"Монитор": Горивата ще поскъпват до 20 август
Източник: netinfo
20
Ц ените на горивата ще продължат да растат до 20 август, след което най-вероятно ще има поевтиняване, прогнозира днес в. "Монитор". Причината е, че в момента търсенето превишава "предлагането, но до седмица се очаква тази тенденция да се промени, заявява Иван Костадинов, търговски директор в „Петрол".

Метрото да стига и до квартал "Хладилника". Тази молба ще отправи след 16 дни премиерът Бойко Борисов пред председателя на Европейската комисия Жозе Емануел Барозоу, пише"24 часа".

"За Дянков бедността у нас е мит, за статистиката - реалност", твърди на първа страница "Сега". Положението с цените и доходите става наистина напечено това лято в България. Вчера Националният статистически институт обяви, че през юли животът е поскъпнал с 1,5% - нещо съвсем нетипично за това време на годината, когато цените се задържат и дори падат. Такава висока месечна инфлация за последно имахме през лятото на 2008 г., преди да ни връхлети кризата. Сегашният скок се дължи основно на поскъпването на ток, вода, бензин, туристическите услуги и донякъде на храните. Най-лошото е, че засега няма изгледи инфлационната лавина да спре.

„Дянков щедър по неволя" е водещото заглавие за "Стандарт". Най-пестеливият човек в държавата развърза кесията, но - по неволя. Поне 7,3 на сто увеличение на пенсиите обеща Дянков във Варна, допълва ежедневникът на първа страница.

Свинското поскъпва с 50%, алармира "Преса". Цената на месото щяла да се увеличи през есента, прогнозира Галя Бъчварова от Асоциацията на свиневъдите в България. Причината за поскъпването е очакваната слаба реколта на царевица и слънчоглед, от които се правят фуражите - основна храна за животните. Сега свинският бут се продава за 7,70 лв./кг, а вратните пържоли струват 8,60 лв. През септември кило пържоли ще излиза между 12 и 14 лв. Засега саламите, пилешкото и млякото нямало да поскъпват.

По темата за АЕЦ „Белене" за пореден път се изказва някогашният министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. В интервю за седмичника "168 часа" той подкрепя твърдението, че Борисов иска референдумът да е положителен, за да се справи с международния натиск.

Със сигурност Овчаров знаел следното: "Бойко Борисов искаше референдум още през януари, когато, общо взето, не беше взето решението. Тогава той търсеше подкрепата и от страна на БСП да свика референдум, което да му даде възможност да устои на натиска от страна на американския посланик и на час от еврокомисарите от ЕС. Но не устоя и клекна пред американските интереси. Реши да си гарантира подкрепата на американското посолство, без да си дава сметка за финансовите загуби, за неустойките и оборудването, което тепърва ще се плаща. Той се отказа от реализацията на най-ефективния енергиен проект в ЕС за момента".

"Един милиард за наука? Може, но дайте проекти" е заглавието над интервю в "24 часа" с Томислав Дончев, министър по управление на средствата от ЕС. Академичната общност в България предлага да се създаде отделна програма, която да финансира науката и иновациите.

"Винаги съм бил против по-нататъшното раздробяване на програмите. Защото, ако следваме всички секторни политики, трябва да имаме 25 програми, което е абсолютно необосновано. Единственото предложение, по отношение на което съм склонен да направя изключение, е да се създаде специален финансов инструмент, които да инвестира в образование, наука и иновация", коментира Дончев.

Според него най-важните въпроси по този казус са: колко пари, за каква дейност в сферата на науката и иновациите по какъв начин да бъдат разпределени, а не дали има отделна програма.

"Труд" информира, че "Бум за регистриране на нови изобретения и марки има в Патентното ведомство през т.г." Десетки български граждани и фирми напират да обявят за открития или да запазят като свои нови иновации.

Имаме шанс за инвестиции в автомобилната индустрия, подчертава пред "Монитор" Борислав Стефанов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. По думите му фирмите, които идват у нас се интересуват от големи проекти.

"За нас е важно да покажем добре работещи китайски фирми в България. В това отношение съм много щастлив, че заводът в Ловеч заработи", посочва Стефанов и допълва: „За Китай, Корея и Япония ни трябва точно това - от една страна, да рекламираме, че сме в ЕС, а от друга, че предоставяме една от най-атрактивните услуги в цялата общност".

Агенцията работи и по други мащабни проекти. Те предвиждат рекламирането на България в Европа, САЩ и Азия по осем направления. „Това са машиностроене, електроника и електротехника, химическа промишленост, транспорт и логистика, информационни технологии, аутсорсинг, медицински туризъм и хранително-вкусова индустрия", уточнява Стефанов.

Спортният министър Свилен Нейков казва за "Стандарт": "Това, което направи държавата за финансирането на нашите спортисти, е нормално за условията, в които живеем и се трудим.

Очаквахме повече медали, но те ни се изплъзнаха. Имахме малшанс в много от спортовете. Вие го видяхте. Накрая, класирането на волейбола в първата четворка е една положителна стъпка. В художествената гимнастика, във вдигането на тежести направихме някакъв успех. В борбата това, което очаквахме, не се случи. Правим в момента анализи, оценка на всичко по най-бързия начин, за да разберем къде са грешките, които пречат на нашите спортисти".

Според Нейков представянето ни на Олимпиадата не е разочароващо, тъй като от 1990 г. насам нещата в България се случват по начин, не такъв, какъвто трябва.

„Системата за спортна подготовка е разбита. Но всичко това се възстановява. Започваме от спортни училища, детските спортни школи, за да стигнем високото спортно майсторство и организация вече на самите федерации. Т.е., финансирането, начинът на разпределение зависи от държавата, но чисто административно ние не можем да направим всичко ей така, няма как да хванем хронометрите", аргументира се министърът.

Граждани на Европа скочиха срещу полицейски Биг Брадър, който ще ги следи в големите градове и ще отсява „съмнителни лица", пише под глава "Труд". Проектът за масово видеонаблюдение е на Европейската комисия и се прави от 9 държави и 17 институции, сред които са и България и Техническия университет в София. Официалната му цел е да се пазят обществените места от терористични атаки и да се предотвратява обикновената престъпност.

 Видеонаблюдението ще се осъществява от въздуха чрез безмоторни самолети и чрез стационарни камери.

В интервю за "Преса" Татяна Дронзина, експерт в областта на националната сигурност и тероризма, анализира: „За жалост прогнозата ми е, че все повече граждани от европейски произход ще бъдат използвани за самоубийствени актове в Европа. И не защото зад това има някаква идеология. На пазара на добрите, както и на пазара на лошите печели този, който в най-пълна степен се възползва от местните ресурси. Засега европеидните черти и паспортът от ЕС дават свободата на движение и действие, каквито неевропейци не могат да имат".

Светлана Василева няма да ръководи Нова тв от есента, анонсира "24 часа". Шведската компания „Модърн таймс груп", собственик на медията, я изпраща днес с благодарности и я сменя с французина Дидие Щосел, досегашен зам.-председател на борда на директорите.

В интервю за "Труд" адвокат Йонко Грозев, активист на новородената партия на Меглена Кунева, заявява: "Не само това правителство командва ВСС, а всички правителства след 1991 г. Всички ключови назначения в съдебната система са ставали винаги по решение на политически силните на деня. Аз не мисля, че който и да е наблюдател на ВСС може да каже с ръка на сърцето, че последните назначения - на председателите на Върховния административен съд и на Софийския градски съд, са направени от съдебните кадровици без санкцията на правителството".

Грозев припомня, че сега има няколко кандидати за ВСС от ГЕРБ, малко по-малко кандидати от БСП и няколко единични. Общият брой на местата от квотата на парламента е 11. „Логично ли е управляващата партия да издигне по-малко от 11 кандидати? А опозицията? Ако има реално състезание, и тя ще предложи максималния брой. Очевидно е, че предварително са се договорили. И че няма да има реална оценка на отделните кандидати, както трябва - според програмите, които предлагат за решаване на проблемите в съдебната власт.

Уволнението на съдия Тодорова ясно показа двойните стандарти. Тези, които слушкат и изпълняват каквото каже правителството, ВСС ги гали по главата. Другите - с тоягата", коментира Грозев.

Амфетамини, екстази и марихуана заливат магазини в центъра на Слънчев бряг, съобщава на първа страница  "Новинар". Една цигара с трева може се купи срещу 15 лв. Във вътрешността на страната дрогата върви по 10 лв.
Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 6 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 7 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 10 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 11 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 12 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 12 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 12 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 12 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 13 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 13 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 13 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 13 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 13 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 14 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 14 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете