"24 часа": Ще гърмят елинсталации в блоковете тази зима
"24 часа": Ще гърмят елинсталации в блоковете тази зима   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
4

Ще гърмят елинсталации в блоковете тази зима, ако продължи тенденцията хората да се отказват от парно, прогнозира Росен Йорданов от ЧЕЗ пред парламентарната икономическа комисия вчера, пише "24 часа".

По данни на компанията 41% от българските домакинства се отопляват с ток, 30% ползват дърва, близо 1/5 са с парно и едва 2% на природен газ.

От ЧЕЗ са сметнали, че месечните разходи за отопление на апартамент от 70 кв. м с парно са 141 лв., а с ток излизали 136 лв., което било с 3% по-евтино. С това се обяснявало и все по-масовото използване на климатици за отопление.

От ЧЕЗ правят сравнение с Румъния, където ножицата между цените на парното и тока е 112% в полза на топлинната енергия. В Чехия тази разлика е 37%.

"Сега" отбелязва, че заради покачването на акциза върху горивата от 1 януари бензинът ще поскъпне с 3 ст. на литър, а дизелът - с 2 ст. Това предвиждат промените в Закона за акцизите и данъчните складове, одобрени от депутатите на второ четене в пленарната зала.

ДДС върху организираните туристически почивки се вдига от 7% на 9%, а върху индивидуалните налогът пада от 20% на 9%.

Акцизите върху алкохола, цигарите и електрическата енергия няма да се повишават.

Международният валутен фонд смята, че реформите в българската пенсионна система трябва да се стремят към запазване на формулата пенсия да се получава 1/4 от трудовия живот.

Това е записано в доклада с анализа и предложенията за стабилизиране на пенсионната ни система, цитиран от "Сега" на първа страница.

МВФ смята, че за да се гарантира стабилността на пенсионната система дългосрочно, пенсионната възраст би могла да се обвърже с продължителността на живота.

ГЕРБ опитва да либерализира пазара на суров тютюн, коментира "Дневник" по повод поправка в закона за тютюна и тютюневите изделия, внесена от депутатът от ГЕРБ Стефан Господинов.

Според заложените промени трябва да отпадне текстът от закона, според който изкупуването на тютюна се извършва от лица, имащи право да извършват промишлената му обработка и които са получили разрешение от Министерския съвет.

Трябва да бъде премахната и забрана за износ на суров тютюн, пише "Дневник".

Мнозинството в парламента отхвърли искането на опозицията за изслушване на вицепремиера Цветан Цветанов, съобщава "Класа".

Искането беше във връзка с изказванията на вътрешния министър за убийството на прокурора Никола Колев и ямболската адвокатка Надежда Георгиева.

Решението да не бъде изслушван Цветанов създава впечатлението, че мнозинството иска да защити министъра от неудобни въпроси и поставя под съмнение парламентаризма у нас, коментира изданието.

"Труд" съобщава, че бившият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" Асен Друмев не е злоупотребявал със средствата по САПАРД.

Това постанови Софийският апелативен съд, пише изданието. През март той получи 4-годишна ефективна присъда за същото обвинение.

Тогава градските съдии го признаха за виновен, че е сключил неизгодни договори с 14 търговски дружества за отпускането на субсидия по САПАРД за 48 млн. лв. Така Друмев е ощетил бюджета на ЕС и България за периода от 16 до 22 август 2006 г.

Темата на "Труд" стряска със заглавието си на първа страница: Конфискуват имоти без присъди.

Гражданска конфискация предвижда последният, четвърти поред вариант на закона "Попова" срещу "незаконното имущество". След месеци мълчание той бе публикуван в сайта на Министерството на правосъдието вчера, коментира на челна страница изданието.

Комисията "Кушлев" 16 месеца ще работи "на тъмно", без проверяваните да знаят, че имуществото им е под угроза от отнемане. На практика комисията ще рови и по анонимни сигнали.

От имоти ще бъдат лишавани наследници на починали, трети лица и прочее.

Вместо срещу "незаконното богатство", както бе първоначално лансиран преди година, законът "Попова" е прекръстен на "Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна или друга незаконна дейност", уточнява на по-задна страница "Труд".

За "Труд" вицепрезидентът на "Газпром" Александър Медведев анонсира, че цялото трасе на газопровода "Южен поток" ще струва 12 млрд. евро, като в тази цена ще влиза както морската, така и сухопътната част.

На въпроса как гледа на искането на България 70% от капацитета на "Южен поток" на наша територия да бъде запазен за собствениците на тръбата - "Газпром" и Българския енергиен холдинг, а 30% за трети страни, Медведев казва:

"Въпросът е откъде ще се вземе газ за тези 30%, след като единственият производител в региона е "Газпром".

Позицията на руската газова компания е, че ако в региона бъдат построени терминали за внос на втечнен газ, инвеститорите трябва да се погрижат за нови тръби, по които да се стига до потребителите.

Отивам в Либия да закърпим диалога, казва в интервю за "24 часа" Николай Младенов, министър на външните работи.

"Това е добра възможност да поддържаме отношенията си с редица африкански страни, с които имаме по-редки контакти", подчертава министърът.

Една от основните задачи на визитата му ще бъде да обясни защо ще закриваме посолства догодина.

"Освен това ми се иска, до колкото е възможно, да възстановим, макар и в по-малки размери, една практика от миналото - млади африканци да дойдат да учат в български университети със стипендии."

Младенов допълва, че "проблемите със сомалийските пирати и ситуацията в Аденския залив ни карат да помислим и за възстановяване на дипломатическото ни представителство в Кения, която е ключова страна за мореплаването там. Но няма да е тази година."

Нова секира за кандидат-пенсионерите се задава от 1 януари догодина, алармира "24 часа".

С новите поправки в Кодекса за социално осигуряване, които вече са в парламента, точковата система отпада и условията за стаж и възраст остават като самостоятелни изисквания.

Това значи, че за да се пенсионира един мъж през 2011 г., ще трябва да има 37 г. осигурителен стаж и навършени 63 г. Досега изискването бе да има 100 т., които бяха сбор от възрастта и стажа, но при недостиг на стаж, човек можеше да си седи вкъщи и да си допълни с увеличение на възрастта.

От 1 януари мъж, навършил 63 г., но например с 36 г. стаж, няма да може получи пари за старост, дори да изчака да стане на 64. Той трябва задължително да си отработи годината, и то на светло, с внесени осигуровки.

За жените пък вече ще се искат чисти 34 г. работа и 60 г. възраст. Ако една жена е работила 32 г. например, тя ще трябва да се потруди още 2 и ще се пенсионира на 62.

Метеорологичната зима тази година ще дойде преди астрономическата и ще настъпи на 27 ноември, алармира "24 часа".

Тогава ще завали сняг и в населените места. температурите ще паднат с около 20 градуса, съобщава шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков.

Три завода в България ще произвеждат електрически коли, съобщи шефът на дирекция "Икономическа политика" в Министерството на икономиката Юлиан Николов, цитиран от "Стандарт".

Първият проект вече е известен и става въпрос за завода в Стара Загора.

Планира се производството да започне следващата година, като капацитетът на предприятията ще бъде 5000 автомобила годишно.

По-голямата част от тях ще бъдат за износ. Интерес за разкриване на друг завод за електроавтомобили има и в Пловдив.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 5 минути

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 12 минути

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 28 минути

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

<p>Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 36 минути

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 39 минути

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 1 час

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 1 час

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 1 час

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Свят Преди 1 час

Ранени са били 21 души и са нанесени щети на инфраструктурни обекти

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 1 час

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Габриел Гарсия Маркес

"Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес се превръща в сериал по Netflix (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Премиерата на 16-те епизода се очаква в края на годината

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 2 часа

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 3 часа

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака