Р. Коларова пред "Труд": Касирането е обречено
Р. Коларова пред "Труд": Касирането е обречено   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
2

Касирането на избори е обречено, коментира в "Труд" политологът Румяна Коларова. Тя отбелязва, че касирането на избори би имало смисъл, ако органът, който отговаря на исковете има авторитет на безпристрастен и справедлив арбитър.

За съжаление българската съдебна система отдавна е загубила този авторитет. Самото касиране какво ще ни даде? То ще породи допълнителни съмнения и разочарования, допълнителни аргументи за несправедливост.

Просто защото на съда не се гледа вече като на безпристрастна институция. Всички, които са спечелили в тези избори са съучастници в контролирането на вота. И когато се касират изборите, този вид съучастничество става още по-нелепо и очевидно.

Днес Движението за права и свободи се крепи основно на колективната ни халюцинация за него, коментира "Сега".

Лидерът на партията Ахмед Доган е силен с това, че отсъства. Стимулира ни да отгатваме, да тълкуваме, да прогнозираме какви планове прави в моменти, в които той в действителност просто се чуди какво да прави. На всички президентски избори до тази есен ДПС на практика беше първа политическа сила - не математически, а по силата на факта, че президентът не можеше да бъде избран без гласовете на движението.

На тези избори ДПС не е трета сила дори математически. Движението днес все повече прилича на БКП в последен стадий. Идва време да разберем дали Доган е умен.

Дали ще прекрои движението, за да завземе освободеното от НДСВ либерално пространство. Дали ще отстъпи, докато все още около него има митология, или ще го видим такъв, какъвто наистина е - отегчен, неизяснил се със самия себе си, циничен, ленив и самотен читател на книги.

Изборите бяха началото на края на ДПС с Доган, казва в интервю за "24 часа" Касим Дал, независим депутат. Доскоро той беше най-близкият съратник на лидера на ДПС Ахмед Доган.

Тази година участва на изборите заедно с Единната народна партия на Мария Капон. Дал разкрива, че най-голям проблем са им създавали ръководствата на ДПС по места.

"Имаше хора, които първа се съгласяваха да бъдат издигнати, след това някой "ги посещаваше", "съветваше" и те излизаха от листите. Много голям натиск имаше върху хората", посочва той. И допълва: "Не знам как говорят за най-добро представяне на ДПС, след като над 200 общински съветници ги няма."

В пенсионната система вече няма нищо солидарно, нито справедливо, коментира "Сега". Сред управляващите се говори за шоково вдигане на възрастта за пенсиониране с една година още от 2012 г., а може и с повече.

Колко точно никой не знае, защото кабинетът реши да си спести дискусиите и вкарва фундаменталната промяна директно в парламента с преходни и заключителни разпоредби на друг закон - за бюджета на държавното обществено осигуряване.

И нагло обясни, че от промяната ще пострадат някакви 15 000 нови пенсионери, но пък ще се увеличат минималните пенсии на 700 000 души. С по 9 лева.

Ако ГЕРБ не промени последните си идеи, България ще стане единствената държава, предприела радикални промени в правата на огромна група от хора заради едни 9 лв. повече доход на друга. За съжаление обаче проблемите на пенсионната система у нас са другаде и не се измерват с 9 лв.

Огромната тежест върху бюджета на НОИ идва от ранното пенсиониране.

Има много лесен и бърз начин дефицитът в НОИ да се стопи - управляващите най-после да отнемат привилегиите на военни и полицаи, да прехвърлят разходите за бедните пенсионери на социалните служби и да спрат да наказват хората, които все още честно се осигуряват.

Пенсионната промяна ще сблъска поколенията, смята Хасан Адемов, заместник-председател на парламентарната комисия по социална политика.

В интервю за "Труд" той посочва, че никъде по света увеличаването на възрастта за пенсия не е довело до ръст на приходите. Ако има ефект, той ще се види не утре, а след 10 години.

Подходът на ГЕРБ е грешен, защото противопоставя сегашните пенсионери на бъдещите. Очаква се промяната да бъде направена между двете четения на закона на бюджета на общественото осигуряване. Вкарването й ще е задкулисно и ще се заобиколи тристранния съвет.

"Не може да се подхожда така, когато става въпрос за обществени отношения от най-висш порядък, тъй като пенсионната възраст засяга всички българи. Затова ще обсъдим въпроса дали може да се сезира Конституционния съд по този казус", заявява Адемов.

Присъдите за измами с евросредства са се увеличили рязко за последните три години, отчете главният прокурор Борис Велчев.

"Сега" посочва, че през миналата година те са били 175, като само 5 от тях са оправдателни. През 2009 г. са били 28, а година по-рано - едва 5. Вчера Велчев откри конференция на прокурорите от страните членки на ЕС, които работят със службата за борба с измамите с евросредства ОЛАФ.

В началото прокуратурата се сблъска с неработеща, неподредена и не дотам компетентна администрация по линия на разследването на измамите с евросредства, отбеляза Борис Велчев.

И допълни, че работата се е подобрила, след като е била създадена организация в комуникацията и сътрудничеството между прокуратурата и администрацията.

Но основната слабост е "липсата на пълнота в изясняване на участието на длъжностни лица" при злоупотребите с евросредства.

Повечето страни от Европейския съюз са изправени пред сериозни проблеми, които ще се отразят негативно на България. За да сме подготвени за евентуалните шокове, трябва да имаме бюджет, който е консервативен в прогнозите си и реформаторски в политиките си, пише в "24 часа" Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

Конкретно за бюджет 2012 от института предлагат няколко промени в данъчните закони, с които да се премахне данък дивидент, данъкът върху застрахователните премии и други неефективни данъци, като този върху наследството.

Предлагат и данъкът върху едноличните търговци да се намали до 10% и да се премахнат съществуващите данъчни преференции.

Според икономистите 2% от здравната вноска трябва да се прехвърли към частен здравен фонд, а 2% от пенсионната - към лична пенсионна сметка. От института предлагат и сериозно свиване на разходите.

Това е един бюджет на финансовата стабилност на държавата, което за мен е една дългосрочна цел в рамката на валутния борд, но и с оглед на бъдещото развитие на държавата и на всички следващи поколения, отбелязва в интервю за "Класа" Менда Стоянова, председател на комисията по бюджет и финанси в НС.

По думите й около 900 млн. лв. отделя републиканският бюджет за съфинансиране на средствата от еврофондовете.

Категорично мога да определя бюджета като реалистичен предвид сложната и напрегната във финансово и икономическо отношение обстановка в Европа. Бюджетът е съобразен изцяло с европейските прогнози, заявява в интервю за "Стандарт" Димитър Главчев, заместник-председател на бюджетната комисия към парламента.

Известен риск може да се очаква при усвояване на средствата от европейските фондове, които са планирани в бюджета за следващата година амбициозно.

Очакват се приходи от НАП и Агенция "Митници" с повече от 1 млрд. лв. в сравнение с предходната година.

"Ние непрекъснато търсим механизми за подобряване на събираемостта. Надявам се на една оптимистична прогноза, че при благоприятна икономическа обстановка в Европа и добра събираемост на приходите през следващата година ще можем да намалим и дефицита", са очакванията на Главчев.

Кабинетът трупа точки с бюджета в чужбина, пише "Сега". У нас бюджет 2012 на ГЕРБ среща подкрепа единствено в редиците на РЗС, но в чужбина бе оценен по-високо.

Международната рейтингова агенция "Фич" обяви, че разчетът на средствата за 2012 г., който в сряда бе одобрен от парламента на първо четене, ще помогне на страната да намали допълнително дефицита си.

Агенцията запазва положителната си перспектива за България, но се въздържа от повишаване на кредитния рейтинг, подчертавайки, че това не може да се случи без икономически ръст и стабилизиране на банковия сектор.

"В бюджета е заложен дефицит от 1,3% от БВП. В същото време се предвижда икономически ръст от 2,9% - ниво, което смятаме за оптимистично, имайки предвид забавянето в еврозоната. ЕК очаква ръстът в България да е 2,3%. Все пак България базира своите данни на 1% увеличение на постъпленията, което смятаме, че е предпазливо и постижимо", посочват от "Фич".

България е пример в Европа за финансова стабилност, казва в интервю за "Монитор" Андрей Ковачев, водач на българските евродепутати в групата на ЕНП.

България от много години, що се отнася до финансовата политика и икономическата стабилност, не произвежда негативни новини. Финансова и икономическа стабилност има и тя е базирана на спазване на правила, които в други страни членки не са спазвани и това доведе до нестабилност на еврозоната.

ЕС удължи с две години срока за преструктуриране на млечните ферми в България, съобщава "Дума". Това е станало на заседание на Постоянния комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните, където решението е прието с пълно мнозинство от държавите членки на Европейския съюз.

С това решение млекопреработвателните предприятия в България ще преработват съответстващо и несъответстващо на критериите мляко до 31 декември 2013 г.

По този начин се дава шанс на фермите от II категория (24 632 ферми с над 5 крави) и от III категория (48 287 ферми с до 4 крави) да покрият изискванията на ЕС и да не бъде ограничена продажбата им на сурово краве мляко.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Жълтите изчезват от картата на „Игри на волята: България“

Жълтите изчезват от картата на „Игри на волята: България“

България Преди 2 часа

Морунов избра предимство за Бойците пред огромна облага за себе си в капитанската битка

Къде в Западните Балкани пенсиите са най-високи

Къде в Западните Балкани пенсиите са най-високи

Свят Преди 2 часа

Класацията е на телевизионния канал "Ал Джазира Балкани"

<p>Още четири страни&nbsp;влизат в червената зона</p>

Хърватия, Словакия, Украйна и Молдова влизат в червената зона

Теми в развитие Преди 4 часа

Вижте пълния списък на държавите по цветови зони, съгласно който е определен редът за влизане в България

<p>Глобяват пострадалия&nbsp;от падналата козирка на блок в София</p>

Пострадалият от падналата козирка на блок в София ще бъде глобен

България Преди 4 часа

Мъжът е в болница с травма на главата

„Вера Су” вече е собственост на държавата, ще бъде ремонтиран

„Вера Су” вече е собственост на държавата, ще бъде ремонтиран

България Преди 5 часа

След полунощ корабът беше откаран на буксир до пристанище Варна

Само за ценители! Продават на търг първата в света пощенска марка

Само за ценители! Продават на търг първата в света пощенска марка

Любопитно Преди 5 часа

Тя се оценява на около 8,25 милиона щатски долара

Четири деца се удавиха при потъване на лодка с мигранти край гръцки остров

Четири деца се удавиха при потъване на лодка с мигранти край гръцки остров

Свят Преди 6 часа

Това е реалността от експлоатацията на мигранти от престъпни групировки в Егейско море, посочи гръцкият министър на миграцията и убежището

Ето къде можем да си направим безплатно бърз антигенен тест

Ето къде можем да си направим безплатно бърз антигенен тест

Теми в развитие Преди 7 часа

Пределната цена за вземане на проба и административна работа е 10 лв.

<p>България подкрепя създаването на европейски кризисен фонд</p>

Андрей Живков: България подкрепя създаването на европейски кризисен фонд

България Преди 7 часа

Енергийните министри на страните от ЕС обсъждат влиянието на нарастващите цени на енергията

<p>Вечер на добродетелите 2021 г. събра 170 000 лв. в подкрепа на каузата за грижа и развитие за най-нуждаещите се в кризата деца</p>

Вечер на добродетелите 2021 г. събра 170 000 лв. в подкрепа на каузата за грижа и развитие за най-нуждаещите се в кризата деца

България Преди 7 часа

„Ще продължим да променяме живота на децата в ранна детска възраст - тогава, когато е време, а не когато е твърде късно“

<p>Защо наличието на антитела не е достатъчно за издаване&nbsp;на сертификат</p>

ОТ МЗ обясниха защо наличието на антитела не е достатъчно за издаване на сертификат

Теми в развитие Преди 8 часа

Министерството на здравеопазването публикува подробен доклад

<p>Над 250 хил. фирми ще получат отстъпка в цената на тока</p>

От 1 ноември над 250 хил. фирми ще получат отстъпка в цената на тока

България Преди 9 часа

Става въпрос за компании, заплащали по цени на доставчик от последна инстанция (ДПИ)

Какви мерки обмисля Брюксел в отговор на енергийната криза

Какви мерки обмисля Брюксел в отговор на енергийната криза

Теми в развитие Преди 9 часа

Цените на енергията ще продължат да растат през зимата и ще започнат да спадат постепенно през пролетта, каза европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон

<p>Български звезди споделят за психичните си проблеми</p>

Български звезди, споделили за психичните си проблеми

Любопитно Преди 9 часа

Все повече известни личности започнаха да споделят за своите проблеми и как се борят с тях

<p>Румен Радев: Зеленият сертификат дава свобода</p>

Румен Радев: Зеленият сертификат дава свобода

Теми в развитие Преди 10 часа

Президентът бе категоричен, че подкрепя действията на здравното министерство и на служебния министър Стойчо Кацаров

<p>Да поговорим за... секс. Звездите с откровения</p>

Какво казват любимите ни звезди за секса

Любопитно Преди 10 часа

Много известни личности говорят открито за сексуалния си живот и споделят вижданията си по въпроса