Доган: Предадеш ли ме, ще те обеся
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
81
Ве ещото заглавие на "Труд" е обвързано с изборите: "Предадеш ли ме, ще те обеся!", думи на Доган, отправени към негов кандидат кмет. Тази публична заплаха визира кмета на Доспат Пламен Айвазов. Думите са изречени пред пълна зала избиратели.

За ежедневника Росен Плевнелиев, кандидат за президент на ГЕРБ, споделя, че Кунева и Калфин са едното лице на монетата. "Калфин досега не отправи нито една критика към Меглена Кунева, а Кунева от три месеца прави кампания и нито веднъж не е критикувала Калфин".

"България харчи малко за здраве и просвета и много за околна среда", съобщава "Сега". В повечето страни в ЕС общите бюджетни разходи, отнесени към брутния вътрешен продукт, са пораснали значително през 2009 и 2010 г., обяви Евростат.

България заедно с Естония и Литва е сред държавите, които са свили харченето
. Държавата ни харчи малко за здраве и образование, но е сред лидерите по разходи за опазване на околната среда. Изненадващо страната ни се нарежда сред тези, които дават най-сериозна част от бюджетите си за екология и благоустройство - като се започне от инвестиции във ВиК мрежата и се стигне до уличното осветление. С Англия отреждаме по 2.6% от БВП за подобряване на околната среда.

"По-зелени" са само Кипър, Ирландия и Франция с над 3%. Нашата страна, Естония и Румъния са и с най-нисък процент на правителствените разходи - около 40% от БВП.

"Новинар" цитира д-р Константин Тренчев, председател на КТ "Подкрепа": Очаква ни тежка инфлация". Планираното поскъпване на дизела, керосина, природния газ и метана ще доведе до по-голяма инфлация. Синдикалният лидер обясни, че към момента инфлацията се задържа ниска, защото хората нямат пари, с които да пазаруват.

По думите му това, че се увеличават спестяванията в банките, не е факт, който трябва да ни радва. Когато държавата върви надолу, а инфлацията е нулева, има логични процеси, които обуславят това.

Почти половината от пълнолетните българи смятат увеличението на минималната работна заплата от 240 на 270 лв. за незначително, пише  "Класа". Мнозинството от българите са на мнение, че реален ръст на работната заплата може да има едва когато тя мине прага от 400 лв. Средната спомената сума за желана минимална заплата е 438 лв., или малко над 200 евро. На въпроса, дали увеличение до желаната стойност е реално постижимо, точно половината от българите отговарят положително.

"180 хил. лв. губят софиянци от кражби на шахти. Годишно от улиците на столицата изчезват по 110 хил. кг чугун", обявява "Дума". Причината - кражбите на шахти. Според електронното издание "Медиапул" това струва на софиянци около 180 хил. на година, а крадците, които продават шахтите на вторични суровини, се облагодетелстват с не повече от 50 хил. лв.

Според общината през последните 3 години кражбите са зачестили, като броят им е надхвърлил 2000. "Софийска вода", която отговаря за шахтите, разположени по средата на пътното платно, годишно подменя около 700 капаци. Така общо около 1400 капаци на шахти изчезват от софийските улици всяка година. Средно една чугунена решетка тежи около 50 кг, а подменяните от "Софийска вода" са по стотина килограма.

След отказа от "Белене" ще купуваме ток от Турция
, твърди "Дума". "Ситуацията в областта на енергетиката у нас става все по-критична", заяви в Стара Загора народният представител от "Коалиция за България" и ексминистър Петър Димитров. Той е на мнение, че с приказките за два нови блока в ТЕЦ "Марица изток-2" управляващите признават, че няма да има АЕЦ "Белене". Димитров предложи на министъра на икономиката Трайчо Трайков да разпъне палатка на границата с Турция и да не се прибира в София, докато не осигури алтернативни количества.Той напомни, че през 2017 и 2019 г. изтичат сроковете за ползването на мощностите в АЕЦ "Козлодуй" и от руските проектанти зависи дали те ще бъдат удължени. От думите му стана ясно, че за последните две години са закрити над 370 хил. работни места, а напускането на италианската ЕНЕЛ от България е истински срам за правителството.

"МВР получи още 10 млн. лв. за Шенген"
, пише "Дневник" . Правителството е отпуснало още 9.7 млн. лв. на МВР за неотложни мерки за присъединяване на България към Шенген. Най-голямото перо е доставката и монтирането на скенери на граничните пунктове за откриване на укриващи се хора в камиони. Това ще струва над 5.9 млн. лв.

С други 2.1 млн. лв. ще се построят временни бази за хеликоптери на морската и западната сухопътна граница. С около четвърт милион лева ще се купят прожектори, акумулаторни батерии, зарядни устройства, стоп-палки, бинокли, щурмови палки и ленти за принудително спиране на коли и камиони за гранично-полицейските наряди.

"Хилядарка за фалшива дипломна работа", известява "Монитор". По празници разработките се продават с 10% отстъпка. По поръчка излизат двойно по-скъпо. Срещу 1500 лв. студенти се снабдяват с готови теми за държавен изпит. Дипломните работи пък се харчат в порядъка на 35-1000 лв. Въпреки кризата бизнесът с научния труд се превръща в машина за пари, а пазарната конкуренция става все по-изострена. Разработките за Софийския университет например са едни, а за УНСС - други.

"Силен наказателен вот може да обърка изборните сметки", пише "Сега". Кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев води във всички проучвания на социологическите агенции, но не е изключено в крайна сметка победата му да бъде поставена под съмнение заради силен наказателен вот. За такъв вот може да способства умората и разочарованието на избирателите, липсата на условия за обективна информираност и желание за промяна. Сред факторите, които биха повлияли на вота на хората, са икономическата криза, събитията в Катуница, които може да доведат до етнически вот, и силно спадналото доверие към институциите.

"Двойката Плевнелиев - Попова води много убедително", казва Мира Радева от МБМД. Живко Георгиев от "Галъп интернешънъл" смята, че има достатъчно големи предпоставки за протестен и наказателен вот, който да доведе до развитието на други сюжети. Той смята, че Плевнелиев се радва на подкрепа в рамките на електоралния таван на ГЕРБ, докато Калфин, особено след като за негов вицепрезидент беше номиниран Стефан Данаилов, бележи ръст. Георгиев смята, че Кунева губи, защото има по-труден достъп до медии и няма зад себе си структури, които да я подпомагат.

За "24 часа" Меглена Кунева казва: "Да сложим край на монопола на ГЕРБ и БСП във властта. Ако получа доверието на хората, ще поведа битка с монополите, сега премиерът ги бие само на карти", категорична е Кунева.
Коментари 81
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

81 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 17 минути

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 56 минути

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 2 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 2 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 2 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 3 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 3 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 3 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 4 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 4 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 4 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 5 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 5 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 5 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 5 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района