"Пари": Двойно повече фирмени фалити
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
4

Необходими са 2,5 млрд. лева, за да има балансиран бюджет в края на годината, съобщават изданията, като се позовават на финансовия министър Симеон Дянков.

Най-голямата дупка в държавата зейна пред премиера Борисов, пише "Сега" под глава. Преди това прогнозите бяха за 1,5-2 млрд. лева разлика между приходите и разходите, посочва "Труд".

Вместо 4,7 на сто ръст на БВП, както е разписано в бюджета, данните сочели 6,7 на сто спад за първите 6 месеца. Това прави 11 на сто разлика спрямо планираните приходи. Нетните постъпления в хазната намалявали с 16 на сто.

Дупката щяла да се запушва по два начина - за половината от нея ще се намаляват разходи, а другата половина ще се пълни от увеличени приходи.

Правителството очаква икономиката на страната да се свие с 6,3 на сто през тази година, извежда "Дневник" под глава.

"Бюджет без промяна, засега" е водещото заглавие на "Земя".

Правителството ще отмени постановлението, с което кабинетът "Станишев" намали с 15 на сто заплатите на министрите, техните заместници и шефове на агенции, съобщава "Дума" под глава, като се позовава на вицепремиера Цветан Цветанов.

Новите министри със старите заплати, коментира "Монитор".

Върнаха си заплатите, свиват чиновниците, пише "Стандарт". Съкращаване на разходите ще се постигне с по-малкия брой заместник-министри, които в по-тежките ведомства ще са максимум трима.

Двойно повече фирмени фалити, извежда "Пари" под глава. 163 компании са обявили несъстоятелност за първите 6 месеца на 2009 г. - с най-голям дял са фалитите в селското стопанство и строителния бранш.

Над 200 млрд. лв. си дължат родните фирми - с 32% са се увеличили за първите пет месеца на 2009 г. просрочените вземания, отбелязва "Стандарт".

Той също се позовава на международната компания "Кофас", лидер в управлението на кредитния риск.

Отказ от АЕЦ "Белене" ще ни струва над 400 млн. евро, отбелязва "Сега", като се позовава на експерти. Според изданието договорът не може да бъде прекратен без съгласието на съакционера - германската компания RWE.

Европейската комисия е включила нови 98 проекта по САПАРД в списъка на длъжниците и иска за тях България да върне 65 млн. лв., пишат "Дневник" и "Класа" на първите си страници.

Случаите са представени от ОЛАФ и са извън проектите (101 на брой), които фонд "Земеделие" даде за разследване на прокуратурата в края на миналата година.

Информацията е изнесена след първата среща на експерти от Главна дирекция "Земеделие" и ОЛАФ с новия екип на земеделското министерство.

В списъка влизат 88 компании, повечето месопреработвателни предприятия, има и две мандри и преработватели от други сектори, чиито субсидии са одобрени в периода 2002 - 2009 г.

44 месопреработвателни фирми трябва да връщат получените по САПАРД субсидии заради аферата "Сидоренко", пише под глава "24 часа" Съмнението е, че купеното оборудване е на завишени цени.

Засегнати са най-големите родни предприятия, взели машините от бургаската "Сидоренко фудтех".

Субсидията по проектите е 65 млн. лв., но заедно с лихвите стават 140 млн., заявил шефът на асоциацията на месопреработвателите Костадин Чорбаджийски.

Това означавало фалит на целия бранш и навлизане на чужди производители.

Няма да върнем субсидията, казали от бранша.

Месопреработватели връщат 140 млн. лева по САПАРД, пише и "Новинар".

Тотална ревизия на системата е повече от наложителна; няма да минем без драстично свиване на администрацията. Това казва пред "Труд" Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните.

Той заявява готовност за работа да се върне доверието на Брюксел. Животновъдите ни дадоха толеранс, в който трябва да пуснем системата за идентификация, за да получат евросубсидии за следващите две години, добавя министърът.

По думите му на първо място е създаването на гаранционен фонд, който да даде рамо на финансирането на земеделските производители и с това ще бъде ангажиран целият кабинет.

Фондът ще бъде с миноритарно участие на световна финансова институция, но още няма решение дали това ще бъде Световната банка или друга. До 3 месеца трябва да стане, казва Найденов.

"Пътната агенция не играеше в един отбор с Брюксел" е заглавието над интервю в "Дневник" с новия строителен министър Росен Плевнелиев. На него му предстои една от най-тежките задачи - да стане световен шампион по строителство на магистрали, което се оказа препъникамък за всичките му предшественици, посочва изданието.

Магистрала "Тракия" ще се случи, само ако направим частен и прозрачен търг, акцентира той.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков казва пред "Стандарт", че е поръчал ревизия на всички големи сделки и проекти.

"Влакове и автобуси няма да се конкурират" е заглавието над интервюто с него.

Първата тежка битка на кабинета ще е с армията от безработни, пише "Сега" в свой анализ.

Мениджъри на "Сименс Австрия" са заподозрени, че са давали подкупи в България и Румъния, пише "Труд" на първа страница, като се позовава на в. "Дер Щандарт".

Виенската прокуратура е започнала разследването още м.г., когато в германския концерн избухна скандалът с нерегламентирани плащания на обща стойност около 1,3 млрд. евро.

600 000 евро от тях вероятно са достигнали България и Румъния под формата на плащания за консултантски и лобистки услуги. Двамата мениджъри, за които се предполага, че са координирали тези плащания, напуснали "Сименс" през 2007 г.

Столичната дирекция на вътрешните работи е пропуснала да си събере 967 149 лева приходи от сключените 9880 договора за охрана на обекти миналата година, пише "Сега".

Позовава се на доклад на Сметната палата.

Първите уволнения във властта вече са факт: на вчерашното си заседание кабинетът освободи шефа на Агенцията по горите Стефан Юруков и на негово място сложи доц. Георги Костов, извежда "Труд" под глава.

Мотивът са загуби за държавата от над 500 млн. лв. от т.нар. заменки. Двама висши чиновници пък "сами хвърлиха оставки" - шефката на Агенцията за закрила на детето Ширин Местан и на Агенция "Автомобилна администрация" Володя Киров, посочва изданието.

Отбелязва още, че правителството на ГЕРБ подготвя закриването на посолства. Ще оптимизираме мрежата на задграничните представителства, е цитирана да казва новият външен министър Румяна Желева.

Силен лидер като премиера не допуска сиви кардинали, казва началникът на политическия кабинет на министър-председателя Бойко Борисов Румяна Бъчварова, в интервю в "24 часа".

Прозрачността е най-важна за правителство, което иска да разруши старите схеми, отбелязва още тя.

Доверие в премиера Бойко Борисов заявява бившият президент д-р Желю Желев в "24 часа". Смятам го за искрен човек и че това, което той обещава, има твърдото намерение да го реализира, посочва той.

Според Желев правителство на малцинството е по-добрият вариант от коалиционен кабинет. Трябва да се смени формата на държавно управление - вместо парламентарна да стане президентска република, смята той.

"Ако Борисов се справи с всички големи и трудни задачи, с които се е ангажирал, и да промени конституцията. Нека да бъде и президент!", казва той.

До петък с Пътна полиция ще направя нова разстановка на постовете по пътя между Бургас и Сливен, съобщил вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от "24 часа".

По думите му ще се следи изкъсо и как работят и дали помагат на движението и санкционират нарушителите. Това задръстване, което се случи в края на миналата седмица, е недопустимо, заявява министърът.

Искаме пълна ревизия на милиардите, похарчени от БСП, ДПС и НДСВ, казва пред "Класа" лидерът на СДС Мартин Димитров.

Всички вестници съобщават, че парламентът отхвърли предложението на ДПС за член на комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика да бъде избран Делян Пеевски.

Закон за публично-частното партньорство; промяна в Наказателния кодекс, където трябва да се прецизира (а може и да отпадне) текстът, предвиждащ криминализирането на т.нар. провокация към подкуп - един от най-ефективните начини за установяване на корумпираните служители; допълнение в Закон за движение по пътищата - да се закрепи правилото, че водачи, които не са извършили нарушение, не могат да бъдат спирани за проверка освен в случаи, когато се прави конкретно издирване в определени срокове.

Това са задължителните законови промени според трима видни български юристи - адвокат Иван Тодоров, собственик на "Сиела", проф. Огнян Герджиков - депутат от НДСВ в 40-ото народно събрание, и Явор Нотев - народен представител от "Атака", цитирани в "24 часа".

33-ма депутати (според "Класа" 35) от миналия парламент още не са освободили ведомствените си жилища, за да бъдат настанени в тях новите, пише "24 часа".

112 от новите депутати са на хотел и чакат за ведомствени жилища. Свободните апартаменти засега обаче са само 85.

Обама, Меркел и Путин поздравиха Борисов, пише "Монитор" на първа страница. Посочва се, че президентът на САЩ Барак Обама е изразил надеждите си за скорошна среща с новоизбрания премиер Бойко Борисов и е твърдо решен да продължи и да ускори взаимоотношенията между България и страната му.

На среща на четири очи между българския министър-председател и посланик Нанси Макълдауни тя му връчи писмо от началника си Обама, което впоследствие бе прочетено на тържествена церемония пред медиите в Гранитната зала на Министерския съвет.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 7 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 7 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 10 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 11 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 12 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 12 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 13 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 13 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 13 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 13 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 13 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 13 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 14 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 14 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 14 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 15 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen