"24 часа": Военният министър няма да се сменя
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
13

Имам най-добрия министър на отбраната, каза премиерът, коментирайки медийна публикация, че се готви смяна на министър Аню Ангелов, пише "24 часа".

Това Борисов потвърждава и пред "Труд". "Не само, че няма да бъде уволнен, той е от най-добрите".

Обвиненията срещу военния министър са съшити с бели конци, казва депутатът Асен Агов. По думите му това били интриги на пиар специалистите на президента, обобщава "24 часа".

"Труд" на първа страница очертава картината на състоянието на болниците  - "В кома сме!".

Огромни финансови задължения, невъзможност да се изпълняват плановите операции и драстичното намаляване на спешния прием оформят реалността за здравните заведения в цялата страна. В същото време и реформи няма.

В Дулово и Тервел лекарите са без заплати, в Тутракан - и без осигуровки, а в Девня болницата е пред закриване поради липса на пари.

Най-добрите болници може все пак да получат повече пари. Здравната каса подготвя таблици с коригиращи коефициенти, чрез които парите за болниците да бъдат преразпределени, информира "24 часа".

Директорката на НЗОК - Нели Нешева съобщи, че 80% от здравните заведения ще се възползват от новите коефициенти, с тях ще се запази функционирането на болниците, бе категоричен вицепрезидентът на КНСБ - Иван Кокалов.

Симеон Дянков ще търси още 200 млн. лв. за здравеопазване, след като министър-председателят Борисов е поел ангажимент средствата тази година да не са по-малко от тези за 2009 г., уточнява "24 часа".

"Късогледство - това е диагнозата на управляващите за действията им в здравеопазването", пише под глава "Пари".

688,8 млн. лв. - толкова е събрала НАП от здравни вноски през първите шест месеца на 2010 г. Това прави 68,5 млн. лв. повече от същия период на 2009 г.

470,5 млн. лв. - на толкова възлизат трансферите на държавата за здравни осигуровки за първите шест месеца от годината. 1,160 млн. лв. - това са общите пари, събрани от здравни осигуровки, за първото полугодие на 2010 г.

В момента част от тях се съхраняват във фискалния резерв, за да поддържат общия финансов баланс на страната. 127 млн. лв. - толкова пари би трябвало да има в оперативния или така наречен още "малък" резерв на НЗОК.

От опозицията обаче твърдят, че тези пари отдавна са изчезнали. 972,8 млн. лв. - толкова пари има в сметката на НЗОК в БНБ, допълва "Пари".

"Стандарт" в заглавие аноносира: "Наливат спешно пари в болниците", 800 доктори вземат по-високи заплати от министрите - над 3000 лв.

Изданието съобщава, че шестима са в битка за зам.-председателските постове в социалната и здравната комисия в парламента.

Анализационен коментар на "Стандарт" обобщава: "Гилдии клатят кабинета". От лекари до фермери ще изнудват властта , но Бойко няма да смени министри.

Забавачката за 5-годишни все пак тръгва, съобщава "24 часа". Това ще стане от тази година е категоричен просветният министър Сергей Игнатов. Санкциите за родителите, които не пускат децата си ще бъдат намалени и глобите ще останат в рамките на 50-100 лв. 

Първолаците ще учат цял ден, ако има стаи за тях в съответното училище, информира ежедневникът. За старта на целодневното обучение  на малките правителството ще отпусне 7,5 млн. лв.

Няма да се пишат нови учебници за настоящата учебна година, обяви образователният министър, а безплатните помагала от първи до седми клас ще са доставени в училищата до 3 септември.

Входът и изходът на газопреносната мрежа са засекретени с решение на ДКЕВР. Стават тайна договореният и наличният капацитет на тръбата, публикува се само техническият, информира "24 часа".

Според Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР, газът и на входа, и на изхода на българската система е на "Газпром".

В интервю за "24 часа" Волен Сидеров, лидер на партия "Атака", депутат от 40-то и 41-то Народно събрание, ротационен председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС, заявява:

"Комитет "Възмездие" ще разследва Костов. Няма да се обяснявам за дела отпреди 26 години. Това е долнопробна игра на ДСБ срещу мене.

Предлаган ми е подкуп от един милион. Отказах го. Разкрих, че Атанасов е назначил Алексей Петров. Затова ме атакува.

"Атака" ще се заеме с проверка кой ограби държавата. Приватизираха 4000 предприятия за жълти стотинки и съсипаха икономиката по време на управлението на Иван Костов. След него всичко друго изглежда по-добре, защото той остави страната като след ядрена война", категорично заявява Сидеров.

В интервю за "Атака" Сидеров допълва, че България спешно се нуждае от икономическа стратегия. По думите му основен приоритет, който трябва да залегне в бюджет 2011 е пенсионната реформа.

За "Труд" коментират позицията си по въпроса - Смяна на министри? Да, ама някой друг път - четирима социолози.

Аню Ангелов играе като военен, а не като политик, смята Кольо Колев от "Медиана". Божидар Димитров ще прави още гафове, но ще остане, е сигурен Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг.

Обществото не одобрява четирима: Симеон Дянков - най-недолюбван, следван от социалния министър Тотю Младенов, на трето място е Божидар Димитров, четвърти - министърът на културата Вежди Рашидов, заявява Юрий Асланов от "АФИС".

А Васил Тончев от "Сова Харис" смята, че Дянков, Трайков и Борисова са в тежест.

Одитите на енергото са дадени на прокурор, съобщава "Труд". Още през юли става ясно, че трите ЕРП-та (ЧЕЗ, Е.ОН, ЕВН) всяка година са плащали десетки милиони левове на свои компании майки за различни дейности. В момента се извършва проверка и на НЕК.

В пространно интервю за "Труд" финансистът Андрей Пръмов споделя: "Трябва ни чудо, за да вържем сметките".

"В икономически план не смятам, че това, което виждаме като позитивно развитие е достатъчно за излизане от кризата. Никой в банковия сектор не си прави илюзии по въпроса с лошите кредити.

Опасно е това ниво, което не може да бъде контролирано. Проектното финансиране, ако говорим за финансирането от европейските фондове, е страшна каша", обобщава Пръмов.

В интервю за "Дума" Иван Груйкин, адвокат, председател на Гражданската инициатива "Справедливост", коментира: "МВР се управлява като частна милиция".

"Безобразието с личните документи е едно от доказателствата, че днешното управление носи белезите на институционален разпад, казва председателят на Гражданска инициатива "Справедливост".

Гражданите са в правото си да искат обезщетение от това ведомство, както и да търсят отговорност от него, когато не е изпълнило задълженията си по закон.

В специално интервю за "Телеграф" Любомир Христов, зам.-кмет на столицата по транспорта, предначертава: "София се отпушва догодина. Променяме маршрути и графици на рейсове, сливаме линии".

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 1 минута

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 8 минути

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 1 час

Те ще играят нестандартна игра на покер

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 1 час

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 1 час

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 2 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 2 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 2 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 2 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 2 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 3 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 3 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 3 часа

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 3 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели