"Капитал": Изход има
Източник: netinfo
108

"Изход има", коментира "Капитал". Този парламент трябва да остане още няколко месеца, до изработването на нови изборни правила. Няма друг механизъм в държавата, който да може да промени изборния кодекс, освен парламента. Най-приемливият вариант би бил Орешарски да подаде оставка, а после или партиите да забавят предаването на мандатите, за да могат да изработят някакъв вариант на промени, или да бъде сформирано програмно правителство от ГЕРБ и БСП, което да е с мандат от няколко месеца.

"Протестите изправиха президента срещу управляващите партии", е водещо заглавие в "Сега".

Плевнелиев и управляващите партии влязоха в открита война вчера. Държавният глава призова за нови избори като единствен демократичен изход от политическата криза и прикани парламентарните сили да се разграничат по категоричен начин от "шпицкомандите" на "Атака" и да скъсат с политическото задкулисие.

"Единственият ход на Плевнелиев", коментира "Труд". Президентът застана твърдо зад протестиращите и срещу политиците от статуквото. Противоречията в изявлението му са плод на конституцията, неясно описала функциите му и на поредната липса на добър фокус в речите му. А най-вече - на предварително изконсумирания силен ход - още в началото на кризата свали доверието си от кабинета. След него всяка крачка е отстъпление, маскирано с твърда реторика. Сега му остава само една възможност - да каже ясно и гласно "избори". И ако му отговорят с импийчмънт, да излезе при протестиращите.

Социолози и политолози коментират изявлението на Плевнелиев пред "Дневник". Първан Симеонов от "Галъп Интернешънъл": Формулировката му за избори беше по-скоро дипломатична. Тя не прозвуча толкова изчистено и ясно, а приличаше по-скоро на недвусмислен политически намек. Без съмнение президентът по този начин ще стимулира допълнително протестната вълна, особено на фона на събитията от последните дни, които приличаха на известно изтощаване на протестите.

Антоний Гълъбов: Важното е, че президентът отново зае позиция. Очаквам поредния залп по президента, но заетата от него позиция в рамките на предишните му изяви го прави предвидим и постоянен, което е много важно в тази ситуация.

Цветозар Томов, социолог: За съжаление, най-вероятно ще стигне още по-голямо изостряне на политическата обстановка в България - до пряк конфликт между институциите. Допускам, че  безизходицата е пълна. Не е възможно да се стигне до някакъв по-компромисен изход от тази политическа криза. Ако е така, отиваме на избори.

На четвъртата седмица от началото на гражданските протести срещу правителството на Пламен Орешарски вече изглежда без особено значение кога точно то ще подаде оставка, коментира "Сега". Ясно е, че няма да изкара пълния си мандат. Ясно е, че политическият модел се разпада, партиите и властта са напълно делегитимирани. Сигурно е, че ще има нови предсрочни избори. А после може и още едни предсрочни. Страната е пред неизбежни и вероятно мъчителни политически трансформации. Само месец след като "дясното" умря на 12 май, "лявото" успя да се самонарани смъртоносно поради глупост и инфантилна самонадеяност.

Явно предстои цялостно пренареждане на политическата система с нови политически субекти и политически лица. Как точно, кога и с кого, не е ясно. Ясно е само, че Орешарски вече не е пълноценен премиер, коментиpа "Сега".

Парадокс е, че недоволството в най-бедната държава в Европа не издига социални лозунги, казва в интервю за "Дума" политологът Борис Попиванов.  Олигархията и бедността са две страни на една и съща монета и е добре българският протестиращ да осъзнае, че никакво освобождаване от олигархичните зависимости в политиката не е възможно, докато се запазват мизерията, безперспективността, социалната и политическата апатия.Със закони и "честни политици" само не става. Трябва да си изясним кой какво иска и кое е реалистично и полезно в нашата ситуация и в нашия геополитически контекст. А това значи да задминем периода на лозунгите и виковете и да осмислим, че без диалог и консенсуси сами, със своите ръце и гласове, ще разрушим малкото, което сме постигнали като държава в годините на демокрацията.

И при двата варианта трябва да е ясно, че предсрочни избори ще има скоро, за да спадне уличното напрежение и за да се даде възможност на всички формации да се подготвят за изборите. Днес диагнозата за България е тежка - страната ни е болна от неефективни институции, корупция и срастване на политиката с олигархията. Протестите обаче показват, че имунитетът, естествените съпротивителни сили на обществото все още са там. Отвращението от статуквото и последвалия гняв бяха полезна първа стъпка. Време е за следващия етап от промяната

Улицата ще загуби следващите избори. Независимо дали те ще се случат през октомври или през май. Защото избори се печелят с пари. Със структури. С медии. А гневът на хората е непечелившо предприятие, спонтанен, пулсиращ, полифоничен, коментира "Сега".

В дългосрочен план обаче улицата ще спечели от тази загуба. Защото днес тя води първата си ценностна битка. Защото хората, които трета седмица скандират своето възмущение от хищността на плутокрацията и от наглото политическо предателство, усетиха колективната си мощ, потопиха се в едно вълнуващо общо преживяване, обединени около емоцията на истинска морална криза. Още нищо не е постигнато, но началото на един от най-важните за гражданското общество процеси е налице.

"Референдум за предсрочен вот ще смъкне напрежението", смята социологът Кольо Колев от "Медиана". В интервю за "24 часа". Според проучване 18,8% искат предсрочни избори догодина, а 27,4% - веднага. 41,2% ще решат, след като видят как работи това правителство. Не се предлага никаква алтернатива извън ГЕРБ и БСП, които губят част от подкрепата си. Някои се оглеждат за алтернатива вдясно. Може и да се появи, но не и при избори веднага. Може да са повтори картината от 12 май, прогнозира Колев.

"Ще имаме ли нормално МВР", коментира в "Труд"  Николай Радулов, бивш секретар на МВР. Той отбелязва някои стъпки за оптимизиране на дейността и управлението на МВР. Изваждане от структурата на министерството на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", тел. 112, звената за българските документи за самоличност. Ревизиране на съществуващата база данни в министерството - има такива, които не са гарантирани срещу злоупотреба. Създаване на единна система за съхранение на доказателствата. Анализ и преразглеждане на системата за регистрация на престъпления.

Близо 675 хил. българи обмислят да емигрират в чужбина, търсейки обучение или работа, пише на първа страница "Труд". Около 193 хил.от тях смятат да се установят трайно зад граница в следващите години, показва проучване на социологическата агенция "Афис". Бягат вишисти и хора без никаква квалификация, които очакват, че в чужбина ще бъдат наети бързо и ще изкарват в пъти повече пари, отколкото у нас. Новите емигранти се насочват основно към Германия и Великобритания.

България е най-евтината дестинация в Европа и интересът към нас като място за туризъм не спира да расте, пише "Монитор". Това съобщи Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Постигнахме синхрон между качество и цена на продукта, разполагаме с материална база, която е нова, и това се харесва на туристите. През 2013 г. очакваме да надхвърлим миналогодишния оборот от 3 млрд. лв., твърди експертът. По данни на БХРА само 10% от него се формира на зимните курорти, 70% се прави на морето. Изненадата на годината е интересът на французите към българския културен туризъм. През септември забележителностите ни ще бъдат включени във френски туристически каталози.

Коментари 108
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

108 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 2 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 5 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 6 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 6 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 7 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 7 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 7 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 8 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 8 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 8 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 8 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 9 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 9 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 9 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове