиостанции в България - "Експрес" и Радио "99", основател на вече нресъществуващите "Канал Ком" и "Радио Спорт". Беше и говорител на Българския футболен съюз.

През 2001 г. стана един от учредителите на партията на Стефан Софиянски ССД (Съюз на свободните демократи)

Гласуването беше явно. Според процедурата всеки член на СЕМ трябваше да посочи трима кандидати, които подкрепя.

Измежду тримата, събрали най-много или равен брой гласове, всеки член на СЕМ посочва кандидата, за когото гласува. За избран се счита този, който получи минимум три гласа.

Радослав Янкулов е бил подкрепен с четири гласа от петимата членове на СЕМ.

Председателят на СЕМ Георги Лозанов мотивира избора на Янкулов с думите, че той принадлежи едновременно на БНР като биография, но и на моделите на новото радио в прехода. "Той направи тази крачка от старата, принадлежаща на соца медия към новите създаващи се формации, посочи Лозанов, цитиран от БТА.

Според него журналистиката в момента се нуждае от внимание, а Радослав Янкулов е дал точно такъв поглед, че професията трябва да възвърне своята сила. Според Лозанов избраният директор има също така изразена критическа воля да управлява радиото, търсейки нов модел на управление.

За първи път този избор става в политическо междувластие, заяви Лозанов и отбеляза, че това е хубав знак, защото обществените медии трябва да са именно в такава среда.

"Аз съм се формирал като човек с радиото, живял съм с него, то ми помогна да израсна и сега дойде моментът, в който трябва аз да му се отблагодаря",

каза за БТА новоизбраният генерален директор.

"Длъжен съм да покажа, че имам опит, знания, възможности и сили да помогна, да работя и да продължа да живея с все по-хубаво радио", добави Радослав Янкулов.

В концепцията си за бъдещето на радиото той е заложил десетина нови неща, които ще помогнат то да стане по-интересно и по-модерно.

"Ясно е, че ще има промени в ръководните органи на радиото - всеки нов ръководител работи по-добре като си образува нов отбор, отбеляза той. Ще има конкурси, състезания между различни отдели и структури на БНР, защото според него трябва да има конкуренция между отделните програми.

За журналистиката в момента, Янкулов смята, че тя е в известна девалвация, така както са девалвирали и други професии и стойности в нашия живот. Според него, за да бъде журналистиката с истинските си ценности и достойнства, трябва повече хора да я практикуват с чувство за справедливост и модерен поглед към случващото се.

Има как да го постигнем, каза Янкулов и посочи, че един от методите е създаване на училище за радиожурналисти.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@