"Нувел обсерватьор" за връзките на България с руската мафия
Източник: Tempsreel.Nouvelobs.com
22

Б ългария е все още в центъра на трафик на оръжие за групи, свързани с "Ал Кайда" в Африка и в Близкия изток, пише в обширен материал от София кореспондентът на френския вестник "Нувел обзерватьор" Жан-Батист Ноде. 

Под заглавие "Българското убежище на "Ал Кайда" специалният пратеник на изданието цитира основно разговора си с бившия служител на ГДБОП Мирослав Пизов, който разказва за връзките на Държавна сигурност с Русия и трафика на оръжия от България към критични райони на света. 

Пизов за пореден път казва, че Айман ал Зауахири, вторият човек в "Ал Кайда", оглавил организацията след смъртта на Осама бин Ладен,

се е крил през 1995 - 1996 г. в Родопите, близо до Велинград, след което е заминал за Русия. 

В публикацията се разискват и връзките на руската мафия с България. 

Дори и днес, пише френският вестник, позовавайки се на данни от Пизов, хора от бившата Държавна сигурност (ДС) продават оръжие на терористични групировки, свързани с "Ал Кайда" в Африка и Близкия изток.

Изданието припомня, че по времето на Студената война ДС е била пръв помощник на съветските тайни служби и е контролирала трафика на оръжие и наркотици, приходите от които са отивали за финансиране на подкрепяните от Кремъл революционни движения по света.

Сега бившите тайни служби са прекръстени на Държавна агенция "Национална сигурност", но те никога

не бяха сериозно реформирани и запазват топлите си връзки с Русия, пише френският вестник. 

Айман ал Зауахири, който наследи Бин Ладен като ръководител на "Ал Кайда", е пребивавал известно време в България - под погледа на службите. През 1995-1996 г. той е живял в района на Велинград, разбира се и със съгласието на Москва - едва ли е случайност, че по същото време и в същия регион - в Якоруда, са живели трима офицери от ГРУ (руското военно разузнаване). Те са напуснали страната едва през 1997 г., след падането на социалистическото правителство. 

Изданието припомня думите на генералния секретар на МВР от ония години Георги Ламбов и Владимир Манолов, шефа на Националната служба "Сигурност". Според обясненията им макар че Зауахири е бил издирван, той не е бил закачан от властите, защото България и Египет (Зауахири е египтянин) не са имали спогодба за съдебно сътрудничество. 

След престоя си в България, Зауахири изглежда се е отправил именно към Русия. Между 1996 и 1998 г. в Кавказ той е бил обучаван от руската Федерална служба за безопасност (ФСБ), наследникът на КГБ, твърди бившият агент на руските служби Александър Литвиненко, който умря в Лондон през 2006 г., отровен с полоний. 

Думите му се потвърждават от бившия служител на КГБ Константин Преображенски, който твърди, че именно Литвиненко е бил отговорен за престоя на Зауахири в Русия.

"Нувел обсерватьор" обаче продължава с разкритията си за

връзките между българските тайни служби и Русия.

Според изданието трафикантът на оръжие Виктор Бут, известен като Търговеца на смърт, е превърнал България в своя логистична база, но не само това - България е била и основен негов доставчик. 

Бут, който признава, че се е срещал с шефа на талибаните в Афганистан - мола Омар, е подозиран, че е продавал оръжие на "Ал Кайда". Макар и ползващ се с протекцията на Кремъл, руснакът беше арестуван в Тайланд през 2008 г. , а през 2012 г. беше осъден в САЩ на 25 г. затвор. Москва твърди, че присъдата му е политическа. 

Виктор Бут е бивш военен от военновъздушните сили на СССР, а несъмнено е бил и агент на ГРУ. Той е работил в България с офшорното дружеството "КАС Инженеринг", регистрирано в Гибралтар, но управлявано от българина Петър Мирчев.

Френското издание пише, че

Мирчев е доставял оръжията, които в България се произвеждат в големи количества.

Бут е осигурявал транспорта им чрез своята компания Air Cess, като ги е товарил на летището в Бургас. Също така е имал фалшиви сертификати, които са му позволявали да свали товара в страни, които са били под оръжейно ембарго. 

"КАС Инженеринг" е свързана с бившата номенклатура на българската комунистическа партия (станала социалистическа), обучавана в Москва. И днес тя именно контролира основната част от икономиката и държавния апарат на страната, пише френският вестник. 

Настоящият шеф на българските "социалисти" (кавичките са на автора, Ж-Б Ноде) - Сергей Станишев, е роден през 1996 г. в Украйна (по това време УССР), получава образованието си в Московския държавен университет и дълго време е гражданин на Съветския съюз. 

Станишев и неговата партия подкрепят сегашното правителство в България, срещу управлението на което има протести вече над 140 дни. Протестиращите искат наричаната от тях "Червена мафия" да си отиде., 

Виктор Бут сега е в килия в Ню Йорк. Петър Мирчев, неговият приятел, бизнес партньор и доставчик, си е в София и ръководи "КАС Инженеринг", която е замесена в безброй случаи на трафик на оръжие, пише "Нувел обсерватьор".

През 2012 г, с Мирчев разговаря Николас Шмидъл от "Ню Йоркър". Пред репортера Мирчев казва: "Задачата ми е да закарам стоката до самолета. След това не ме интересува къде заминава." А за евентуално посещение в САЩ казва: "Не бих отишъл никога в Ню Йорк. Иначе ще трябва да съм в килия, съседна на тази на Виктор".  

Докато Виктор Бут е в затвора, неговият брат Сергей е на свобода и "поддържа контакт", ако не и "бизнес" с Петър Мирчев. Сергей Бут е съдружник на брат си в бизнеса с "транспорт на стоки" и е шеф на

авиокомпанията Air Zori, която е със седалище в София. 

На Air Zori бяха наложени международни санкции през 2005 г. , тъй като е нарушила оръжейното ембарго над Либерия. Бившият либерсийски диктатор Чарлз Тейлър беше осъден на 50 години затвор за престъпления срещу човечеството. 

Според Мирослав Пизов обаче Air Zori все още осигурява транспорта на оръжие за групи, свързани с "Ал Кайда" в Близкия изток и Африка, а дори и в Латинска Америка. 

Интервюиран през 2010 г. от телевизия "Арте", Сергей Бут просто отговаря: "Няма никакви доказателства, че сме превозвали оръжие", завършва материала си Ж.-Б. Ноде.

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 5 минути

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 10 минути

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 57 минути

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 година

България Преди 58 минути

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 1 час

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 1 час

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 1 час

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 2 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 2 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 2 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 2 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 2 часа

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 2 часа

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 2 часа

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции