Вестник "Преса" определи лидерите на протеста
Източник: netinfo
179
Вт тник "Преса" днес обявява няколко популярни публично лица за "лидери на протеста" и подчертава, че те са получили милиони долари от Тръста за гражданско общество за Централна и Източна Европа.

Под заглавие "Лидери на протеста с добри бюджети" вестникът с главен редактор някогашният собственик и шеф на "Труд" Тошо Тошев съобщава, че сред получилите финансиране са известни лица от протестите срещу кабинета Орешарски. Училището за политика, което се ръководи от Саша Безуханова било получило около 300 000 долара, Асен Генов от Фондация "14 януари" - близо 120 000 долара, Институтът за развитие на публичната среда на Антоанета Цонева - 200 000 долара, Центърът за либерални стратегии на Иван Кръстев - 137 000 долара.

Фондация "Риск Монитор" с председател на настоятелството близкия до Меглена Кунева адвокат Йонко Грозев е получила финансиране от близо 350 000 долара, а българският клон на "Прозрачност без граници" начело с Огнян Минчев - над 200 000 долара.

Най-голяма била субсидията за Институт "Отворено общество" - почти 1 млн.долара, се казва в публикацията на вестник "Преса".

"24 часа" пък констатира, че депутатите от БСП масово живеят на кредит според публикуваните в интернет техни декларации за конфликт на интереси.

Шампион по кредити бил Петър Курумбашевс три заема за 117 000 евро и 116 хил. лв. Той е и солидарен длъжник по 5 заема за общо 1 363 223 евро и 30 000 лв. 118 000 евро кредит изплаща зъболекарят Иван Ибришимов, който има още два банкови заема за 62 900 лв., участва в дружество за дентална помощ и декларира частен интерес заради подобна дейност на съпругата си.

230 000 лв. е заел от пловдивският лекар Илия Баташки. Той има и два кредита за 98 хил. лв. Зам.-председателкката на Народното събрание Мая Манолова е обявила 58 500 евро ипотечен кредит и 7082 лв. по кредитна карта.

Под заглавие "Турският флирт става неприличен" журналистът Руслан Йорданов коментира в "Стандарт": "Тайната вечеря" на президента, мюфтията и турският вицепремиер в Пловдив разлюти медиите с грубо наложеното затъмнение, докато в сянка останаха важните геополитически измерения на ифтара, даден от Главния мюфтия Мустафа Хаджи.

Най-изненадващо бе отсъствието на висши политици от ДПС от софрата в Пловдив, като за сметка на това на тържеството грееха Вежди Рашидов от ГЕРБ и Касим Дал, макар и в качеството му на шеф на Групата за българо-турско приятелство.

В края на свещения месец Рамазан Бекир Боздаг обиколи редица села в Бургаско, Силистренско, Русенско, Плевенско, Пловдивско и Кърджалийско. Неизменно турският вицепремиер беше съпровождан от лидерите на Народната партия "Свобода и достойнство" (НПСД) Корман Исмаилов и Касим Дал, които понастоящем са част от антиправителствения Реформаторски блок.

Демонстрацията на Боздаг е поредният знак за подкрепа на турското правителство към отцепниците от ДПС и сигнал за нарастващото разделение сред традиционните избиратели на движението."

Операция "Насъскване" е озаглавена водещата тема в седмичника "Капитал". Управляващите си избраха за враг президента и ще опитат да му прехвърлят вината за евентуалните неуспехи на собствената си политика, се казва в статията.

И още: "Ако сглобим събирателен образ на президента по всички критики на БСП и ДПС към него от последните седмици, ще се получи така, че държавният глава трябва да излиза извън "Дондуков" 1 само за да приема парада на Гергьовден, а по телевизията да се появява единствено в 23.45 ч. на Нова година. Според все по-истеричните изказвания на различни представители на управляващите той не може да има мнение по нито един спорен въпрос, защото това означавало, че не е "обединител на нацията".

За политиците от БСП и ДПС президентът дори не може да налага вето на закони - било "груба намеса" в работата на правителството, а още и (о, ужас!) "политически" ход."

"Капитал" коментира, че от действията на държавния глава не произтичат чак толкова сериозни последствия, които да оправдаят яростната реакция. Ветото най-вероятно ще бъде преодоляно в парламента, макар и с гласовете на "Атака". От това управляващите ще изгубят допълнително легитимност в Европейския съюз, но във вътрешен план ще спечелят, доколкото ще покажат, че правителството може да разчита на някакво, макар и силно компромисно, парламентарно мнозинство и няма да падне при първия вот на недоверие. Последствията от връщането на актуализацията за ново обсъждане в парламента също не са апокалиптични.

В редакционнен коментар "24 часа" пише, че заетостта расте, но стагнацията остава. Заетите се увеличават с близо 75 000 души към края на юни спрямо март. В същото време средната заплата пада всеки месец с по 10 лв., показват данните на Националния статистически институт.

"Защо положителната новина, че безработицата намалява, води до негативната - спад на заплатите? Ами много просто - по същата причина в предишни месеци данните на НСИ показваха обратното, че заплатите растат, а заетостта пада. Обяснението е, че през зимата на трудовата борса излизат най-нископлатените работници - тези, които са освободени от туризма и земеделието. Така тогава, като се извадят те, средната заплата расте. Сега за лятото отново са наети, което е добре и сваля безработицата, но пък дърпа и общата средна заплата надолу. Така уж добрата новина за 75 хил. повече работещи показва, че е само сезонно и стагнацията си остава", се казва в коментара на вестника.

Под заглавие "Чистят митниците от хора на ГЕРБ" в. "Труд" днес пише: "Агенция "Митници" още няма нов титуляр, но рокадите по върховете започнаха. Шефовете на пет от десетте териториални управления вчера бяха отстранени от постовете и преназначени на по-ниски длъжности. Те бяха назначени при ГЕРБ след конкурси. Отстранените ръководеха митниците във Варна, Пловдив, Свиленград, Русе и Благоевград. Шефът на митниците Ваньо Танов е в болнични от 2 месеца. Очаква се да бъде сменен в момента, в който оздравее."

Също "Труд" информира, че депутатите в правителствената резиденция "Евкисиноград" край Варна са значително по-малко от всяка друга година. Най-многобройна била групата на ГЕРБ с шест представители, сред които Цецка Цачева, Менда Стоянова и Десислава Атанасова. А най-важният депутат от мнозинството е председателят на ДПС Лютви Местан.

Заявките на министерствата за европарите надхвърлят драстично лимита на ЕК, пише
в. "Сега". При подготовката на седемте оперативни програми, която тече при три правителства - ГЕРБ, служебното и настоящото, министерствата са дърпали чергата към себе си, без да се съобразяват с претенциите на колегите си. Заради нереалистичните бюджети оперативните програми ще бъдат преработени сериозно от кабинета "Орешарски" и при някои обявеното финансиране щяло да намалее в пъти.

Разпределението на парите от ЕС за 2014-2020 г. е официално потвърдена, отразява настоящата визия на управляващите за финансиране на оперативните програми съобразно възможностите и се разминава в пъти с бомбастичните новини на министри от ГЕРБ, че са успели да защитят в Брюксел голямо финансиране, твърди "Сега".

Според в. "Стандарт" изостава въгледобивът в Мини „Марица-изток". През първото полугодие там са добити общо 9 390 606 тона лигнитни въглища, което е с над 1,3 млн. тона по-малко от предварителните разчети. Изоставането в сравнение със същия период на 2012 г. е с близо 5 млн. тона. Най-тревожна била реализацията на инвестиционната програма. При разчет 100 млн. лв. за 6-те месеца са инвестирани в ново оборудване и техника едва 36 млн. лв., което съставлява 36,02% от годишната задача.

"Новинар" пише, че столичните пазари са отчели печалба от почти 2,04 млн. лв. през първите шест месеца на годината. През последните години те непрестанно отчитат печалби. През миналата година те са били на плюс с около 3,5 млн. лв., а дивидентът е в размер на около 2,7 млн. лв.

С 5% ще поскъпнат билетите за влак в края на 2013 г., осведомява "Капитал". Предложенията за новите цени трябва да бъдат обсъдени с Министерството на финансите. Засега не се предвиждат съкращения в БДЖ, но ще бъдат закрити няколко гари в страната, казал мивистър Папазов.
Коментари 179
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

179 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Борисов: Не&nbsp;мога да повярвам, че ПП-ДБ са казали такова нещо</p>

Борисов за разговори с ПП-ДБ: Отново сглобка – много зависи кой как ще се представи

България Преди 3 минути

Преди 3 години ГЕРБ вкара България в европейския банков съюз, каза той

<p>Парламентарната група на ДПС с нов заместник-председател&nbsp;</p>

Ертен Анисова е новият заместник-председател на ДПС

България Преди 10 минути

Парламентарната група на ДПС има още трима заместник-председатели: Хамид Хамид, Халил Летифов и Йордан Цонев.

Две земетресения разлюляха остров Крит

Две земетресения разлюляха остров Крит

Свят Преди 56 минути

Няма постъпили данни за пострадали или щети

Израел и Украйна благодариха на американския Сенат за военната помощ

Израел и Украйна благодариха на американския Сенат за военната помощ

Свят Преди 1 час

Сенатът одобри помощен пакет на обща стойност 95 милиарда долара

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

България Преди 1 час

Наказанието за подобно нарушение е затвор до 3 години и глоба до 1000 лв.

ООН настоява за международно разследване на масовите гробове в Газа

ООН настоява за международно разследване на масовите гробове в Газа

Свят Преди 1 час

Палестинските служби за спешна помощ съобщиха, че са открили масов гроб с 283 тела в местността Насър

Потресаваща катастрофа: Шофьор с 3,31 промила алкохол помете жена в Пловдив

Потресаваща катастрофа: Шофьор с 3,31 промила алкохол помете жена в Пловдив

България Преди 2 часа

Пострадалата е в болница с множество травми

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Той е живял през III век, по времето на император Аврелиан (270-275 г.)

Силни експлозии разтърсиха Одеса

Силни експлозии разтърсиха Одеса

Свят Преди 2 часа

По предварителна информация има улучени обекти в града

Старт на президентските избори в РСМ

Старт на президентските избори в РСМ

Свят Преди 2 часа

За избран на първи кръг в президентските избори се смята кандидатът, спечелил абсолютно мнозинство от общия брой вписани в избирателния списък избиратели

Сенатът одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Сенатът одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Свят Преди 2 часа

Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против"

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Свят Преди 2 часа

Този бункер е построен през 1967 година, но и днес електрическите, водопроводните и вентилационните системи в него са в изправност

Audi Q4 e-tron

Напук на всички опасения: продажбите на EV ще нараснат значително тази година

Технологии Преди 2 часа

Акцентът е поставен върху достъпността, основният възпиращ фактор за първоначална покупка

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

България Преди 2 часа

Поводът - изказване на Славов, че бившият обвинител номер едно има връзка с кръга около Мартин Божанов - Нотариуса

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

България Преди 3 часа

Очаква СЕ депутатите да обсъдят на второ четене промените в ГПК И НК

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

България Преди 3 часа

От 25 април ЦИК започва да приема документи за регистрация на инициативни комитети