"24 часа": Автокрадци обменят опит на семинари
"24 часа": Автокрадци обменят опит на семинари   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
5

Автокрадци обменят опит на семинари, на сбирките те обсъждат нов вид техника за отваряне на автомобили и други нововъведения, казва за "24 часа" главен инспектор Димитър Машов, ръководител на сектор "Престъпления, свързани с МПС" в СДВР.

Най-опитните крадци имат представители във всеки голям град. Това е затворен кръг, който не допуска външни хора. Апашите са в групи от поне четирима души.

Когато пристигнат в столицата, те си набелязват по 2-3 коли, предимно в крайните квартали. След като преодолеят защитите, подкарват возилата и изчезват.

После ги предават по автоморги, където те са разкомплектовани на части.

МВР разкрило 299 водачи на банди, обявява "Труд".

Повишава се ефективността на дознателите, похвали се министър Цветанов. Върнатите им от прокуратурата за доразследване дела били 13 112 - със 7000 по-малко от 2010 г.

"Полицейският състав е прекомерно ангажиран, а следствието бездейства. Затова част от дознанията ще се преобразуват в следствия", обясниха от МВР.

"Костов да отговори защо имахме толкова много убийства и кражби на коли, докато той бе министър-председател. Откраднатите коли по негово време са били 11 281, а миналата година те са 3214", уточни вътрешният министър в коментар на твърденията на лидера на ДСБ, че шефът на ГДБОП Станимир Флоров излъгал пред депутатите от вътрешната комисия по случая "Мирослава".

100 млн. лв. загуби от зимното почистване, информира "Дума". Депутатът от "Коалиция за България" Димчо Михалевски обяви това вчера.

Според него договорите с фирмите тази година струват на държавата два пъти по-скъпо, отколкото при предишното правителство.

През 2009 г. разходът е бил между 22 и 30 млн. лв., след този период бюджетът за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа скача на 50-52 млн. лв.

Затова БСП настоява за незабавно прекратяване на договорите, които облагодетелстват близки до властта малък брой фирми.

"Кризата удари двигателя на растеж у нас - износът с първи спад от 2 години насам", известява "Класа".

Към Европейския съюз експортът ни се свива със 7,6 през януари, а към трети страни - с цели 14%. Това е първият спад на износа след повече от две години на ръстове - 26 поредни месеца от ноември 2009 г. до края на 2011 г.

Основните търговски партньори на България, извън Европа, са Турция, Обединените арабски емирства, Китай, Македония, Русия и Сърбия, които формират 53,1% от износа за трети страни.

Значително нараства износът за Обединените арабски емирства, Бразилия и Република Корея. Най-голям спад е отчетен при износа за Сингапур, ЮАР, Босна и Херцеговина и Хърватия.

Основната причина за влошаването на сметката е намалението на износа ни за Турция със 110 млн. лв. до 235 млн. лв.

Следите на 63 млн. лв. държавни пари, управлявани от просветното ведомство от 2009 до 2011 г., някъде се губят. Това се вижда от публикуван одит на Сметната палата, пише "Труд".

Ревизорите са направили проверка на голямата национална програма: "Оптимизация на училищната мрежа" (за закриване на училища). Основната й цел бе достъп до качествено обучение и намаляване броя на отпадналите ученици.

Тя е "изпълнена с ниска степен на ефективност" - е изводът на одита. И още: парите са харчени без контрол, има двойни финансирания, общини са присвоявали средства.

Лично министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и неговият заместник Дилян Добрев могат да бъдат натоварени с разследване дали част от проектите в ВЕИ сектора са незаконни.

Това намерение е обявено по време на изнесеното заседание, което енергийната комисия в парламента проведе тази неделя във Велинград, научил "Капитал Daily".

Групата ще започне работа на фона на нарасналите обвинения, че много инвеститори са получили несправедливо предимство, като са прескочили някои от стъпките за одобрение.

"Сега" отразява решението на някои фирми да не доставят евтини онколекарства. Буквално два работни дни след като ги обяви като идеи, здравният министър вече е готов със законодателните промени за сваляне цените на лекарствата.

Новият ред за купуване на онколекарства от болниците вече създава дефицит на някои препарати. Дистрибутори отказват да участват в пряко договаряне, защото референтните стойности на медикаментите са по-ниски от търговските, съобщи шефът на онкодиспансера в Пловдив д-р Калин Калинов.

Той посочи пет препарата - "Флуорорацил 5", правата за който се държат изключително от "МС Фарма", "Метротрексат", доставян единствено от "Либра", "Винкристин" на "Медитекс", "Повидом йодин" и "Метохлорирамид" на "Софарма трейдинг" и "Либра".

Калинов даде пример с "Флуорорацил", който няма заместител и се продава 43 ст. по-скъпо от референтната цена.

За "Новинар" социологът проф. Михаил Мирчев, ръководител на агенция АССА, чрез която следи процесите в БСП, казва:

"В БСП всичко си е на мястото. Станишев е ръководител на партията от доста време, резонно е да се постави въпросът за нов лидер. Ако Станишев загуби битката, той има простор на европейско равнище.

Докато, ако Първанов загуби, той може да се окаже наистина губещ. Кунева ще създаде второ НДСВ - партия "светкавица, прогнозирам, че съдбата на формацията й ще е идентична с тази на монархическото движение".

И интервю за "24 часа" Васил Тончев, социолог и ръководител на агенция "Сова-5", коментира лидерската битка в БСП.

"Не мисля, че има вариант за председател на БСП, различен от Станишев или Първанов. И двамата имат още какво да дадат и на БСП, и на цялото общество. И двамата чувстват потенциал в себе си и може би затова така открито и ясно поставят позициите си.

Битка действително може да доведе партията до разцепление. Важно е този, който спечели изборите, след това да може да я обедини и да няма силна опозиция срещу себе си.

В противен случай победата на който и да е от тях двамата ще бъде пирова и няма да доведе до нищо хубаво", е позицията на г-н Тончев.

Пред "Преса" Кирил Добрев, депутат и председател на БСП в София-област, обобщава:

"Истерия тресе БСП. Предстои конгрес и е най-нормално и демократично е в него да се дискутират всички участници в процеса, да се уважи всяка личност, която има достойнството и силата да се кандидатира за лидер на партията."

ЕК иска да няма давност за конфискация на престъпни имоти, съобщава на първа страница "Сега". Акцент е предложението това да става, без да има влязла в сила съдебна присъда.

Комисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом (Швеция) представи вчера проектодирективата. Това означава, че изцяло новият български проектозакон за отнемане на незаконно придобитото престъпно имущество, който вече мина на първо четене през парламента, скоро ще трябва да бъде преправян.

Той предвижда 10-годишна абсолютна давност, каквато съществува и за данъчните задължения.

"Трябва да ударим престъпниците там, където боли най-много, като се стараем да им вземем парите, а печалбите им да върнем в законната икономика, особено в сегашния период на криза.

Правоприлагащите и съдебните органи трябва да разполагат с по-добри инструменти за проследяване "пътя на парите". Това ще защити икономиката срещу проникването на престъпни елементи и корупцията", заяви комисар Малмстрьом. 

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 3 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 8 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 9 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 9 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 9 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 9 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 10 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 10 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 10 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 10 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 11 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 11 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 11 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 11 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 12 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер