"Класа": Игри на боклук
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
2

Такса смет в София да се събира не от общината, както досега, а от държавата а сумата, която столичани плащат за чистота, да се определя по данъчна оценка или по потребление на вода или енергия от домакинствата - това предвижда готвеният от правителството закон за боклука на София, който предстои да бъде разгледан от министрите, пише "Труд".

Според документа хигиенизирането на София, както и изграждането на ново депо и завод за сметта ще са ангажимент на държавата.

От ГЕРБ заявиха, че това е грубо нарушение на конституцията и законите и изземване на правомощията на кмета Бойко Борисов.

Новият законопроект за управление на отпадъците в област град София в петък и скара министрите на БСП и НДСВ. Затова приемането му бе отложено, припомня изданието.

Мотивите за внасянето му са "безпрецедентна криза" и "реална опасност за общественото здраве и екологични щети".

Правителството изненада София с опит за национализация на боклука, извежда "Дневник" в заглавие.

Под заглавие "Игри на боклук" "Класа" коментира, че политическите борби между БСП и ГЕРБ за сметта на София скоро ще омръзнат на всички.

"Монитор" пише под глава, че сдружение "Защита на здравето и живота на населението и околната среда" е отчело бум на заболяванията от рак в Суходол.

Всички издания съобщават, че сомалийските пирати обявиха получения откуп от 2 млн. долара за освобождаването на британския кораб "Маласпина Касъл" с 24 моряци на борда, сред които 16 българи.

Аз чух за 2,5 млн. и всичките са им хвърлени по въздух, казва в интервю за "24 часа" журналистката Елена Йончева, която е в района на Аденския залив.

В Сомалия вече не смеят да влизат бели хора, казва тя в интервю в "Стандарт" под заглавие "Оставам още една седмица при пиратите".

Синята коалиция подаде в ЦИКЕП документите за регистрацията си за евроизборите без СДС.

"С Мартин Димитров сме съпредседатели на Синята коалиция. ДСБ, СДС, обединените земеделци, БСДП и Радикалдемократическата партия са по същество политическата опора на коалицията", каза лидерът на ДСБ Иван Костов, според когото това е "сериозен отговор на всички машинации", пред които формацията се изправи.

Както вървят нещата, съдът и ЦИК биха пуснали братя Галеви на избори, но не и новото ръководство на СДС, казва Мартин Димитров в интервю в "Труд".

ЦИКЕП регистрира СДС на Пламен Юруков, съобщава "Монитор" на първа страница.

В "Труд" Валерия Велева заключава, че са се сбъднали най-мрачните прогнози за десницата у нас - вождистки по думите й скандали са нароили няколко десни формации, които на изборите "ще бягат в съседни писти, борейки се за един и същи електорат".

За дясната публика ще играят цели седем отбора: ГЕРБ, Синята коалиция, СДС на Пламен Юруков, Напред, РЗС, БНД, пише авторката. Ако към тях се прибави ЛИДЕР с Новото време - положението става "много вожд, малко индианец", добавя тя.

Скандалите стопяват сините, Яне Янев ги задмина, е заглавието над анализ в "24 часа" на Мира Радева от МБМД. От данните към момента излиза, че ГЕРБ може да е с 6-7 евродепутати, БСП и ДПС с по четири, "Атака" - с един-двама, отбелязва тя.

По данни на агенцията, ако трябва да изберат трима евродепутати, 6,4 на сто биха посочили Бойко Борисов, 4 на сто - Яне Янев, 1,8 на сто - Меглена Кунева, 1,6 на сто - Кристиан Вигенин.

В Брюксел са големи заплатите, а у нас - доходите на депутатите, затова интересът на партиите към евровота е от чиста спортна злоба, твърди Светослав Терзиев в анализ в "Сега".

Компрометирането на изборите е единственият шанс на статуквото, пише социологът доц. д-р Антоний Гълъбов в "Дневник".

Изборите - шоу и мръсни игри, коментира в "Стандарт" медийният експерт Джими Найденов. Сега за първи път 20 години след промените ще видим пълния и окончателен отказ на партиите от политическото, смята той. По думите му интернет ще стане арена на залпове от компромати.

Известният руски специалист по черен пиар Глеб Павловский най-вероятно ще работи за ДСБ в предизборните кампании,  пише "Монитор".

Да не гласуваш е израз на малодушие и безразличие, казва пред "Новинар" евродепутатката от ЕНП Никол Фонтен.

В НДСВ обмислят да сезират парламентарната комисия по правата на човека за проверка на информацията "за проявена дискриминация и селективност" от РЗС при купуването на гласове на частичните местни избори в Сандански през юни 2008 г., тъй като на мъж се плащало 40 лв, а на жена - 20 лв.

Това пише "Дневник" и допълва, че зам.-председателят на НДСВ Минчо Спасов подготвя сигнала, към който ще приложи и списък с близо 500 избиратели, потвърдили подкрепата си за РЗС, който царистите получиха случайно.

Списъкът беше в писмо до председателя на РЗС Яне Янев с посланието "Плати сметката", но попадна в кутията на Яни Янев от НДСВ.

"Сега" съобщава, че министърът на администрацията Николай Василев е предложил миналата седмица с 4 до 40 на сто да бъдат намалени високите такси в пет министерства и така да се орежат и част от премиите на чиновниците, но това е било категорично отхвърлено от правителството.

Предложението било за намаление на тарифите в областта на околната среда, здравеопазване, метрология и технически надзор, патенти и земеделие. През последните три години таксите в тези сектори са се увеличили със 183%, сочи специално проучване, цитирано от "Сега".

Приходите от тях отиват предимно за издръжка на ведомства и за бонуси.

Според в. "Атака" земеделският министър е започнал чистка в областните служби по земеделие. Валери Цветанов назначава верни депесари за след изборите, пише изданието под глава.

За първи път в историята си българската армия ще разпродава ненужна вече техника чрез стоковата борса, съобщава "Сега". Става дума за над 1000 камиона, коли, джипове, кораби и др., но не и за танкове и друга тежка бронирана техника.

Досега ненужните машини бях продавани на търгове с тайно наддаване, организирани от закритата вече агенция "Държавна собственост на МО".

Близо три пъти повече са хванатите фалшиви левове, след като финансовата криза навлезе в България, сочат данните на БНБ, цитирани в "Стандарт", за първите 3 месеца на 2009 г. спрямо същия период на миналата година.

Регистрираните за периода януари-март фалшиви български банкноти в Националния център за анализ са 3755 броя. През миналата година тяхната бройка е била 1436.

Българите свиват разходите и индексът на доверието на потребителите се понижава с над 7 пункта спрямо януари, пише "Дневник", като се позовава на НСИ.

Българите очакват сериозен ръст на безработицата, продължаващо влошаване на финансовото си положение и на икономическото развитие на страната, пише изданието.

Въвеждането на единен електронен фиш, с който се събират таксите на границата, е ударил рушветите и е донесъл на хазната 19 млн. лева, пише "Стандарт" под глава.

Осигурителната тежест за бизнеса да бъде намалена от 19 на 14 на сто, ще предложи икономическият екип на БСП на пленум на партията, каза Петър Димитров, съобщават вестниците.

"Сега" нарича това предизборно обещание, а "Труд" коментира, че България вече е постигнала едно от най-ниските равнища на осигурителна тежест, а държавите, които си позволяват ниски осигуровки, не са въвели плосък данък от 10 на сто като България.

Там ставките са много по-високи, защото бюджетът поема голяма част от осигурителните плащания.

Това лято се очакват около 4,2 млн. т хлебно зърно при 4,6 млн. т за м.г, пише "Труд". "90,2% от есенните посеви в момента са в добро и много добро състояние", потвърдила зам.-министър Светла Бъчварова.

С 20% се е свило производството през първото тримесечие, е цитиран от "Труд" да казва министърът на икономиката Петър Димитров. Той изразил надежда, че през третата година от членството ни в ЕС ще се разчита на земеделието и туризма да спасят срива на брутния вътрешен продукт.

Малките летища и пристанищата са разменна монета на властта преди изборите, казва изпълнителният директор на летище Горна Оряховица Христо Христов в интервю за "Пари".

НДСВ стопира концесията на малките авиопортове, ДПС - на пристанищата, извежда изданието на първа страница.

Първият селски зоопарк у нас ще бъде във врачанското село Малорад, съобщава "Земя". В стопанството на младия фермер Иво Иванов освен 60 крави и десетина коня имало камили, лами, перуански кози и пауни.

Всички издания съобщават, че бившата шефка на НАП Мария Мургина и длъжностни лица от данъчните служби ще бъдат привлечени под наказателна отговорност идната седмица за източване на ДДС, като се позовават на зам.-главният прокурор Валери Първанов пред БНР.

Шофьорите вече няма да стоят с часове пред гишетата на Пътна полиция, а ще си седят пред компютъра и ще следят реда си по интернет, пише "24 часа" на първа страница. До месец-два ще монтираме камери, които ще снимат таблата с номерата за реда пред гишетата, казва в интервю за вестника новият началник на Пътна полиция - София, Ваньо Стоевски.

До няколко месеца от КАТ ще изпращат и есемеси със съобщения, че остават 30 минути до реда на шофьора, пише още там. За да не се договарят за рушвети, служителите ще са в различни екипи всеки ден, казва още Стоевски.

Пред "Новинар" той посочва, че само 120 служители в София се занимават с пътен контрол. На всеки катаджия в София се падат по 5500 коли, извежда изданието под глава.

Бих се гордял, ако бях човек на президента, изважда "24 часа" в заглавие над интервю с новия шеф на Софийския апелативен съд ген. Веселин Пенгезов.

Дванайсет български командоси, напуснали родните "Специални сили", работят на частно като охранители на щатски военни бази в Ирак, разказва "Телеграф". 

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 4 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 7 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 7 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 8 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 8 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 9 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 9 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 9 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 10 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 10 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 10 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 10 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 10 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 10 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 11 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове