Кунева пред "24 часа": Искайте обезщетения от авиокомпаниите
Кунева пред "24 часа": Искайте обезщетения от авиокомпаниите   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
2

Искайте обезщетения от авиокомпаниите, призовава от страниците на "24 часа" еврокомисарят Миглена Кунева.

По думите на Кунева след като има закъснение всяка авиокомпания е длъжна да осигури на пътниците си храна и напитки.

Пътниците имат право да бъдат пренасочвани. Ако закъснението е повече от три часа, то вече се смята за отменен полет. Тогава пътникът може да поиска или да му върнат парите, или да му бъде осигурен друг маршрут.

Ако промяната на маршрута изисква по-дълъг престой в съответната страна, той има право да поиска компанията да плати за същия този престой.

Очакват се проблеми при събирането на новия туристически данък, пише "Класа" под глава като се позовава на представители на местните власти и на хотелиерите.

Причината - минималният размер на налога, който ще постъпва в приход на общините, ще се изчислява при 30 процента заетост на легловата база.

Най-засегнати ще бъдат сезонните хотели по морските и зимните курорти, чиято заетост не достига 30 на сто, коментираха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

На практика това означава, че много хотелиери ще покриват разликата от джоба си.

Цените на храните неусетно пълзят нагоре - ден след ден, стотинка по стотинка, коментира на икономическата си страница "Труд".

В седмицата преди Коледа някои продукти поскъпнаха символично, но други - като шунката и кашкавала, с над 10 стотинки за кг. По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за последната седмица индексът на тържищните цени на храните се е покачил от 1,745 пункта до 1,784 пункта, което е и най-високото ниво за 2010 година.

Подобно рязко поскъпване на храните на едро беше отчетено в голямото пазаруване преди Великден.

През септември 2011 г. ще бъдем част от Шенген. Това заяви уверено премиерът Бойко Борисов в предаване по Нова телевизия, отбелязва "Новинар".

Според Борисов с писмата до Еврокомисията за отлагане на членството ни Франция и Германия не са ни "подлели вода". Двете държави са стожерите на Евросъюза и работят по правилата, подчерта премиерът.

Той уточни, че критиките не го тревожат, защото има основание за тях и уточни, че страната ни първо трябва да реформира съдебната си система.

"Дума" се включва по темата с коментар на евродепутатa Кристиан Вигенин. Според него отлагането на България и Румъния би било прецедент. По думите му писмото на Франция и Германия е стъпка от поредица събития, които се развиват от няколко месеца насам.

България да не бърза за Шенген, е позицията на Филип Отие, посланик на Франция, цитирана от "Стандарт".

"Телеграф" пише, че министър-председателят Бойко Борисов направи заявка за втори мандат. Навръх Коледа той даде интервю за предаването "Уикенд с ТВ7".

"Считам, че е много важно ГЕРБ да изкара втори мандат. Ако хората оценяват това, което правим, ще ни изберат", са думите на премиера, цитирани от изданието.

Премиерът Бойко Борисов ще отнесе специален подарък на президента на Бразилия Дилма Русев от родния град на баща й Габрово, отбелязва "Труд".

Освен другите дарове, които той ще поднесе на 1 януари 2011 г. на церемонията по встъпването на Русев в длъжност като държавен глава на южноамериканската страна, българският премиер ще й подари и красива цветна фотография с родословното дърво на баща й Петър Русев.

Под заглавие "За какво Борисов трябва да разпита Дилма" в своя коментар за "24 часа" Валери Найденов подчертава, че за 15 минути Русев би могла да обясни на премиера много ясно на къде отива България с нейния плосък данък и чуждестранни монополи.

"Стандарт" допълва, че Русев ще посети Габрово. В това е уверила самата тя в писмо до кмета на града Николай Сираков.

Водещите ежедневници отбелязват, че точно 1 246 000 лева бяха събрани от кампанията "Българската Коледа". 500 000 лева от тях са от есемеси на зрители на Би Ти Ви и публиката в Народния театър "Иван Вазов" в столицата, пише "Труд".

Навръх Коледа телевизията излъчи на живо двучасов галаспектакъл с рекорден брой попфолк изпълнители. Наши рок- и рапзвезди също пяха безвъзмездно за каузата. Част от парите ще отидат за болни дечица, чието лечение не се поема от здравната каса, а останалата - за медицинска апаратура за детски клиники.

Президентът Георги Първанов поиска досиетата на посланиците със съпричастност към ДС да бъдат качени в интернет, припомня "Труд".

Министър-председателят Бойко Борисов пък заяви, че от тях има липсващи страници и няма да научим истината.

В интервю за изданието Евтим Костадинов, председател на Комисията по досиетата, е категоричен, че досиетата са отворени за всички - от обикновения гражданин до най-висшия държавен служител.

По думите на Костадинов "тези папки показват начина, по който са били обучавани щатните служители на ДС, а те от своя страна агентите - те не търсят врага в отсрещната страна, те търсят врага в техните редици.

Натам е било насочено усилието - да посочват врага с партиен билет, който не е бил съгласен с идейната и политическата насоченост на управляващата партия. Днес това е отживелица. Въпросът е дали тези хора са се променили. Дали могат да работят свободно и нахъсано в новите условия за изграждането на националната ни сигурност. И не е ли по добре да се започне на чисто?"

Костадинов споделя, че е шокиран от твърденията на Първанов, че "едва ли не досиетата не са отворени и тепърва трябва да се качват в интернет".

В интервю за "Монитор" Константин Пенчев, омбудсман на България, казва: "целта ми е да правя добрини, колкото и да звучи малко като за празниците. Искам да бъда наистина един помирител, институция, която да способства за развитието на гражданското общество.

Омбудсманът е координатор на обществото. Призван е да брани правата на човека, да постига консенсус, да помирява дори гилдии с институции. Защото ако липсва нещо у нас през последните 20 години, то това е консенсусът. Залага се много повече на конфронтацията, на противопоставянето, злобата, нетолерантността.

Омбудсманът трябва да работи за постигането на консенсус в обществото. Трябва да се научим да разбираме различния, защото това много ни липсва."

Жени на възраст до 50 години ще могат да зачеват ин витро, а сегашното ограничение до 43 г. ще отпадне, информира на челна страница "Труд".

Това предлага здравния министър Стафен Константинов. Той бе провокиран от жалба до Комисията за защита от дискриминацията, подадена от "Асоциацията за европейска интеграция и права на човека" и две потърпевши българки 44-годишната Татяна Тотева и 45-годишната Елена Николова.

В момента, независимо дали сам плащаш за "бебе в епруветка" или държавният фонд, има спусната бариера за жените над 43 г. Министърът настоява тя да се вдигне до 50-51-годишна възраст, ако жената иска да покрие процедурата от джоба си.

Вече е сформирана работна група във ведомството, за да напише новите критерии и българките да не бягат в чужбина за изкуственото оплождане. В Западна Европа ограничението е 49 г.

Естественият прираст в България от близо 30 години е отрицателен, допълва по темата "Труд". Според Националния център по здравна информация през миналата година той е минус 3,5 на 1000 души от населението.

А в страни като Великобритания, Холандия и Норвегия той е със същото число, но със знак плюс отпред - съответно плюс 3,3 на 1000 души, плюс 3 на 1000 и плюс 3,5.

Макар преди 2 години раждаемостта у нас мина психологическата бариера от 10 на 1000, но смъртността продължава да е над 14 души на всеки хиляда. По тази причина всяка година населението ни се топи с град като Ловеч.

"Труд" продължава по темата като цитира мнение на Атанас Щерев, "баща" на първото бебе от епруветка в България и Георги Стаменов, ръководител на център "Надежда" в клиника "Малинов".

Според Щерев заложените възрастови ограничения от 43 г. и 45 г. съответно за извършването на ин витро и на инсеминации, са изкуствено поставени.

Никой не може да определи до колко години трябва да се лекува даден човек. Още по-малко това да става с нормативен документ. "Нека страстите затихнат, да дадем шанс на жените до посочената възраст да се възползват от изкуственото оплождане и да видим какво ще се случи", призовава Стаменов.

Министърът на здравеопазването Стефан Константинов споделя за "Стандарт", че е грабнал паричката от коледните късмети. "Дано моят късмет означава повече пари за здравеопазването", надява се Константинов и допълва, че между празниците ще подпише Националния рамков договор за 2011 г. в удобен за всички страни ден.

По думите на министъра някои от клиничните пътеки са значително повишени с над 60 - 70 процента. За Новата година министърът пожелава нещата, с които се е заел в здравеопазването, стъпка по стъпка да се изпълнят.

Парламентарното ръководство отново се изяви като отличник по реализиране на икономии, извежда под глава "Монитор". Народното събрание е спестило на данъкоплатците всеки пети лев от предвидените в бюджета му за отминаващата 2010 г. 53 млн. лв., показа проверка на изданието.

Очаква се общата икономисана сума, която ще бъде обявена официално в началото на идната година, да надхвърли 10 млн. лева. Те се равняват на около 20% от предвидените за дейността на депутатите и парламентарната администрация пари, сравни главният секретар на Народното събрание Иван Славчов.

Правителството е успяло да изпълни половината от 60-те мерки в антикризисната си програма за тази година, приета в края на март, анализира "Дневник" под глава.

От нея се очакваха допълнителни 1,3 млрд. лв. в бюджета, но постъпленията не са повече от 600 млн. лв. Реалният ефект от програмата, подкрепена от бизнеса и синдикатите, най-общо са замразените пенсии и заплати.

Увеличаващата се дупка в бюджетните приходи, съпътствана с тегленето на готови пари от фискалния резерв (1,3 млрд. лв. за 11 месеца), беше компенсирана единствено от продажбата на двойно повече от планираните държавни ценни книжа - за 1,5 млрд. лв.

Прегледът на конкретните мерки показва, че не са изпълнени най-вече тези, от които се очакваха приходи. 

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Румънка бе измамена от мним „Брад Пит“ в TikTok

Румънка бе измамена от мним „Брад Пит“ в TikTok

Свят Преди 2 минути

Властите разследват случая, но Елена иска да отправи предупреждение, за да не се подведат и други хора

ЕС затяга правилата за внос от Украйна на селскостопански продукти

ЕС затяга правилата за внос от Украйна на селскостопански продукти

Свят Преди 6 минути

В сряда 27-те държави-членки на ЕС се споразумяха за нов компромис относно митническите изисквания

Apple iPhone 15 Pro

iPhone 16 може да смени дизайна на камерата

Технологии Преди 1 час

Очаква се и нова подредба на бутоните

И заместниците в Сметната палата говориха с Радев

И заместниците в Сметната палата говориха с Радев

България Преди 1 час

Тодоров: Не смятам, че аз и г-жа Грънчарова сме най-подходящите хора

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 1 час

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

"Лесна услуга" 2 събра отново Анна Кендрик и Блейк Лайвли

"Лесна услуга" 2 събра отново Анна Кендрик и Блейк Лайвли

Любопитно Преди 1 час

Предстои продължение на хитовия мистериозен комедиен филм от 2018 г., в който ще се включи и Микеле Мороне

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 2 часа

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 2 часа

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 2 часа

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 2 часа

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 2 часа

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 2 часа

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 3 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 3 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 3 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ