"24 часа": Българските служби се жалват от израелските
"24 часа": Българските служби се жалват от израелските   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
17
Пд дставители на израелските служби за сигурност, пристигнали в България, са узурпирали цялото разследване на атентата в Бургас и почти не допускат служители на българското контраразузнаване и останалите специални служби да си вършат работата, твърди под глава ""24 часа".

Според източници от ДАНС темата е била разисквана и на вчерашното заседание на Съвета по сигурността при премиера. Представители на нашите служби се жалвали от създалите се унизителни обстоятелства пред министър-председателя, с чиято политическа воля израелците са получили пълни правомощия за работа у нас."Пазят ни незабележимо и временно", пише по темата "Труд".

Правителството ще вземе по-строги мерки за сигурността по летищата, жп гарите, автогарите и граничните пунктове. Това стана ясно след заседанието на Съвета по сигурността към премиера Бойко Борисов. Самите мерки са тайна и нито едно ведомство не пожела да ги коментира или да даде повече подробности, подчертава ежедневникът.

В интервю за "24 часа" политологът, експерт по конфликти и тероризъм Татяна Дронзина прави два основни извода: "Първо, трябва да променим оценката, че страната ни е обект на непосредствена терористична заплаха, защото това не е вярно. И, второ, нашата политика в областта на сигурността следва да очертае по-прецизно съществуващите заплахи и да престане да разглежда тероризма като възможна, но малко вероятна опасност."

Дронзина прогнозира и че все повече европейци, приели радикален ислям, ще бъдат използвани за живи бомби. Експертът предупреждава още, че радикалните организации ще нанасят удари там, където е логистично възможно, а не където символът е най-ярък.

"Не виждам смисъл да изразходват ресурси, за да се доберат до труднодостъпни символи, след като с тях и без тях международният отзвук е гарантиран", аргументира се Дронзина.

Терористът от Бургас не отговаря на съвременния профил на камикадзе, описван от криминалните психолози, заявява пред "Преса" военният хирург Венцислав Мутафчийски. "При класическия случай атентаторът носи широки дрехи, движи се леко затруднено, защото има бомба върху тялото, а не носи експлозивите си в раница, както в Бургас.

Тук имаме човек, който изглежда европеец, прилича на обикновен турист, който според записа на камерите се мотае из летището. Поведението му е странно и не е типично за камикадзе. Като че ли е вярна тази версия, че някой го е взривил от разстояние", смята Мутафчийски.

Според челото на "Труд" военните ни аташета ще имат възможност да рекламират оръжие, произведено от български фирми. По този начин те ще помагат на родните фирми. Това било договорено на среща между директора на служба "Военна информация" Веселин Иванов, шефове на 15 оръжейни фирми и военните аташета.

Идеята е разведките в чужбина да бъдат в помощ на родните производители и своевременно да ги информират къде и от какво оръжие и боеприпаси се нуждае даден пазар.

Шофьор, хванат да кара без книжка, с над 0,5 промила алкохол в кръвта или под въздействие на упойващи вещества, ще остава за месец без кола, алармира "Труд". За същия срок ще се спира от движение и автомобилът на собственик, който допуска или предоставя управлението на неправоспособен, пиян или дрогиран. Тези нови принудителни административни мерки бяха записани в поправките на Закона за движение по пътищата, гласувани окончателно в парламента във вторник.

Промените в закона коментира в интервю за "Монитор" Иван Вълков, председател на транспортната комисия в НС. "Прави впечатление, че в последните години между 17 хил. и 19 хил. водачи са с установени над 0,5 промила алкохол в кръвта, което е голяма бройка на годишна база", посочва Вълков.

На първа страница "Новинар" анонсира: Катаджиите ще раздават антистрес топка и дрегер на всеки шофьор, когото спират на пътя. Жестът е час от кампанията на Пътна полиция, инициирана със съдействието на сдружение "Отворена младеж", която има за цел да намали агресията по пътищата.

Морето и реките са взели 91 жертви. Тази черна статистика обобщава пред "Телеграф" Тодора Томова от БЧК. Тя съветва плажуващите да не влизат навътре в морето и да плуват само успоредно на брега.

"Темата на "24 часа" насочва вниманието към опасните сгради в София. Незаконните гета в София ще бъдат бутнати. Живеещите в тях пък ще трябва да се приберат по родните места. Това е голям проблем, но нямаме време да го отлагаме, заявява в интервю за "Стандарт" столичният кмет Йорданка Фандъкова. Районният кмет на "Люлин" вече е премахнал някои от съборетините. Приключила е и проверката в "Орландовци", където са описани постройките без документи. Същото предстои и в останалите квартали, където има такива. "Всеки е добре дошъл в София, но не може да живее в незаконни постройки и на терени, които не са негова собственост", изтъква Фандъкова.

Луда спекула се завъртя на пазара на пшеницата, алармира "Стандарт". Дългогодишните търговци на зърно в Добруджа твърдят, че цените, на които се продава житото у нас, са нереално високи. Причината е, че реколтата все още не е прибрана, за да е ясно дали има недостиг.

"Удар със задна дата" е водещото заглавие за "Капитал Daily". Енергийният регулатор предлага орязване на тарифите на съществуващите дългосрочни договори за изкупуване на зелена енергия, уточнява ежедневникът.

Още преди началото на най-силния отпускарски месец търговците усилено търсят червено вино, а от бялото по избита са останали само резервни количества, анонсира под глава "Монитор". Досега не сме имали случай на такъв недостиг през август, а през последните години и септември е много силен месец за родния туризъм, коментира Красимир Коев, шеф на Изпълнителната агенция по лозата и виното.

Финансовата криза свърши за президентството, коментира на първа страница "Сега". Кабинетът гласува безпрецедентно за последните години решение да се увеличи финансирането на президентската институция над одобреното от парламента. Администрацията на президента ще получи 980 000 лв. над официалния си бюджет от 4.136 млн. лв., или с 24 процента повече. С това бюджетът на институцията се връща на нивата от началото на 2010 г., преди антикризисното орязване на държавните разходи със средно 20 на сто.

Общият размер на щетите след силното земетресение от 22 май тази година възлиза между 25 и 30 млн. лв. Тези цифри изнася в интервю за "24 часа" кметът на Перник Росица Янакиева. "Ние сме оценили пораженията върху общинския сграден фонд в размер от над 9,5 млн. лв., сега се оказа, че има още разрушения. Върху жилищния фонд на гражданите щетите са за 10-15 млн. лв. Да не забравяме, че има пострадали държавни постройки. Освен това нямаме оценка на сградите, които принадлежат на бизнеса, защото те не подлежат на подпомагане", уточнява Янакиева.

Една човешка трагедия даде шанс за живот на четирима души, съобщават под глава "Преса" и "Телеграф". 19-годишният Владимир Инкьов от Дупница се прострелял в главата на 22 юли заради получена двойка, пише "Преса". Родителите се съгласили да дадат органите на изпадналото в мозъчна смърт момче. Сърцето му бе присадено на 30-годишен мъж, който от февруари насам живее с изкуствено. В същата вечер в болница "Лозенец", екип начело с директора проф. Любомир Спасов присади черния дроб на момчето на 57-годишен мъж.
Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 57 минути

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 1 час

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 5 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 6 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 6 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 6 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 7 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 7 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 7 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 7 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 7 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 8 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 8 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 8 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 8 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 9 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер