"Класа": 2,7 млн. евро за консултанта по "Белене"
"Класа": 2,7 млн. евро за консултанта по "Белене"   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
11

Британската банка Ейч Ес Би Си е спечелила конкурса за консултант за АЕЦ "Белене" с оферта от 2,7 млн. евро за финансовите анализи, които ще представи за строителството на централата, съобщава вестник "Класа".

При доказване, че АЕЦ "Белене" е икономически обоснована, банката ще получи и 0,95% от крайната цена за осъществяването на проекта.

Ейч Ес Би Си ще може да прави анализи и оценки на работата по АЕЦ "Белене" през следващите две години.

Британската банка бе избрана през ноември 2010 г. за финансов консултант на АЕЦ "Белене", след като спечели търга в конкуренция с банка "Ротшилд", "Сосиете Женерал", Кей Пи Ем Джи в консорциум с "Магуайър", "Аржил", както и "Ърнст енд Янг".

Темата на "24 часа" отразява преговорите за проекта АЕЦ "Белене". Поне четири неизвестни или спорни точки трябва да разкрие консултантът по проекта.

С тях българската страна ще има важни козове, с които да влезе в преговорите с руснаците. Това довериха отлично запознати енергийни експерти, уточнява изданието.

"24 часа" продължава по темата с мнение на експерта Атанас Тасев. По думите му обществото се безпокои дали ще плаща.

"Аз казвам - не, дори обратно. Присъствието на "Белене" ще намали относителния дял на възобновяемата енергия и на кафявата енергия - от въглища, за която ще плащаме вредни емисии. От гледна точка на ядрената безопасност, това са трансгранични проекти и ако гръмне в съседство, ще ни замете и нас по същия начин.

А сега медиите облъчват с числа, радиации, това ще изкриви картината и няма да се вземе правилното решение. Окончателното решение - на експертно-политическо ниво. Аз мисля, че то е взето", подчертава Тасев.

Против строежа на АЕЦ "Белене" се обявява експертът Димитър Иванов. Пред "24 часа" той заявява, че проект трябва да се спре, защото е икономически неизгоден. Той ще произвежда енергия, четири пъти по-скъпа от "Козлодуй".

"Трябваше проектна компания да се създаде и структурира, анализът на консултанта трябваше да е готов. Ние нямаме цена, нямаме същински договор. Руснаците успяха да спечелят авантаж нямайки същински договор.

И отиваме да я реализираме централата и как става това. С шефа на НЕК, който под някакво въздействие задкулисно, на вероятно руско лоби, което действа като енергийна мафия в България и срещу министъра. Това е удар срещу националната сигурност в България", категоричен е Иванов.

"Труд" допълва: Проектът за АЕЦ "Белене" е престъпление спрямо българските национални интереси.

Според Красен Станчев "Белене" не е необходима до 2025 г. Икономистът е категоричен, че няма никакъв външен пазар за електроенергията на добра цена и никаква вътрешна необходимост в изграждането й.

"Труд" акцентира на първа страница върху статистика, според която 2/3 от българите едва свързват двата края.

Българските домакинства не усещат излизане от кризата. Според данните на Институт "Отворено общество" всеки пети българин мизерства. Делът на най-засегнатите от кризата се запазва на същото ниво като преди година и е един от най-високите в Европейски съюз.

Цели 44% ограничават разходите си за ток, вода и отопление, за да връзват семейните сметки. Преди година делът им е бил 50%, но спрямо миналата есен е нараснал с 2% пункта.

Почасовото заплащане в България е най-ниско в сравнение с останалите страни от Европейския съюз, като българите получават едва 3,10 евро на час, подчертава "Новинар".

Това сочат данните на Германската статистическа служба за миналата година.

Председателят на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев заявява пред "Новинар", че реалното заплащане е по-ниско от посоченото от германската статистическа служба.

По думите му в България няма добра отработена система за почасово заплащане, но това може да бъде обсъдено подробно на Тристранен съвет, пише изданието.

За пореден път коректният български бизнес ще плаща за чиновнически неразбории, коментира на първа страница "Сега".

Агенцията по храните е решила да не признава съществуващите безсрочни регистрации и да пререгистрира всичките 131 000 магазини, ресторанти, заведения за бързо хранене и фабрики за храни от неживотински произход.

За да влезе в новия национален регистър, всеки бизнесмен ще плати такса от 6 лв. Така ведомството ще изкара 786 000 лв. и щяло да засили контрола, който досега инспекторите извършвали по сбъркана философия, пише изданието.

"Първи в Евросъюза ще следим за качеството на храните", е заглавието над интервю в "Монитор" с Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните.

"Искаме да направим нещо, което не е направено никъде в Европейския съюз. Следим внимателно как работят колегите в общността, но никой от тях не е разписал минимални прагове за качество на храните. Искаме да дадем такива норми на българския потребител.

Основното в тях е всичко, което има в даден продукт, много коректно да е изписано на етикета. Оттам нататък оставяме на купувача да решава какво може да си позволи според неговото здравословно състояние, финансови възможности и, разбира се, вкусовите качества", пояснява Кулински.

Близо 170 000 лв. без ДДС ще отдели от бюджета си парламентът за поддръжка на колите на депутатите, подчертава на първа страница "Новинар".

Народното събрание обяви търг в "Държавен вестник" за нова фирма, която да се грижи за автопарка, както и за извършване на текущите и аварийните ремонти на колите в следващите 12 месеца. В търга могат да участват само фирми с общ оборот от минимум 200 000 лв.

Пред "Класа" социологът Боряна Димитрова съветва: "23 октомври е една разумна дата, имайки предвид сравнително кратките законови граници, в които трябва да се вместят местните и президентските избори.

Двата вида избори предполагат наличието на втори тур и заради технологичното време за обработка на резултатите вторият тур по всяка вероятност ще бъде около 7-8 ноември. Седмица по-рано или по-късно не е фатално и не е решаващо".

В друг анализ социологът Михаил Мирчев допълва: "По отношение на предложението на ГЕРБ изборите да се проведат на 23 октомври съвсем хипотетично, без още да съм чул аргументите, мога да кажа, че има една илюзия в управляващите, че ако вотът е по-рано, рискът за тях е по-малък и вероятността да се получи т.нар. изборна изненада е по-малка.

Вероятно това е едната причина да ги изтеглят по-напред. Виждаме, че рейтингът им започна да катастрофира в буквалния смисъл на думата. Рейтингът дори на първия човек Бойко Борисов, който влачи след себе си всички останали, също се разклати."

Едно от малкото места в държавата, в които няма видеонаблюдение - горите, също ще бъдат опасани от специални камери, информира "Сега".

Те ще имат за задача да откриват пожарите "още в зародиш, за да може да се взимат мерки навреме", коментира Владимир Константинов, държавен експерт в отдел "Опазване на горите" в Изпълнителната агенция по горите.

Повод за нестандартната идея е огромният пожар, който изпепели през последните дни хиляди декари черен и бял бор в община Банско.

Дадоха на съд връщането на детските, информира "Стандарт". Над 20 млади семейства от Добрич внесоха колективен иск в местното подразделение на Комисията за защита от дискриминация заради искането да връщат пари на държавата, при това с 20 процента лихва.

Пред "Телеграф" кметът на София Йорданка Фандъкова заявява: "Аз продължавам да смятам, че трябва да има диференциация на цените на паркиране в различните зони.

Но смятам също, че за да се увеличи цената в централната градска част е необходимо и съвсем предстоящо създаване на алтернатива.

Алтернативата ще дойде, когато следващата година се пусне вторият диаметър и се открият четири буферни паркинга за 2800 автомобила.

Тогава вече наистина ще има логика и смисъл да се направи тази диференциация."

В интервю за "Труд" Дамян Лазаров, председател на Комисията за защита на потребителите, съобщава:

"Ще изплащаме, както в туризма, инспектори под прикритие. Това са така наречените тайни клиенти, които ще гледат дали мобилните оператори спазват закона."

Брюксел крои нов данък, чрез който ще бърка пряко в джобовете ни, пише "Труд" като се позовава на еврокомисаря по бюджетната политика Януш Левандовски.

Налогът трябва да вкара в хазната на ЕС на първо време 40 млрд. евро с тенденция към увеличаване на сумата. Според Левандовски замисленият нов данък цели намаляване на вноските на държавите членки за финансиране на ЕС.

Дело на румънски гражданин в Съда на Европейския съюз в Люксембург може да бъде използвано като пример и да доведе до отмяната на екотаксата, която се плаща при внос на коли в България, коментира "Дневник".

По искане на Йоан Тату от Сибиу съдиите в Люксебург постановиха, че таксата за замърсяване, която в родината му се начислява при внос на автомобил, е дискриминационна.

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 1 час

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

<p>&quot;Иран има достатъчно материал за атомна бомба&quot;</p>

Гроси: Иран има много повече уран, отколкото се нуждае, за направата на една атомна бомба

Свят Преди 1 час

При експлозиите в Исфахан очевидно не са били повредени атомните съоръжения на страната. Именно този град е центърът на иранските ядрени изследвания, казват от МААЕ

<p>Разкриха с каква скорост е карал&nbsp;шофьорът, обвинен за смъртта на Ферарио Спасов</p>

Със 165 км/ч е карал шофьорът, обвинен за смъртта на Ферарио Спасов

България Преди 2 часа

Футболният специалист загина на пътя София – Варна при пътен инцидент с 24-годишния Начо Пантелеев

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

България Преди 2 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 2 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 3 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 4 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Любопитно Преди 4 часа

Единият бил родом от Цариград и живял през IV век, а другият се подвизавал като отшелник на Синайската планина в първата половина на VI век

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 5 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 5 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Свят Преди 5 часа

Иранските лидери заплашиха с незабавен и силен отговор на всяка израелска атака

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 5 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 5 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

България Преди 5 часа

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 5 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи