"Класа": 30% данък лукс за имоти с оценка над средната
"Класа": 30% данък лукс за имоти с оценка над средната   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
14

За недвижимите имоти с данъчна оценка над средната за всяка община ще се плащат с 30% по-висок данък.

Това предвиждат поправки в Закона за местните данъци и такси, които трябва да влязат в сила от началото на следващата година, съобщиха от Министерството на финансите, пише "Класа".

"24 часа" отразява предложените от ведомството на Симеон Дянков промени в Закона за местните данъци и такси.

Дори минаването през годишен технически преглед на колата ще е възможно, ако собственикът покаже бележка от общината, че си е платил данък сгради, такса смет и не дължи нито лев на държавата.

"Телеграф" аноносира новината в рима на първа страница: "Дълг към общината те сваля от колата".

С по-голям данък ще се облагат колите с мощност над 149 кW (200 к.с.), прецизира "24 часа". По сметки на експерти това означава, че налогът за нова мощна кола ще е над 1000 лева.

Пак от 2011 г. имоти с данъчна оценка над средната за съответната община да се облагат с данъка за останалите жилища, но завишен с 30%, пише в проекта.

Предвидена е и формула за пресмятане на средната данъчна оценка за община, която ще се одобрява от общинския съвет и ще се обявява на сайтовете до 1 март всяка година.

Данъчни експерти сметнаха, че по нея всяка нова къща в община с преобладаващо стари и малко на брой имоти ще плаща данък лукс. В същото време в скъпите квартали облагането за богати собственици ще засегне по-ограничен брой къщи, защото там средната оценка за общината е по-висока.

С до 10% по-високи данък сгради и такса смет ще плащат догодина живеещите в елитните квартали на София, съобщи зам.-кметът на Столична община Минко Герджиков.

Хотелиерите ще плащат от 2011 г. туристически данък вместо досегашната такса, която се събираше от туристите. Това предвиждат още промените в Закона за местните данъци и такси.

Размерът на данъка ще се определя от общинския съвет и ще зависи от категорията на хотела. Единствено хижите ще са освободени от този данък.

Най-малко 10 лв. на легло и най-много 20 лв. ще е размерът при хотелите с 1 звезда. При двузвездните ножицата ще е между 10 и 40 лв. на легло. 20-60 лв. и 30-100 лв. пък са рамките за данъка на три- и четиризвездните хотели. 120 лв. на легло пък е максималната граница за луксозните петзвездни хотели.

Цветанов да се оттегли се от поста, настояват от БСП, съобщава "Труд". "БСП и парламентарната група на "Коалиция за България" настояват за изчерпателни и честни отговори на въпросите за имотното и финансовото състояние на министъра на вътрешните работи.

Г-н Цветанов дължи не на БСП, а на българските граждани отговор, защото тук под въпрос е поставен смисълът на ГЕРБ и почтеността на сегашното управление на страната, заяви Ангел Найденов.

"Труд" оповестява: "Пишеш срещу гейове, влизаш в затвора". Затвор за журналисти, които подбуждат към всякакъв вид дискриминация, предлага правителството.

Това означава, че авторите на публикации, обидни за гейовете, възрастните хора, неграмотните, бедните или богатите, могат да се озоват зад решетките.

Министрите приеха поправки в Наказателния кодекс, които предвиждат решетки до 4 г., глоба между 5000 и 10 000 лв. и обществено порицание за този, който подбужда към дискриминация, насилие, омраза, основани на раса, народност, етническа принадлежност или на всякакви други признаци.

Пред "Труд" Сахлим Карамустафа, автор на излязлото скоро от печат изследване: "Съпротивата на българските турци", заявява: "ДПС изживя времето си. Сред избирателите на движението цари огромно разочарование. Очаквам на следващите избори резултатът на партията да падне драстично и Доган да си подаде оставката."

БЛС и синдикатите с 6 искания към кабинета, уточнява "Класа". Дават месец на правителството да осигури адекватен бюджет за 2011 г.

Главният секретар на БЛС д-р Димитър Ленков уточни, че сред основните искания е да се осигури финансиране на здравната система, да се платят в срок от един месец дължимите от НЗОК суми на болниците до юли, както и сумите, дължими от здравното министерство за спешна помощ, хемодиализните центрове и психиатриите.

Без банките няма растеж, твърди подуправителят на БНБ Румен Симеонов за "Труд".

"Смятам, че не само в България, но и в други страни на ЕС ще има икономически растеж по-висок от 2010 г. Така, че ако има повече поръчки, ще има повече кредити.

Съживяването на икономиката означава ръст на кредитирането и възстановяване на пазара, който осигурява работа на фирмите, от който й да е бранш", е изводът на Симеонов.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че България ще търси подкрепа от Германия, за да може най-късно до август следващата година страната ни да бъде приета в Шенгенското пространство, съобщава "Класа".

Той откри Икономически ден на България в една от най-богатите германски провинции - Бавария. Борисов посочи, че от премиера на Бавария очаква подкрепа на най-високо ниво.

Има реална опасност Брюксел да не възстанови на България сериозна сума, изплатени вече средства по предприсъединителната програма Сапард - до 230 млн. лв., пише "Дневник".

Страната не е успяла да усвои и над 200 млн. лв. от програмата, която официално приключи в края на 2009 г. с общ бюджет от около 900 млн. лв.

Към момента държавата има да си събира около 230 млн. лв. по Сапард от дружества, които са попаднали в списъка на длъжниците, съобщи вчера пред журналисти изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Светослав Симеонов.

В същото време повечето фирми - над 200, оспорват в съда решенията на фонда за вписването им в "черния списък", по това направление гръмна и най-големият скандал по програмата - около групата "Николов - Стойков", заради което и програмата беше замразена от Брюксел.

Към този момент фонд "Земеделие" е договорил 30,6% от предвидените средства по програмата за развитие на селските райони, съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов.

"24 часа" информира, че износът на ток няма да бъде спрян. Министър Трайчо Трайков обясни, че няма да има и режим на тока. Той чака нов доклад от "Козлодуй", от който да стане ясно защо са се появили дефектите в защитата.

Пълна проверка дали пропукванията в тръбите на реактора в "Козлодуй" не са заради човешка грешка, е разпоредил премиерът Бойко Борисов на икономическия министър. Според него пукнатините може да са следствие от бързо преохлаждане на тръбите. Руската страна пък е готова в най-кратки срокове да достави защитното оборудване за шести блок на АЕЦ, са съобщили от "Росатом".

До 2 седмици багери ще съборят незаконните палати във Министерството на веселието, пише "Монитор".

Митничарското село е с частно енерго и ВиК. Жителите на Ставри Димитрово са ползвали общ водомер. В края на 90-те години са направени три частни трафопоста, два от които са в заливната зона на язовира. От тях са се снабдявали с ток незаконните вили. Това съобщи областният управител на Хасково Румен Данев.

Излиза, че частник е продавал ток, което е абсолютно незаконно, каза той. До два дни се очаква отговор от ЕВН чии са трафопостовете и кой е плащал консумираната електрическа енергия.

Чешмеджиев е осъден, но няма да му конфискуват имота, пише "24 часа". Вила с разгъната площ от над 2000 кв. м официално е на фирма "Вот", неофициално - на бившия шеф на радио "Варна" и БТА Стоян Чешмеджиев.

Името на оправния инженер и масон гръмна, след като стана директор на БТА през 2002 г. В края на юли 2009 г. влезе в сила присъда на Чешмеджиев - 3 г. условно с 5 г. изпитателен срок за злоупотреба с власт.

Престъплението е извършено по повод изграждането на предавателен комплекс в каварненското село Българево. Присъдата на Чешмеджиев е по член, който не ни позволява запор или отнемане, заявиха от комисията "Кушлев".

Пред "24 часа" Валентин Николов, депутат от "Атака" и председател на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, съветва данъчните да огледат и големите хотели по морето, местните хора знаят чии са.

След хонорара на Доган всеки политик може да вземе милиони, без да носи никаква отговорност, обобщава г-н Николов.

В интервю за "Труд" Сергей Игнатов, министър на образованието, науката и младежта, съобщава, че ще има допълнителни пари за образование, но който иска средства, трябва да премахва ненужните специалности.

"Бюджетът за просветата е над 2,5 млрд. лв., а на военните и полицията бюджетите са под 1 млрд. лв. Има среди във висшите училища, които не желаят да се разделят със статуквото. Това не е добре за България, защото сме изостанали в много отношения.

Имаме застаряващ научно-преподавателски състав, не е отворена вратата за младите учени. 37 са наследените държавни университети, 12-13 са достатъчни за потенциала на страната ни. Следващата година ще е кризисна, на ректорите ще им е трудно",  смята министър Игнатов.

Образователната тема е акцент и за "Монитор", но в позитивен план. В интервю за вестника академик Илия Пашев, от Института по молекулярна биология към БАН, споделя, че Крег Вентер, американски учен, е впечатлен от българските си колеги.

Българинът Димитър Съселов, от 20 години астрофизик в Университета в Харвард, е в основата на едно от най-полезните открития - възможността да се лекува хемофилия и да се синтезира човешки инсулин.

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Радостина Александрова

Проф. Радостина Александрова: Новият вариант съдържа над 50 мутации

Теми в развитие Преди 48 минути

Омикрон е доста променен сравнение с оригиналния вирус, който тръгна от Ухан, коментира вирусологът

Морунов напуска „Игри на волята: България“ след тежка битка

Морунов напуска „Игри на волята: България“ след тежка битка

Любопитно Преди 11 часа

Андрей продължава към финала на най-екстремното риалити предаване

Скопие: Автобусът на "Беса Транс" е бил изправен

Скопие: Автобусът на "Беса Транс" е бил изправен

Свят Преди 11 часа

Валидността на регистрацията е до 13.10.2022 г., а превозното средство е произведено през 2007 г.

Разкрития и арести след кошмара в мината в Русия

Разкрития и арести след кошмара в мината в Русия

Свят Преди 12 часа

При инцидента загинаха 52 души – шестима спасители и 46 миньори

Кирил и Георги Домусчиеви

„Форбс” обяви братята Домусчиеви за първите български милиардери

България Преди 12 часа

„Хювефарма” е шестата по големина фирма за продукти за животновъдство в света

Преговорите за коалиция: Модернизация на армията

Преговорите за коалиция: Модернизация на армията

България Преди 13 часа

Социалистическата партия иска и създаване на Национална гвардия

Директорът на Европол дойде в България заради убитата българка в Хага

Директорът на Европол дойде в България заради убитата българка в Хага

България Преди 14 часа

Трагедията потресе родния град на Елена - Русе

Почина млад мъж с COVID-19, сертификатът му бил фалшив

Почина млад мъж с COVID-19, сертификатът му бил фалшив

Теми в развитие Преди 14 часа

Той отказал кислородотерапия, за да „не изгори дробовете му”

МОН предлага по-кратка лятна ваканция

МОН предлага по-кратка лятна ваканция

България Преди 16 часа

Преди да бъде прието решението трябва да бъде съгласувано със синдикатите

Партиите се обединиха за майчинските, пенсиите и минималната заплата

Партиите се обединиха за майчинските, пенсиите и минималната заплата

България Преди 16 часа

От 25 декември влизат важни промени в пенсионната система

<p>Прокуратурата: Умишлено убийство с множество удари</p>

Прокуратурата за убитата в „Христо Смирненски”: Умишлено убийство с множество удари

България Преди 17 часа

Привлеченият като обвиняем е на 28 години, той е задържан за срок до 72 часа

.

Колко опасен е новият щам на COVID-19

Теми в развитие Преди 17 часа

Експерти обясняват новия вариант на коронавируса, открит в Южна Африка

Мариана Торманова

„Образование на командно дишане“ в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 18 часа

Колко големи са щетите от онлайн обучението – тази неделя след централната емисия новини на NOVA

Скопие: Изгорелият автобус минал границата с чужди номера

Скопие: Изгорелият автобус минал границата с чужди номера

Свят Преди 18 часа

Следователите и инспекторите не могат да открият собствениците на „Беса Транс”

Храмът "Света София" в Истанбул

Документи с руническо писмо са открити в Света София

Любопитно Преди 18 часа

Сега текат проучвания дали това са истински исторически реликви