"Пари": Краят на здравното осигуряване в България
"Пари": Краят на здравното осигуряване в България   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
9

Темата на "Пари" стряска със заглавието си на първа страница: Краят на здравното осигуряване в България.

Правителството направи обратен завой и се върна към бюджетното финансиране на сектора. Управляващите са изгубени в собствената си идея.

Никъде по света няма прехвърляне на пари от здравните каси към държавата. 340 млн. лв. се вземат от касата и се преориентират към МЗ. Така се одържавяват личните вноски на гражданите.

46 болници стават бази за донори, информира "Монитор". Базите ще се намират в големите болници.

Всяка от тях ще може да бъде и експлантационен център, ако екипът пожелае да се занимава и с изваждането на органите и подготвянето им за транспорт до болницата.

Присаждания ще се извършват във всяка клиника с лиценз и специалисти. Сега органи се присаждат в осем трансплантационни центъра. Те са в болниците Александровска, "Пирогов", "Света Екатерина", "Лозенец", Военномедицинска академия и Университетската болница в Плевен.

Такива центрове са още Клиниката по детска онкохематология и клиниката по онкохематология в София, които обаче трансплантират само стволови клетки.

Близо 900 човека чакат орган и берат душа. Но българинът като цяло преодолява стереотипите и е склонен негов близък, изпаднал в мозъчна смърт, да бъде донор.

"24 часа" информира, че от Брюксел се очаква да разреши за "Южен поток" изключение от евроизискванията и да позволи част от капацитета му да бъде само за "Газпром" и Българския енергиен холдинг.

Това ще поискат двете компании-акционери в проектната компания, обясни енергийният министър Трайчо Трайков.

Искането е свързано с нормата на ЕС за либерализация на пазара, т.е. достъп до тръбата да имат и други доставчици. Споразумението от събота отговаряло изцяло на евроизискванията, но с тях се разминавало междуправителственото споразумение за "Южен поток", подписано с Русия в началото на 2008 г.

Там е записано, че 100% от капацитета ще бъде за акционерите. "Вие чули ли сте за това? Аз чух за първи път сега", разгневи се на среща с бизнеса премиерът Бойко Борисов.

По думите му предишният кабинет е сключил споразумението въпреки писмо от ЕК. Още тогава те са казали какво трябва да направим, за да бъде "Южен поток" европейски проект.

Тихомълком не е направено и сега отново идват при нас - ние да вземаме решение и пак да го вкараме в парламента и да водим тези преговори, обясни Борисов.

Пред същото издание - Джеймс Уорлик, посланик на САЩ у нас, бе категоричен в оценката си, че българите плащат високи цени за газ. Негово Превъзходителство сподели, че САЩ искат да виждат сътрудничество между България и Русия, която е надежден доставчик и много важен партньор в областта на енергетиката.

"Моето послание към българите и тяхното правителство е повече от ясно - в енергийния сектор има нужда от все повече диверсификация и прозрачност. Но, един ден чета, че цената на газа расте, а на следващия - че пада. Едно е сигурно - българите плащат високи цени за газа на международните пазари. Затова е важно да се постигне намаляване на тези цени за българските граждани."

"Труд" уточнява, че посланикът е настоял за повече детайли по споразумението с руската страна за "Южен поток".

"24 часа" се включва в зравната тематика с информацията: Касата ще плаща лекарства за рак, редки заболявания и медикаменти за трансплантирани пациенти от 1 януари.

На търговете обаче винаги печели най-евтиният препарат, а занапред лекуващият ще решава какво да изпише. Възникналите въпроси "остават" за потърпевшите.

На първа страница "Труд" цитира бившия главен прокурор: "Очаквам всичко, даже да ме арестуват. При балканските нрави, които ни заобикалят, и при явната изнервеност на вътрешния министър това няма да ме учуди."

Думите са по повод интервюто на министър Цветан Цветанов, в което той обяви скандалната версия, че може Филчев да е поръчал убийствата на адвокатката Надежда Георгиева и на прокурора Николай Колев.

Може също така, допусна министърът, Алексей Петров да е поел поръчката и да е възложил на свои хора да я изпълнят.

"Ако имат достатъчно доказателства, да ми сложат белезниците и да ме пратят в съда", каза още Филчев. Той добави, че ще даде днес немския журналист Юрген Рот на съд за клевета.

"Труд" отразява как с лесно разпознаваема алюзия, лидерът на БСП Станишев, оформя констатацията, че: "Черният колан мачка интелекта".

"Политиката на мускулите иска да унищожи интелекта, който винаги е независим от властимащите". Тези думи отправя към ГЕРБ от парламентарната трибуна Сергей Станишев, по повод плановете на властта да разформирова БАН.

"Посягате към нещо жизнено важно за оцеляването на българската нация, към интелекта й. Ликвидирането на БАН ще има дългосрочни, трайни негативни ефекти", каза Станишев.

Той нарече абсолютна спекулация твърдението, че университетите могат да поемат функциите на институтите на БАН. Тъй като това не е заложено в проектобюджета за 2011 г. Според него целта била да се продадат имотите на академията на хора, близки до властта.

На две страници "24 часа" проследява драматичния процес на премахването на незаконните постройки в Несебър. Гражданите събират подписи градът да излезе от ЮНЕСКО, те са убедени, че членството им носи само ограничения и никакви привилегии.

Позицията на властта пък е ясна и недвусмислено подкрепена от министър-председателя: "Няма да узаконяваме беззаконието", е категоричен Борисов.

Градация на отрицанието по проблема оформят и думите на министър Плевнелиев: "Няма да има компромис за нито една сграда в Несебър".

"Дневник" обобщава: Несебър - всички срещу всички. На прицел е и незаконно голф игрище.

"Труд" публикува диаграми с изненадващо оптимистична картина на състоянието на институциите и обществените настроения от последното национално представително изследване на НЦИОМ. То е проведено между 3 и 10 ноември сред 1000 души в страната.

Само преди дни данните на "Галъп" показаха общ спад в доверието към управлението. Според НЦИОМ обаче правителството се радва на повишено одобрение, почти всички министри увеличават популярността си, някои от тях с над 10 на сто.

Голямото изключение е вицепремиерът Цветан Цветанов. Земеделският министър е с най-голям прогрес в кабинета (14% нагоре). Третият в министерската подредба, Росен Плевнелиев, също е с внушителен скок от 12%.

През ноември в разцвет е и другият технократ на правителството, по принцип по-малко забелязван досега - Трайчо Трайков (+9%). Изглежда, че масовата публика е преоткрила и социалния министър Тотю Младенов. През ноември той е по-харесван с цели 10%.

Обяснението на социолозите от НЦИОМ за внезапна всенародна любов към Младенов е твърде общо - постигнатото споразумение за пенсионната реформа. И то при положение, че идеите за промени не получават обществена подкрепа.

Пред "Труд" банкерът Левон Хампарцумян споделя, че още 6 месеца ще са трудни и кризисни за българите, независимо че икономиката бележи положителен ръст.

Според него са възможни корпоративни фалити и влошаване на портфейлите на банките. Това не е задължително лошо, стига бизнесът да е разумен.

Сега е моментът предприемачите да се преориентират и да намерят свое място в новата реалност. България разполага с ограничен ресурс и е важно как той ще се разпределя.

"Земя" коментира лошите кредити, скочили до 16% в края на септември. Най-големите длъжници са домакинствата и търговските организации, които имат да връщат 1,491 млрд. лв.

Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните, е повече от императивен пред "Телеграф": Ще отнемаме "Стара планина" и за грам соя. Стандартът го има и ще го има. Нека месопреработвателите да гледат като купуват подправките си, на основа със соево брашно ли са, ако да, да търсят други.

За "24 часа" Весела Лечева, бивш соцдепутат, анализира състоянието на БСП сега, с твърдо споделена лична позиция: Не одобрявам Сергей като лидер, имам симпатии към АБВ, но съм в БСП.

Вместо да гледа мащабно, Станишев показа тесногръдие и ограниченост по отношение на АБВ. Бих посъветвала премиера, че е много опасно да се сочат с пръст богатите, а законите трябва да бъдат за всички.

Полярна е констатацията на "Земя": Станишев най-харесван лидер на парламентарна група, според проучването на НЦИОМ. Към АБВ-то няма ревност, а реалистична оценка, е мнението на Михаил Миков, депутат от "Коалиция за България". 

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

България Преди 1 минута

Очаква СЕ депутатите да обсъдят на второ четене промените в ГПК И НК

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

България Преди 9 минути

От 25 април ЦИК започва да приема документи за регистрация на инициативни комитети

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Технологии Преди 1 час

X TV ще е платформа за гледане и на стрийминг

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 7 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 9 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 10 часа

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 11 часа

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 11 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 12 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 13 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 13 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 13 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 13 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 14 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 14 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда