Българите нямат никакво доверие в полицията и съда
Източник: netinfo
10

Българинът няма никакво доверие в полицията и съда - над 90% от хората смятат, че служителите на реда вземат подкупи, а 94,9% са убедени, че рушвети прибират и съдиите.

Това сочи сондаж на Центъра за изследване на демокрацията, представен във в.  "Сега". Проучването регистрира също масовото мнение, че е много по-възможно беден да попадне в затвора, отколкото богат.

Мнозинството българи - 80%, смятат, че престъпленията са част от живота у нас и се притесняват, че могат да пострадат. Но в същото време едва 20% отговарят, че това оказва влияние на качеството на техния живот. Това означава, че престъпното поведение се възприема като част от начина на живот.

Според повече от половината българи съдилищата допускат грешки, които позволяват виновните лица да бъдат оправдани. Изследването е част от голям европейски проект.

Борисов пенсионира шефката на НОИ, съобщава в. "Стандарт". Христина Митрева ще бъде пенсионирана, е казал пред изданието премиерът Бойко Борисов.

При посещението си в Стара Загора той намекна за рокадата. На въпрос на БТА защо за първи път сираците абитуриенти не са си получили пенсиите за май, Борисов отсече: "Скоро време шефът на НОИ ще бъде пенсиониран и освободен. Ще възложа на Дянков да провери казуса." Вицепремиерът веднага се намеси и отрече да има закъснение в изплащането на парите.

Практиката у нас изборните правила да се преработват, изработват, доработват винаги в последния момент е сериозен проблем, отбелязва в интервю за "Дневник" изследователката от "Алфа рисърч" Геновева Петрова.

Това поражда съмнения, че управляващата партия използва закона за утвърждаване на собствените си позиции. Създава проблеми и със самия изборен процес - невинаги хората са достатъчно и навреме информирани какви са изискванията и условията. Тази практика трябва да се преустанови.

Още първия път, когато се заговори за уседналост, голяма част от избирателите приеха този механизъм с одобрение. В последните години, а вероятно и тази есен наблюдаваме организирано, манипулирано гласуване, което, особено в рамките на местни избори, решава изхода от вота. Така избирателите остават с усещането, че тяхното волеизявление няма значение. Не се чувстват автономни избиратели, а жертви на договорки и машинации.

ГЕРБ може да вземе политическо решение за налагане на мораториум върху разпореждането с общински имоти. Според Цветомир Паунов, който е зам.- председател на предизборния щаб на управляващата партия и административен секретар сред депутатите има сериозни настроения да се върви към законодателна мярка, с която да се забранят продажби, заменки, дългосрочни отдавания под наем или поемане на общински дългове със залог или обезпечение на общински имоти 6 месеца преди края на мандата на местните власти, казва той пред "Труд".
 
Лъчезар Богданов от „Индъстри уоч" коментира в "24 часа"  документа "Секторна стратегия за привличане на инвестиции в България" и посочва нейната ограничена цел, която не може да замести дебата по общата икономическа политика и необходимостта от реформи за постигане на висок растеж в дългосрочен план.

Този план за действие, макар и необходим, изобщо не е достатъчен да догоним с бързи темпове нивото на доход в ЕС.

"Труд" коментира репликата на министър Трайчо Трайков за сивата икономика. Авторът обръща внимание, че всяка неволно или нарочно изпусната фраза изпраща сериозни и не без последствие послания към бизнеса, към хората на наемния труд, да не говорим към потенциалните чуждестранни инвеститори.

От сивия сектор най-много се боят в двете големи приходни агенции - НАП и митниците. Защото от тях зависи дали ще бъде закърпен бюджетът тази година. С изказването си обаче икономическият министър направо зачеркна успехите на приходните агенции.

А истината е, че мерките през последните месеци все пак дават някакви резултати.

Планираните за тази година приходи от най-важния данък в държавата - ДДС, ще бъдат събрани, заяви вчера  изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов, цитиран от "Сега". Той се зарече, че данъчните и митничарите ще успеят да внесат в хазната заложените в бюджета 6,4 млрд. лв. от налога.

В полза на повече постъпления от ДДС играят инфлацията и скокът на международните цени на петрола. В същото време обаче хазната губи от неочаквано големия ръст на износа, защото при експорт на фирмите се възстановява ДДС.

Стефанов призна, че най-голям проблем НАП тази година ще има с данъка върху печалбата, с налога върху личните доходи и с осигуровките.

Европейските практики за такса смет няма да паснат на българския манталитет и начин на живот, смята депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. В интервю за "Сега" тя обяснява: У нас такса смет за населението е много по-ниска от промилите за предприятията. А битовият боклук се произвежда от населението, а не от фирмите. Но те плащат много повече. Само че ако се въведе принципът според количеството, за предприятията такса смет драстично ще намалее, а за гражданите драстично ще се увеличи.

Отново ще отворим дискусия по тази тема, ще търсим най-доброто решение, отбелязва Стоянова. Тя обещава още, че опцията със задължителната данъчна декларация за безработни, работили по трудов договор, ще отпадне.

"Новинар"
 коментира колко енергийно зависими сме всъщност. Мантрата "енергийна независимост" е нещо, което много хора използват, без да знаят какви точно са измеренията му и без да са формулирали ясни количествени и качествени цели.

България има много лесна рецепта за постигане на 70% енергийна независимост. Просто построяваме още два-три големи ТЕЦ-а в Маришкия басейн без оглед на екологични, финансови или ценови аспекти. След което ударно започваме да горим родните лигнити и ги изгаряме за 15 години.

През това време ще се радваме на енергийна независимост, за която мнозина биха ни завидели. Какво обаче правим, след като изчерпаме собствените си полезни изкопаеми?

Според автора енергийната независимост е тема, по която обикновено не мислим рационално и с аргументи, а емоционално и с политически лозунги.

Д-р Йордан Войнов, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните алармира: Има опасност България да загуби 60% от производството на мляко. В края на годината изтича последният срок, в който фермите за краве мляко трябва да изпълнят европейските стандарти за качество.

В интервю за "Класа" Войнов посочва, че приблизително една трета от фермите изпълняват изискванията. Ако не се реформират бързо, останалите две трети ще се наложи да бъдат закрити. Но ако има воля и желание, ще се намери начин и те да отговорят на изискванията. Но при условие, че не се работи нищо, няма как да успеят.

"Всички браншови организации на животновъдите да се активизират и да се търси вариант за предлагане на качествено мляко", призовава Войнов.

През юни ще започне усвояването на първите 63 млн. лв., които регионалното министерство ще осигури за обновяване на жилищния фонд в България, съобщава на първа страница „Сега". Средствата ще са от оперативна програма "Регионално развитие".

Безвъзмездното финансиране ще бъде общо 50 млн. лв., а останалите 13 млн. лв. ще са за гаранционен фонд. Законът за управление на етажната собственост дава възможност даден проект да започне при съгласие на 67% от собствениците.

В интервю за "Труд" правозащитникът Йонко Грозев обяснява какво означава решението на Страсбург срещу мудното ни правосъдие. Това е пилотна програма, която Евросъдът въведе в последните години и има за цел да решава дела, сочещи системни проблеми в държавите, членки на Съвета на Европа.

Всъщност това е препоръка с 10-годишна давност. Още тогава Страсбург започна да казва: има проблеми с продължителността на делата, защото законодателството не предвижда процедура, по която пред национална институция да се направи оплакване за прекомерна продължителност на един процес и възможност да бъде присъдено обезщетение за прекалената продължителност.

Тъй като досега българското правителство игнорираше тези решения на Европейския съд, той очевидно е решил да използва новата процедура. Надеждата е, че този път българското правителство ще реагира.

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Hell"s Kitchen

Още един звезден участник напусна Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Златните изгубиха и двата си кулинарни двубоя срещу Черните куртки

Димитър Главчев

Официално: 295 млн. "украинска помощ" за земеделските производители

България Преди 8 часа

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Свят Преди 10 часа

Готви ли русия ядрен удар четете в следващите редове

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Свят Преди 10 часа

Подобни сблъсъци между известни изпълнители са част от хип-хоп културата

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Любопитно Преди 11 часа

Met Gala 2024 се състоя в понеделник, 6 май, в музея "Метрополитън" в Ню Йорк

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 11 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Свят Преди 11 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 11 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 11 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 12 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>Напредък в строежа на&nbsp;Националната&nbsp;детска болница</p>

До края на май събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

България Преди 12 часа

Делото по обжалването на обществената поръчка вече е приключило и дори има избран изпълнител за събарянето

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 12 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 12 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 13 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции