Румяна Бъчварова: Бързата оставка беше правилно решение
Източник: netinfo
7
"Труд" публикува интервю със социолога Румяна Бъчварова, която беше началник на кабинета на премиера Бойко Борисов. Тя казва, че през нейните очи свършеното от предишното правителство и премиера изглежда изключително много. А паузата в момента е много полезна. Тя е време за равносметка, самокритика и очертаване на перспективите.

В отговор на въпроса дали Борисов е надценил размера на протестите или е подал оставка по тактически съображения, Бъчварова отговаря:

"И тогава, и сега мисля, че бързо подадената оставка беше най-правилното решение. Първо, защото предотврати опасната ескалация на напрежение и предпази всички нас от възможни поражения и жертви. Второ, защото когато суверенът застане срещу своите избраници, най-правилното решение е да му се даде шанс да посочи сам новите си представители и управляващи.

Спекулациите с монолитността на мнозинството са безсмислени, когато народът казва друго. Трето, защото жестът да се откажеш от мандата си, когато още имаш възможност да останеш, е пример за всички останали. Той казва, че запазването на властта не може да е самоцел, дори в името на политическите и партийни цели.

Четвърто, защото е добър урок и за хората от управлението. С този жест Борисов показа на своите министри и депутати, че трябва да се борят за доверието на избирателите, като слязат от мерцедесите, и да не забравят, че властта им е дадена за кратко."

Българските студенти смятат, че висшите учебни заведения не им дават адекватна подготовка
за бъдещите им служебни задължения. Това показват резултатите от проведено от международната консултантска компания "Делойт" (Deloitte) проучване за първите стъпки на младите хора на пазара на труда, публикувани днес от в. "Капитал дейли".

Според получените данни едва 23.5% от студентите от България посочват, че са добре или относително добре подготвени да се справят с бъдещата си кариера. Още по-критично е отношението към начина, по който университетите подготвят възпитаниците си за самия процес на търсене на нова работа – едва 11% дават положителна оценка.

Изследването е направено в периода октомври - декември 2012 г. и обхваща над 4000 настоящи и наскоро завършили студенти от 11 страни от Централна и Източна Европа. Резултатите за България показват, че около две трети от студентите вече са направили първите си стъпки на трудовия пазар, било то като кандидати за работа, стажанти или служители на постоянни позиции.

Под заглавие "Градският транспорт става умен и пестелив" "Труд" пише за енергоспестяващи и най-вече умни светофари, които успяват да разпознаят идващия тролейбус или автобус и да му дадат предимство, като включват зелена светлина, докато отмине.

Самият тролейбус харчи няколко пъти по-малко ток от познатите ни досега, а автобусите изхвърлят много по-малко вредни емисии. Спирките са осветени и на тях има табла, които съобщават с глас и картина след колко време идва съответното превозно средство. Пътниците ползват масово е-билети и плащат според разстоянието.

Така би трябвало да изглежда масовият градски транспорт в големите градове в България след две години, след края на 2014 г., ако се изпълнят успешно проектите за интегриран градски транспорт в седемте най-големи града, финансирани по европейската оперативна програма “Регионално развитие”.

"Защо икономиката изненадва политиците" е озаглавен коментар на Лъчезар Богданов в "Труд". Пресилено е да се твърди, че служебното правителство е поправило бюджета на ГЕРБ за тази година, подчертава икономистът.

И обяснява: "От години изготвянето на бюджета следва еднаква, подробно разписана процедура. Част от нея е и правенето на бюджетна прогноза за следващите 3 години, с което всъщност стартиране изготвянето на бюджета за следващата година. Това винаги се случва през март-април. Естествено е, че ако прогнозата ти от октомври-ноември на предишната година е била много точна, през април ще се наложи да направиш малки промени. Но ако средата е променена, е безумно да си затваряш очите.

В България изненадата е, че се очакваше след първоначалния шок от кризата и свиването на част от отраслите, пряко засегнати от нея, освободените хора и ресурси да се насочат към други отрасли. Но никой не отчете в достатъчна степен твърде дългите процедури по разрешаване на дълговите проблеми в България, включително на междуфирмените задължения. А също и бавните процедури по закриване на губещи фирми", посочва Богданов.

"Сега" съобщава, че военният министър праща висшите чиновници в строя. Само няколко седмици били необходими на министър Тодор Тагарев, за да заговори с език, който със сигурност ще го направи любимец на войската, но враг на чиновниците в Министерството на отбраната. Той се обявил срещу т.нар. чантаджии и скъпоплатените пенсионери в Министерството на отбраната и заклеймил раздаването на военните имоти.

Според Тагарев решението на въпроса с чантаджиите е въвеждането на мандатност и ротация, както и замяна на щатна дейност с оперативна. Това на практика означава много от чиновниците да се разделят с меките си кресла в МО и да се върнат в строя.

"24 часа" обявява, че собственици на хотел в Банско кътат пари в офшорки. Акционерите на фирмата, собственик на тузарския хотел “Премиер” в Банско, се свързват с част от офшорните фирми с гръцко участие със седалище в Британските Вирджински острови.

След съвместно разследване на гръцкия вестник “Та Неа” и “24 часа” станало ясно, че зад адресите на офшорните фирми в Ореокастро-Солун, обявени публично преди дни от гръцките медии, стоят имената на учредителите на фирма “Шелби България” ЕООД, собственик на хотел “Премиер”.

"Мразя женски трикове, тропам по масата", казва в интервю за "Стандарт" Лиляна Павлова, която беше министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Бойко Борисов. Прекалено съм директна, рязка и влизам "с бутонките", признава водачката на листи на ГЕРБ във Варна и Стара Загора.

Симеон Дянков чака 6-цифрен хонорар, пише "Стандарт". Бившият вицепремиер и финансов министър пише книга за спасяването на еврото. Това ще е  специализирана книга, поръчана от едно от най-големите университетски издателства в света. Заради нея през последните седмици ексминистърът лично направил проучвания в 4 държави. Посетил отличниците в кризата Полша и Швеция, проблемния Кипър и Словения, където според прогнозите му скоро ще възникват финансови катаклизми.

Книгата е свързана с бъдещата нова служба на ексминистъра. Той няма да се занимава повече с политика, отдава се на академична работа. Двата най-големи американски университета - "Харвард" и "Станфорд" - му предлагат преподавателско място. "Харвард" го иска за професор по финанси във факултета за държавни науки "Кенеди". А "Станфорд" - за професор по предприемачество.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 7 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 8 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 11 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 11 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 12 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 12 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 12 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 13 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 13 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 14 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 14 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 14 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 14 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 14 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 15 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 15 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“