"Класа": Драстичен скок в цената на пшеницата
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
3

Драстичен скок от 60% в цената на пшеницата по световните борси, пише под глава "Класа". На българския пазар цари хаос, производителите не продават засега, допълва изданието.

Цените нарастват с темпове, невиждани през последните 50 години, съобщили от "Уолстрийт джърнъл".

На Чикагската борса цената на фючърсите е над 7 щ. д. за бушел, което е повече от 250 щ. д. за тон. Нивото е най-високо от септември 2008 г. Тази стока познава и доста по-високи равнища, но през последните два месеца изненадва с бързия темп на промяна.

От началото на юни цената на хлебното зърно се е увеличила с цели 60%. Само в понеделник на европейския пазар пшеницата поскъпна с 8 процента и достигна 211 евро за тон.

Сериозната суша в някои райони на Русия, Украйна и Казахстан е причинила скока.

Според челото на "Монитор" цените на хляба се готвят за скок. От два дена брашното тип 500 поскъпва и цената му вече е прескочила 500 лева за тон, а това веднага ще се отрази по цялата верига от нивата до готовия хляб.

В същото време фуражната пшеница се продава по 260 лв./т, а хлебната гони 300 лв./т, съобщил Георги Попов, председател на асоциация "Хляб за България".

Причина за поскъпването е по-лошата реколта, житото в огромната част не става за производство на насъщния според мелничарите.

"Тракия" потъва, алармира на първа страница "Труд". Има реална опасност да се наложи мащабен ремонт на най-новия участък на автомагистралата (Чирпан - Стара Загора). За това съобщил председателят на Браншова камара "Пътища" Румен Йовчев.

Според него чисто новият аутобан вече плаче за ремонт, за който са необходими поне 10-12 млн. евро.

"Проблемите са много. Насипите на всички надлези по трасето не са укрепени и заради ерозията устоите им са подронени. Освен това са се появили коловози от двете страни на трасето, а има и голяма вероятност пътят в последните километри преди Стара Загора да започне да потъва", категоричен бил Йовчев.

Затова според него не е виновен изпълнителят на строителството "Трейс Груп", а зле подготвеният проект от държавата, който бил направен единствено с идеята да бъде възможно най-евтин.

От компанията сигнализираха навреме какви са проблемите, но бившето ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура" не им обърна никакво внимание, обяснил шефът на браншовата камара.

И "Килърите" на свобода, пише под глава "Дневник". В един ден Софийският апелативен съд "попари" последните най-шумни акции на МВР - "Килърите" и "Всичко коз", като освободи задържаните по тях..

Според челото на "Сега" две суперакции на МВР катастрофираха в съда. Операциите бяха обявени от премиера Бойко Борисов за невиждан от години успех срещу престъпността, уточнява изданието.

Съдийски тим удари МВР с "Всичко коз" и "Килърите", е заглавието на "24 часа" по темата.

"Монитор" цитира на първа страница изказването на Цветанов: "Безотговорно и обидно за всички, които се стремят да правят честен бизнес в България и за всички, който плащат данъци на държавата."

Изумително е отсъствието на прокуратурата в спора между съда и МВР, коментира в интервю за "Дневник" Иванка Иванова (институт "Отворено общество"). Иванова твърди, че конфликтът между съдебната и изпълнителната власт е идеологически. По думите й наказателната политика се формира през "скандали и опипом".

Съдът не е одобрявал протокол за нахлуването на полицаи в жилището на семейство Мустафови в Кърджали, съобщава "Сега". Това е  обявила пред изданието адвокат Елисавета Пенчева, която е поела защитата на пострадалите в нощта на 23 юли.

Полицията в Кърджали е действала извън рамките на закона, е коментарът в интервю за "Новинар" на Йонко Грозев, адвокат. По думите му от това, което е публично известно, не може да се приеме, че полицаите са имали информация, че именно в това жилище се извършва тежко престъпление.

Американският посланик в София - Джеймс Уорлик харесал за шеф на митницата ни 42-годишния Красимир Катев, съобщава на първа страница "24 часа".

Уорлик лансирал идеята си за бившия зам. финансов министър на НДСВ в средата на юли пред първите мъже в правителството. "24 часа" попитал вицепремиера и финансист 1 Симеон Дянков, който отговаря за митниците, какво е отвърнал на дипломата.

"Не бих могъл да коментирам слухове. Въпросът за евентуална смяна на директора на агенция "Митници" не е обсъждан, лаконичен бил Дянков. Според отлично осведомени обаче в правителството били силно смутени от лобирането за царски кадри, тъй като Уорлик дал идея да се назначи за министър и още един от хората на Симеон, уточнява изданието.

Държавата не трябва да внася за пенсия. Осигуровките е добре да се вдигнат с още 6 до 8 процента, казва в интервю за "Стандарт" Христина Митрева, управител на НОИ.

По думите я промяната в пенсионната реформа е необходима, тъй като има голям дефицит в НОИ, особено през последните две години - 2009 и 2010 г. Други причини са застаряващото население; намаляването на населението; продължителността при живота - очаква се тя да се увеличи.

В здравната система не са разрешени бързи и хаотични действия. Не вярвам да се стигне до приватизация на болници заради натрупани дългове, казва новият шеф на здравната комисия в НС Десислава Атанасова в интервю за "Сега".

По думите й Здравната карта ще е готова до 31 декември тази година. Срокът е наложен, за да може от 1 януари да се каже кой оказва медицинската помощ и кой ще може да сключва договори с касата.

Такса европроект влиза в сметките ни за вода, съобщава в интервю за "24 часа" Нона Караджова, министър на околната среда и водите. По думите й в момента се обмисля заедно с Министерство на регионалното развитие и благоустройството да се сключат договори между общините и ВиК дружествата и чрез тарифите за ползване на водните услуги да бъдат погасявани заемите, които общините са вземали за съфинансиране.

България може да засити скъпия суровинен глад на Европа, твърдят в интервю за "Труд" евродепутатите Паул Рюбих и проф. Владко Панайотов. Рюбих, заедно с Панайотов създадоха в Европарламента вътрешна комисия за опазването на суровините и търсенето на алтернативни източници на ресурси и енергия на Стария континент.

По думите на Панайотов България има място в тази комисия - тя може да стане един от основните доставчици на суровини чрез преработване на отпадъци. Освен това и чрез осъществяването на технологичен трансфер при създаването на нови суровини, много ефективни за нас и Европа, допълва Панайотов.

"И рушветът мина на разсрочено плащане" е заглавието над интервю в "Труд" с Васил Велев, председател на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според него адекватна реакция по време на криза е да се оставят повече средства в бизнеса и домакинствата. 

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 1 минута

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 34 минути

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 1 час

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 1 час

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 1 час

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 1 час

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 2 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 2 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 2 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 2 часа

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 2 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 3 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 3 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите