"24 часа": Съдят Лидия Шулева за издаване на държавна тайна
"24 часа": Съдят Лидия Шулева за издаване на държавна тайна   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
25

Бившият вицепремиер и министър на икономиката от правителството на НДСВ Лидия Шулева е подсъдима за издаване на държавна тайна.

По делото срещу нея вече са проведени две заседания, без да има съобщение за медиите, съобщи “24 часа”.

Процесът тече в Софийския градски съд и е секретен, са потвърдили за изданието от прокуратурата.

Според запознати с разследването Шулева е изправена пред Темида заради скандалното назначаване на Павел Павлов за шеф на дирекция "Информационно и комуникационно осигуряване" в икономическото министерство.

Обвинението твърди, че тя го поставила на отговорната длъжност, въпреки че му бил отказан достъп до класифицирана информация.

На тази позиция той на практика имал достъп до всички секретни материали на ведомството. "Пълни глупости. Не очаквайте от мен да ги коментирам", заяви Лидия Шулева.

Разкритията от флашките, или как ехото заглъхна, коментира "Сега".

Авторът припомня за скандала през януари с изтеклите през флашки шокиращи разговори на шефа и заместник-шефа на митниците Ваньо Танов и Антоний Странджев, финансовия министър Симеон Дянков, Искра Фидосова - съпредседател на ПГ на ГЕРБ, премиера Бойко Борисов. Записи, от които се разбра как се спира митническа проверка в бирена фабрика, как се кадрува в митниците - премиерът нарежда да се върне на работа митничар с болно сърце, с когото играе футбол.

Чу се също, че вътрешният министър Цветан Цветанов влияе при проверки в полза на големи фирми. Половин година по-късно няма отговори, нито привлечени обвиняеми.

Все още се умува дали записите са оригинални, или както твърди премиерът - "сглобени". Очевидно просто се чака историята да бъде напълно забравена.

Мога спокойно да кажа, че управляващите имат изключително ниска правна култура, казва в интервю за "Новинар" Емануил Йорданов - от 1999 до 2001 г. министър на вътрешните работи в правителството на Иван Костов.

По думите му те в повечето случаи смятат, че за да бъде осъден някой, който не им харесва, е нужно просто за това да си каже думата министърът.

Ако той каже, че някой е криминално проявен, то това за властта означава, че този човек трябва да бъде осъден. И безотговорните им думи многократно се повтарят пред обществото. Разбира се, всичко това води до поредица от конфликти между изпълнителна и съдебна власт.

Кабинетът умишлено се стреми постоянно да компрометира съдебната власт. Нонстоп се упражнява натиск не само върху съдебните органи, а и върху ВСС. Това води до едно изкривено, ненормално положение, което ще породи трайни дефекти и проблеми върху държавността, смята Йорданов.

Какво постигна и къде сбърка правителството на ГЕРБ за две години, пита "Стандарт" Юлий Павлов и Васил Тончев.

"Като основен плюс от досегашната работа на кабинета на Бойко Борисов е връщането на доверието към България в рамките на Европейския съюз, което бе силно компрометирано от тройната коалиция. Сега България е равноправен партньор във всички форуми на общността, включи се в "Евро плюс" и постигна напредък в усвояването на еврофондовете. Вторият позитивен момент е успехът в борбата с престъпността", казва Юлий Павлов, Център за анализи и маркетинг.

Що се отнася до негативите на управлението на ГЕРБ, то това преди всичко е липсата на завършени дела по знаковите процеси. Правителството на ГЕРБ е уязвимо и с провежданата рестриктивна финансова политика. Последиците от нея ще бъдат такива, че България последна ще излезе от кризата, защото забавените разплащания с частните фирми блокират раздвижването на бизнеса като цяло, допълва Павлов.

Изборите ще дадат най-вярната оценка, смята Васил Тончев, агенция "Сова Харис". Той припомня, че преди две години ГЕРБ дойде на власт на вълната на всеобщия народен ентусиазъм, защото обещаваше да ревизира всички негативи на прехода.

Днес този ентусиазъм го няма, а ГЕРБ е една нормална партия, доминираща в дясното пространство.

За 2 години ГЕРБ засили ролята на изпълнителната власт, отбелязва в интервю за "Монитор" социологът доц. д-р Антоний Гълъбов. Той припомня, че става дума за еднопартийно управление. При него винаги има много по-ясно изразен акцент върху връзката между политическата партия и Министерския съвет.

В същото време при управлението на кризи много често водещата роля е на изпълнителната власт. Първите усилия на ГЕРБ бяха върху поставянето на акцент върху изпълнителната власт. В този ред на мисли първата промяна е налице.

Сидеров не може да е начело на комисия, която ще го разследва, е позицията на Анастас Анастасов, заместник-председател на парламента.

В интервю за "24 часа" той обяснява, че дори лидерът на "Атака" Волен Сидеров да не участва в дебатите по съответния казус, ще спъне работата й защото ще е трудно да се вземе решение в намален състав.

Според Анастасов шефовете на групи не трябва да участват в такива комисии. Той лансира идеята възнаграждението на депутатите да се ограничи в зависимост от участието им в определен брой гласувания за деня. И признава, че има депутати, които си убиват времето в залата, но поне стоят и натискат бутоните за гласуване.

Изборите ще са много трудни, отбелязва в интервю за "24 часа" лидерът на БСП Сергей Станишев.

"Тези момчета (от ГЕРБ - б.р.) не са дошли на власт, за да губят избори, дори премиерът казва, че ще управлява 35 години. Затова Цветанов е шеф на предизборния щаб, използват държавата за свои политически цели, мачкат и изнудват кметове, купуват гласове в непознати мащаби.

Но ГЕРБ трябва да знае, че българинът е много земен. Всеки ден хората гледат медиите, откъдето текат славословия за Бащицата, а същевременно те се борят за оцеляване. И започват да се замислят, че го лъжат, и управляващите участват в тази игра."

Ще успеят ли бизнес мрежите да си назначат кметове, коментира в "24 часа" политологът Румяна Коларова. За нея е важно през 2011 г. кметските кандидатури на ГЕРБ да са еднопартийни точно толкова, колкото през 2009 г. беше важно кабинетът му да бъде еднопартиен.

Защото не е тайна, че част от сегашните популярни кметски фигури успяват благодарение на подкрепата на олигархични бизнес мрежи или мощни бизнес лобита.

Ако бъде допусната двупартийна подкрепа, това ще покаже не само силата на такива мрежи, но и слабостта на ГЕРБ, защото двупартийната подкрепа силно ерозира предполагаемата принадена стойност за ГЕРБ.

СДС и ДСБ ни рекетираха за министерски постове, е озаглавено интервюто в "Труд" с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той посочва, че днешното правителство получава подкрепа и от независимите депутати, които публично го заявиха и информираха Европейската народна партия.

Те са изразили подкрепата си, защото са дясно ориентирани политици. Не са поставяли нито веднъж условия за подкрепа, не са поискали нищо в замяна, уверява Цветанов. За разлика от СДС и ДСБ, които откровено са се пазарели за постове.

Министърът посочва още, че въпреки множеството прояви на престъпна дейност, заради перфектната стиковка на адвокати и съдии, заради симбиозата на организираната престъпност с правораздаването у нас, формални поводи за пускане на задържаните лица винаги ще се намерят.

Работещите в "Български пощи" заплашиха с протести и ефективна стачка, ако не бъде оттеглено предложението на шестимата депутати от ГЕРБ за промяна в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, информира "Дума".

Чрез промяната държавното дружество ще бъде извадено от забранителния списък за приватизация. Ако поправката не бъде изтеглена, протестът ще бъде в деня, в който тя ще бъде гледана на първо четене. После следва ефективна стачка, заяви вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.

Браншовите организации от "Подкрепа" и КНСБ настояват да бъде приета стратегия за развитието на "Български пощи" като държавно дружество.

Синдикатите се опасяват, че влизането на пощите в частни ръце ще доведе до загиване на т.нар. универсална пощенска услуга, от което потърпевши ще бъдат хората, живеещи извън големите градове.

Социалното министерство е изхарчило 256,4 млн. лв. по различните си програми за първото тримесечие на 2011 г., докато година по-рано сумата е била 251 млн. лв., става ясно от отчета на ведомството на Тотю Младенов, пише "Сега".

Най-много пари в повече са дадени за детски надбавки, които от 114 млн. лв. през януари - март 2010 г. нарастват на над 129 млн. лв. Семействата, чийто доход е под 350 лв. на член, имат право на по 35 лв. детски надбавки за всяко дете.

Увеличението на този разход може да се обясни най-вече с факта, че доходите на домакинствата са паднали и повече хора имат право на детски, които се получават от близо 900 000 деца. Повече пари са дадени и под формата на социални помощи. Тук увеличението е с близо 800 000 лв.

В България каквото заграбиш, е твое, стига да можеш някога да го узакониш, е гледната точка на Красен Станчев, Институт за пазарна икономика.

В публикация в "Сега" той посочва, че за всеки инвеститор, който познава местната политическа среда, печелившата стратегия е тази на свършените факти.

Другата любима стратегия е коалирането с правителствени структури, за да се налагат административни пречки пред конкуренцията и да се крънкат под различна форма субсидии и квазисубсидии. Затова на конфликтите на интереси се гледа през пръсти, независимо дали е приет закон, който ги забранява или не.

Изключение от тези практики са най-вече чуждестранните инвеститори. Станчев предупреждава, че ако в Закона за концесиите се въведе свободата за предоговаряне в името на обществения интерес, решенията по целесъобразност ще станат неконтролируеми.

И всяка малка група държавни и общински служители ще може да се съюзи с всяка малка група желаещи да вземат нещо от данъкоплатците с посредничеството на т. нар. държава.

Европейският парламент ще гласува днес приспадането на общо 4,54 млрд. евро от националния принос на държавите членки към бюджета на ЕС за тази година, е водеща новина в "Класа".

Общата сума представлява излишъка от финансовата 2010 г., като България ще получи близо 12,6 млн. евро, съобщиха от пресслужбата към ЕП. От тези средства 2,72 млрд. евро не са били усвоени по линия на програмите на ЕС, а останалата част е от глоби, лихви и закъснели плащания, както и от излишъци в резултат от разликите в обменния курс на валутите.

Коментари 25
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

25 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Газопроводът между Гърция и България ще заработи през септември-октомври

Газопроводът между Гърция и България ще заработи през септември-октомври

България Преди 11 минути

Това прогнозира Теодора Георгиева, изпълнителен директор на дружество ICGB, в което с равни дялове участва българската държава

Военноморските сили унищожиха плаваща мина в Черно море

Военноморските сили унищожиха плаваща мина в Черно море

България Преди 18 минути

Мината е забелязана на 27 морски мили източно от устието на река Камчия

Нинова: Кого ще подкрепим е само наша работа

Нинова: Кого ще подкрепим е само наша работа

България Преди 31 минути

Това заяви тя от парламентарната трибуна

Северна Корея: Коронавирусът дойде с балони от Южна Корея

Северна Корея: Коронавирусът дойде с балони от Южна Корея

Свят Преди 46 минути

От години южнокорейски активисти пращат балони на север от 38-ия паралел, които пренасят пропагандни критични позиви срещу севернокорейския лидер Ким Чен-ун

d

Принцеса Даяна - вечното "момиче на народа"

Любопитно Преди 1 час

На 1 юли 2022 г. принцесата на Уелс щеше да навърши 61 години

"Възраждане" ще поиска анулиране на решението за РСМ

"Възраждане" ще поиска анулиране на решението за РСМ

България Преди 1 час

Това посочи в декларация от името на парламентарната група лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов

Тошко Йорданов: Петков извърши второ национално предателство

Тошко Йорданов: Петков извърши второ национално предателство

България Преди 1 час

Това заяви той по повод изгонването на руските дипломати

.

Путин: Ще заложим на промишления шпионаж за развитието на Русия

Свят Преди 2 часа

Руският президент е бивш служител на КГБ, подвизавал се през 80-те години на XX век в Източна Германия

Ружа Игнатова e в списъка на 10-те най-издирвани лица на ФБР

Ружа Игнатова e в списъка на 10-те най-издирвани лица на ФБР

Свят Преди 2 часа

Тя е обвинена, че е присвоила над 4 милиарда долара, които подмамила хора да инвестират в нейната компания за търговия с криптовалути

Борисов: Подкрепяме правителството за решението за руските дипломати

Борисов: Подкрепяме правителството за решението за руските дипломати

България Преди 2 часа

"Правителство да не дава крачка назад, има нашата подкрепа", каза Борисов

Д-р Аспарух Илиев

COVID-19: Омикрон ВА.5 е много заразен, протича сравнително тежко

Теми в развитие Преди 2 часа

При 4,5% от заразените има дълготрайни симптоми

Владислав Панев: Името на премиера не е важно

Владислав Панев: Името на премиера не е важно

България Преди 2 часа

За него е важно е какво стои зад кабинета и какви реформи ще извърши

.

Как дивите котки превземат градската джунгла

Любопитно Преди 2 часа

Лос Анджелис и Мумбай - от сенките изплува едно сходство, по-видимо нощем и придвижващо се на четири лапи

Възможно е ПП да не предложи Кирил Петков за премиер

Възможно е ПП да не предложи Кирил Петков за премиер

България Преди 2 часа

Около 10 ч. се очаква видеообръщение на Кирил Петков

Украйна: Най-малко 18 души загинаха при ракетен удар над жилищна сграда

Украйна: Най-малко 18 души загинаха при ракетен удар над жилищна сграда

Свят Преди 3 часа

Това съобщи Сергий Братчук, говорител на одеската областна администрация

<p>Румен Радев връчва мандат за съставяне на правителство на ПП</p>

Румен Радев връчва мандата за съставяне на правителство на "Продължаваме Промяната"

България Преди 3 часа

Ако "Продължаваме Промяната" не успее да състави правителство, държавният глава ще връчи мандат на втората по големина парламентарна група – ГЕРБ-СДС