"Новинар": Пада данък сгради, скача данък здраве
"Новинар": Пада данък сгради, скача данък здраве   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
6

От осем на десет процента ще нарасне здравната вноска от 1 януари 2011 г., пише "Труд" под глава.

От 2011 г. се въвежда тристълбов модел на здравното осигуряване, т. е. ще има задължително, задължително допълнително и допълнително доброволно осигуряване, пише "Труд".

За първия стълб ще отговаря здравната каса, а за другите два - частни фондове.

Държавата товари гражданите с още 2 процента здравна вноска, съобщава в челно заглавие "Сега".

Увеличението изцяло ще се плаща от осигуряващия се, а сегашните 8 на сто ще продължат да се делят в съотношение 60:40 работодател към работник, уточнява изданието, като цитира здравния министър Божидар Нанев.

Пада данък сгради, скача данък здраве, информира "Новинар" във водещ материал.

Депутатите от бюджетната комисия гласували на второ четене промени в Закона за местните данъци и такси, като намалили долната граница на налога и дали възможност на общините да го свалят, отбелязва "Новинар".

Ако кметствата решат да се възползват от предоставената им възможност, могат да намалят долната граница до 0,1 промила.

Възползват ли се от възможността за намаление, за гарсониера с данъчна оценка от 25 000 лв. може да се плаща минимален данък сгради от 2,50 лв., като досега бил 14,50 лв.

Три дни преди изборите 20% от столичани не знаят кога ще са и дори, че ще има кметски избори, пише Кольо Колев в "Труд".

Под заглавие "Победата на ГЕРБ може да се отложи" той отбелязва, че за изследване на "Медиана" 40% от анкетираните заявяват, че ще гласуват за Йорданка Фандъкова, 20% - за Георги Кадиев, 2,2% - за Илия Божинов, колкото и за Сава Гърбузанов.

Независимо от уверенията на Иван Костов и Мартин Димитров, че партиите им ще подкрепят Фандъкова, това далеч не е толкова сигурно за редовите партийни членове, отбелязва той.

Защото те трудно могат според анализатора да преглътнат пренебрежителното отношение, демонстрирано от ГЕРБ, и при съставянето на правителството, и при внасянето на бюджета, както и явния стремеж на ГЕРБ да обсеби дясното, а техните формации да легитимира като "стари муцуни" на доизживяване, които търпим от немай-къде".

Това е и причината, поради която едва 39% от тях ще подкрепят Фандъкова.

Според проучване на Центъра за анализи и маркетинг кандидатката на ГЕРБ печели 43,1%, а противникът й от БСП - 11,1%. При 30 процента избирателна активност гласовете за Фандъкова набъбват до 69,5%, а тези за Кадиев - до 19,2%.

При толкова голяма преднина отпадат съмненията дали Фандъкова ще спечели още на първи тур, коментира в "24 часа" Юлий Павлов от центъра.

Бившите военни министри Николай Свинаров и Веселин Близнаков до дни могат да станат клиенти на прокуратурата, пише "Труд".

Едно от обвиненията било свързано с аферата "Летище Божурище", отбелязва изданието.

В хода на продължило разследването под ръководството на Софийската градска прокуратура станало ясно, че при замяната на държавна земя от 1045 дка в Божурище срещу 105 апартамента през 2005 г. държавата е била ощетена с 37 млн. лева.

На територията на имота попадало и летището. Там фирма "Индустриален парк" планирала да издигне мол.

Близо 3,3 млн. лева се очаква да бъде джакпотът в трето теглене на играта "6 от 49" тази неделя, след като и вчера никой нямаше печелившата комбинация, пише "24 часа" във водещ материал.

Натрупаната сума достигна до 2,9 млн., но с приходите от следващите три дни ще бъдат разиграни 3,3 млн., отбелязва изданието.

Старозагорски антимафиоти спасиха от смърт пленено мече, съобщава "Труд".

Граждани съобщили на полицията, че двама мъже от Казанлък се хвалили, че отиват да убият мечка. Камен Кирев и Христо Пенчев били заложили примка близо до връх Шипка, в нея се хванала мечка; двамата се въоръжили и вече пътували с джип към планината, гласял сигналът.

Служители от сектор "Борба с организираната престъпност" и техни колеги от РПУ-Казанлък светкавично застигнали в прохода Шипка джипа "Гранд Чероки", след преследване препречили пътя на бракониерите и ги задържали.

Климатът за инвестиции в Централна и Югоизточна Европа се подобрява, като отличник е България, сочи цитирано в "Труд" проучване на информационния концерн "Томсън Ройтерс" и Контролбанк Австрия.

Те се допитали до представители на близо 400 австрийски компании, инвестирали в 19 страни в региона.

33% споделили, че очакват ръст на бизнеса си в идните шест месеца.

Според инвеститорите пикът на кризата в Централна и Югоизточна Европа е бил в началото на 2009 г. 44% са оптимисти за развитието на бизнеса си в България. Негативни очаквания имат едва 8%.

Според цитирания в "Труд" Световен правен проект за обявяването на новия Индекс за върховенството на закона България получава най-високите си оценки заради достъп до правосъдие на обвиняеми с езикови бариери; промени в конституцията в съответствие със закона; лишаването от права е предвидено в конституцията; прокурорите са компетентни и достатъчно на брой; частната инициатива е защитена.

Най-ниските оценки, освен за гражданския контрол над полицията и армията и наказанията на провинилите се техни служещи, са по показателите: наказания за нарушения на държавни служители; репресивни мерки срещу журналисти; разбираемост на законите.

За 50 минути президентът не спомена нито веднъж името Борисов, отбелязва "Труд" на първа страница.

Няма война, а леко напрежение между институциите, извежда "Труд" над интервю с Искра Фидосова (ГЕРБ), председател на правната комисия в парламента.

Според социолога Антоний Гълъбов също няма сблъсък на институциите, а според Юрий Асланов президентът печели от кампанията срещу него.

"Играта загрубя, но няма да замълча", извежда "24 часа" над материал за изявлението вчера на държавния глава Георги Първанов.

Като несериозно определя искането за импийчмънт на президента държавният глава от 1990 до 1997 г. Желю Желев в интервю за "24 часа".

"Президентът не е писар и само да подписва предложенията на МВнР?!", коментира Желев. Той отбелязва, че е имал подобен скандал с посланици, когато външен министър в кабинета "Виденов" бил Георги Пирински.

Изпитвам симпатии към Бойко Борисов - той е сериозен политик, и не бива да се поддава на съветите, които му дават други хора, казва Желев.

Да съживим икономиката и лихвите ще паднат, казва пред "24 часа" Виолина Маринова, председател на Асоциацията на банките в България.

Важно е да се ускори изплащането на дължимите от държавата пари на бизнеса, подчертава тя.

Кризата докара дефлацията в България, пише под глава "Дневник".

Отбелязано е, че за пръв път от 10 години цените на стоките и услугите са се понижили на годишна база. През октомври те били с 0,3 процента по-ниски в сравнение със същия месец на 2008 г. по данни на НСИ.

Макар и да звучат добре за потребителите, данните са сигнал за негативно явление, тъй като са следствие от свито потребление, което принуждава търговци и производители да свалят цените, обяснява материалът.

"Рецесията удари потреблението", заявил пред агенция "Блумбърг" и Кристофор Павлов от "Уникредит Булбанк".

Икономистите предупреждават, че през следващите месеци може да се наблюдава нов спад на цените заради увеличаването на безработицата в страната и допълнителното свиване на потреблението като последица.

Доверието на големите международни фондове за дялово инвестиране към Централна Европа се възвръща според цитирано под глава от "Класа" проучване на консултантска компания Deloitte на база индекса за дяловото инвестиране в района.

След рекордно ниските стойности в края на 2008-а през октомври показателят поема посока нагоре от 69 т. на 117 т.

Възвръщането на интереса е осезаемо, потвърждава Тодор Тодоров, заместник-директор отдел "Корпоративни финанси" на Deloitte България.

"Знакови имена като "Адвент", MidEuropa, EQT V обявиха сделки с пазарни лидери в България, което допълнително насочи вниманието към страната.

В последните няколко седмици сме провели повече разговори с финансови инвеститори относно потенциални сделки, отколкото за първите девет месеца на годината", обобщава Тодоров.

Матура в края на десети клас, без обаче тя да важи като вход за университет, предвиждали проектопромени в образователния закон, обсъждани в просветното министерство.

Това съобщава пад глава "Стандарт". Оценката щяла да влиза в дипломата за средно образование на решилите да приключат с училището по-рано.

Които искат да кандидатстват за висше образование ще учат още 2 години и тогава ще държат матура, която ВУЗ-овете признават. Нов закон щял да ореже бройката на т. нар. елитни гимназии.

Обвинение ще бъде повдигнато на председателя на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков за длъжностно престъпление, пише "Стандарт".

Кабинетът смята да освободи 26 души от 8 регулаторни комисии, добавя изданието.

Бившата шефка на НЗОК Румяна Тодорова ще бъде извикана на разпит в СГП, за да даде показания по разследване на незаконна търговия с лекарства, съобщава "Монитор" под глава.

Проверката започнала след сигнал на ДАНС, съобщил градският прокурор на София Николай Кокинов.

Четирима футболни босове може да бъдат арестувани в най-скоро време, пише "Експрес" под глава, като се позовава на източници от прокуратурата.

Срещу тях били събрани достатъчно данни за присвояване и измами.

Според челото на "Телеграф" 275 къщи за милиони левове на морския бряг в местността Ченгене скеле край Бургас ще бъдат съборени, защото са строени незаконно.

"Сегашните лихвени нива убиват бизнеса" извежда "Пари" над интервю с председателя на Надзорния съвет на Търговска Д Банк Стоян Александров.

Той съветва да се налеят пари в реалната икономика. Според него е нормално лихвите по депозитите да са 5-6 процента, а тези по кредитите, дори и при риск да бъдат намалени - между 7 и 10 на сто.

Той определя проeктобюджета като разумен при настоящите условия.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 1 минута

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 2 минути

Причината е, че е чакал дълго за преглед

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 45 минути

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 1 час

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 1 час

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 1 час

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 1 час

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 1 час

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 2 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 2 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 2 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 2 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 2 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 2 часа

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 3 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете