"Капитал Daily": Лекарите ни - в чужбина или в пенсия
"Капитал Daily": Лекарите ни - в чужбина или в пенсия   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
16

"За лекарска помощ хванете следващия полет", съветва "Капитал Daily". 520 лекари са напуснали страната през миналата година. Около 350-380 са напуснали от началото на тази годината досега. Очакванията са до края на 2012 г. техният брой да стане около 500, прогнозира министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Сред причините за емиграцията на българските лекари са ниското заплащане, лошите условия на труд и тежката процедура на специализация. Притеснителното е не само че много медици напускат страната, но и че на голяма част от тях предстои да се пенсионират.

Джипита преглеждат по телефона, съобщава "Телеграф". Това е най-новата практика на семейните лекари, когато иде реч за профилактичен преглед. Масово джипитата - след телефонния преглед - преписват данни в картона на пациентите от предходни години.

Проф. Николай Петров, на когото бе присъден призът за "Лекар на годината - 2012", казва пред "Стандарт": "Длъжник съм на България, тя ми даде шанса да стигна дотук. В чужбина докторите не търсят пари, а признание. Аз съм слуга на Бог, богат съм - щом пациентите са ми приятели!"

Ежедневникът продължава здравната тема със съобщението за българска ваксина, дело на три поколения от фамилия Хаджиеви, получила европейски патент.

Тя удължава живота на болните от рак в ремисия до 20-25 г. "Клиники от три държави се интерсуват от лекарството ни", споделя доц. Нася Хаджиева. Инжекцията струва колкото преглед при доцент. Продуктът стимулира имунната система сама да се справя с раковите клетки.

"Монитор" констатира, че цените на ваксините за грип са вече доста по-ниски. Става дума за т. нар. конвенционални ваксини, в които контейнерчетата с течността и иглата са опаковани индивидуално. Касата заплаща по 4 лв. на джипи за всяко имунизирано дете.

Има сигнали, че в ромските квартали имунизациите са фиктивни. Лекарите издават бележки за направена инжекция, за да могат хората да си вземат социалните помощи и да запишат децата си в градина, каза националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев.

"Топлофикация" е готова да пусне парното в София, съобщава "Новинар". Това може да стане при три последователни студени дни. Дълговете на дружеството към "Булгаргаз" са вече на стойност от 178 млн. лева.

Защото около 8% от потребителите плащат сметките си веднъж годишно, а 7,4% пък не са плащали парното си от 5 до 20 години.

На четири набъбна броят на наредбите, с които се разпорежда децата да се хранят здравословно, припомня "Труд". Край на пържените храни в яслите и домовете за деца до 3 годинки. Лелките ще им готвят само чрез здравословните технологии печене, варене и задушаване. Край и на сиропираните или маслените сладкиши, както и на ястия от предишния ден, които понякога се сервират на мъничетата.

Това предвижда проектът на наредбата за храненето на българчетата до 3 г. на Министерството на здравеопазването, с която "Труд" разполага.

Тя е последната от подзаконовите нормативни актове, с които държавата посочва как децата ни да растат здрави. Боб може, но до 2 пъти седмично, а в училище менюто ще е без мас и хайвер.

Страшен ли е страшният пети клас, задава въпрос анализът на "Сега". Преминаването от начален в прогимназиален етап носи много сътресения на децата. Пети клас се оказва критичен за много ученици.

При прехода от началното в прогимназиалното образование ученици и родители се сблъскват с тромав учебен материал, сложни научни термини, километрични домашни и учене до късно вечер.

Според педагозите именно в този период значително се увеличава броят на децата, които изпитват затруднения при обучението и адаптацията си към новите условия на организация на учебния процес.

Според "Телеграф" обаче седми клас е най-тежък за учениците. Тогава се кандидатства за гиманзия, децата имат 15 предмета в програмата си, от които за първи път - като самостоятелно обособени се преподават - биология, химия и физика. За да се подготвят по всичко на децата им се налага да прекарват по цял ден над учебниците.

"Труд" продължава темата с анонс на първа страница: "Хиляди напускат училище". Над 3500 деца от първи до 12 клас не са в училище, защото им е скучно там. Данните са за учебната 2010/2011 г. А броят на хората на възраст от 7 до 64 години, които никога не са ходили на училище, вече е 58 000 души. 11,8% от ромите до 65 г. са неграмотни.

В интервю за "24 часа" Огнян Стоичков, председател на Комисията по образование в НС, споделя становището си, че: " Ако кръчмите "пазят" реда, то тогава - да отворим и пушални за трева.

Затварянето на заведенията в Студентски град засяга частен интерес, на нощно заведение там се пада по един препълнен автобус 280, който пътува с млада клиентска кръв към всяка кръчма. Това не е нормално. Не искам да ходя при лекар, който е сервирал до 4 сутринта по време на следването си", заключава депутатът.

На първа страница "Труд" информира: Таксито в София скача с 30% от ноември. В момента най-големите компании в София возят на цени от 54 до 59 ст. на километър денем и между 64 и 69 ст. през нощта.

Шефът на фирма "О Кей Супертранс" Людмил Лазаров потвърди, че се обмисля увеличение, но заяви, че още не е взето окончателно решение. "Труд" научи, че стикерите с новите цени вече са напечатани и в следващите седмици ще започнат да се лепят по колите.

"Сега" резюмира: Министър разреши на всеки да си остъклява балкон. Регионалният министър Лиляна Павлова публично разреши на всички граждани да си остъкляват балконите и им обеща да не носят отговорност. А собствениците на всички остъклени балкони - независимо дали преди датата за амнистията (31 март 2001 г.) или след нея, не дължат никакви такси и глоби и не трябва да правят нищо, за да ги легализират, уточни тя.

Павлова говори изрично само за балконите, но не и за другите незаконни постройки. Неясно защо за тях няма да има такава амнистия. Павлова заяви още, че ще се предложи всеки да може да си остъклява, без да иска разрешение за строеж от общината.

Това ще стане с нови поправки на Закона за устройство на територията, въпреки че последното преправянето на закона бе обсъждано половин година и предстои да влезе в сила в следващите дни.

Пред "Дума" Виктор Папазов, основател на Българска фондова борса АД, обобщава: "В това правителство първо действат, после мислят. Евентуален данък върху капиталовата печалба ще засегне всички българи с допълнително пенсионно осигуряване.

В ГЕРБ няма идеи и платформа, това е една партия на лумпените със силно изразен култ към личността на вожда - той е над закона, над парламента, над всичко.

Финансовата стабилност на държавата ни я създаде предишното правителство, то остави 8 млрд. лева резерв, които сегашните похарчиха и ще оставят само руини след себе си", е позицията на Папазов.

Около 9600 души няма да могат да се пенсионират през 2013 г. заради повишаването на изискваните възраст и стаж с по 4 месеца от 1 януари. Това ще намали разходите на бюджета на общественото осигуряване с около 28,8 млн. лв., показва справка на Националния осигурителен институт (НОИ) за "Труд".

Заради затегнатите критерии експертите на НОИ обаче смятат, че ще има леко увеличаване на броя на хората, които се пенсионират заради инвалидност. Затова очакванията им са, че като цяло догодина пенсионерите ще бъдат поне с около 7000 по-малко спрямо т.г.

Прогнозата е, че през 2013 г. те ще са общо 2,212 млн. души срещу 2,219 млн. през т.г.

Коментари 16
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

16 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 9 минути

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 13 минути

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 25 минути

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 29 минути

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 49 минути

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

<p>Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли&nbsp;извънредна епидемична обстановка заради коклюша</p>

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша

България Преди 1 час

Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 1 час

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 1 час

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 1 час

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 2 часа

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 2 часа

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 2 часа

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 3 часа

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 3 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 3 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите