"24 часа": Метрото 12 пъти по-сигурно от влака
"24 часа": Метрото 12 пъти по-сигурно от влака   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
6

"24 часа" съобщава, че метрото е 12 пъти по-безопасно от железопътния транспорт.

В софийската подземна железница "системата е гъвкава и сигурна. Само огромна авария, която да засегне електрозахранването на столицата, може да се усети в метрото.

Дори цяла София да остане без ток, ще изведем пътниците. Освен захранването на влаковете няма да бъде прекъснато и осветлението", гарантира шефът на отдела "Електродиспечери" Георги Хаджиев.

Седмина митничари - всички от звеното, което работи в складовете на аерогара София, са минали на детектор на лъжата заради крупния обир в склад на сребро, злато и платина, пише "Труд" на челна страница.

Нито един обаче не е бил засечен да има участие в нелегалната кражба на благородните метали, оценявани за около 1,5 млн. лв.

Три са версиите на полицията, във всяка от тях има "вътрешен човек". Удареният склад е в охранявана зона на летището, до която имат достъп малцина, коментира изданието.

В интервю за "24 часа" Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката, отбелязва, че ако се стигне до криза ще се намерят пари за висшите учебни заведения.

"Положението не е толкова драматично, защото в централния бюджет винаги има инструмент, който се намесва при кризисни ситуации. Така че ще се оправим тази година", категоричен е Игнатов.

"Труд" информира, че съветът на ректорите на висшите училища единодушно гласува готовност за протести. Генералната репетиция ще бъде на 1 ноември, Деня на будителите.

Датата на масовия протест ще бъде уточнена по-късно. Преди това ректорите и на федерацията на преподавателите към КНСБ искат да видят дали изискванията им за повече пари и най-вече за ясни политики ще се изпълнят.

Настояването е образованието да отиде на 2-ро или 3-то място в таблицата на приоритетите, а не на 9-о.

Акцент в ежедневниците е новината, че Българският лекарски съюз (БЛС) се подготвя за протестни действия.

На заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество Цветан Райчинов, председател на БЛС, демонстративното скъса споразумението, което беше подписано между правителството и съюза.

Този акт, означава, че БЛС се отказва от договореностите си с кабинета, защото той "няма намерение да спази нито една точка" от тях, допълва по темата "Труд".

Изданието подчертава, че според Райчонов единствената цел на споразумението е била да се спрат протестните действия на лекарите.

"Труд" пише, че скандалите около имотите на вътрешния министър Цветан Цветанов продължават с пълна сила.

"Вицепремиерът Цветанов има вътрешен човек в НАП и това може да попречи на проверката за имотите му." Тази поредна "бомба" хвърли лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев.

Той отиде в агенцията за приходите и предаде на шефа й Красимир Стефанов документи за имотното състояние на вътрешния министър, пише изданието.

"Труд" припомня, че миналата седмица Яне Янев обяви, че Цветанов се е сдобил за кратко време с няколко апартамента, като е платил за тях с пари от неясен произход.

Министърът възрази, че произходът на всеки един негов лев се знае, а жилищата били купени със заем от банка, със спестявания от заплата и хонорари от консултантски услуги.

Цветанов се огъна при първия по-сериозен тест, е заглавието на коментара в "Сега".

Пред "Труд" Николай Николов, експерт по закона за конфликт на интереси и бивш член на комисията "Кушлев", коментира, че решението на тричленния съдебен състав на Върховния административен съд (ВАС) по казуса "Доган" е точно такова, каквото трябва да бъде.

Защото въпросът за конфликт на интереси бе подменен от политическите вълнения "за" и "против" Доган", а съдът остана верен на принципите на правото.

Надявам се, че така ще стори и 5-членният състав на ВАС, допълва Николов. Още през месец август той прогнозира в "Труд", че хонорарът от 1,4 млн. лв., получен от частно дружество ("Институт строителство и минно дело"), не е достатъчен, за да се приеме, че има конфликт на интереси. Трябва да се докаже, че лидерът на ДПС се е възползвал от властовите си позиции в частен интерес на дружеството, казва Николов.

Договорите на Доган крият други интереси, твърди пред "Труд" съдия Марина Михайлова, докладчик по делото "Доган". В отговор на въпрос тя споделя личното си мнение, според което "има конфликт на интереси по три основни показателя.

Първо, в качеството на депутат, което се преплита с качеството му на председател на партията, мандатоносител на предното правителство, г-д Доган е могъл да въздейства както на решенията па правителството, така и на други институции.

Вторият момент е налице ли е облага. Третият и най-важен момент е дали тази облага е получена за изпълнение на конкретна дейност или под прикритието на тази дейност се целени други резултати.

Фактът, че г-н Доган няма специална диплома по хидрология и минно дело говори за това, че още когато са сключени договорите (по хидропроекти, сред които и "Цанков камък"), страните са знаели, че не може лично да ги изпълни."

"Затова за мен като съдия тези договори прикриват някакви други отношения между страните", обобщава Михайлова.

Казусът "Доган" присъства и на страниците на "24 часа". В интервю за изданието Елеонора Николова, експерт в парламента, подкрепя мнението на съдя Мариана Михайлова, че "Доган не е никакъв хидролог и маркетинголог и че това е било известно и на двете договарящи се страни".

Пред "Атака" Волен Сидеров, лидер на "Атака", подчертава, че решението на ВАС, че лидерът на ДПС Ахмед Доган не е изпаднал в конфликт на интереси, ще засили недоверието на хората към съдебната система.

Иванка Иванова, директор на правната програма на институт "Отворено общество", твърди в интервю за "Пари", че делото "Доган" е "невъзможно". По думите на Иванова проблемът е, че погрешното искане е внесено в погрешната институция. "ВАС не е органът, който трябва да отсъди да непълната декларация. Това е работа на наказателен съд."

Премиерът Бойко Борисов надценява ролята на синдикатите, отбелязва пред "Стандарт" социологът Васил Тончев, шеф на агенция "Сова Харис".

"Разковничето е в отношенията с бизнеса. Там са хората, които поемат тежестта кризата - и работодатели, и служители. Всички, свързани с частния бизнес, са гръбнакът на икономиката ни. И от тях зависи в голяма степен успешният управленски мандат на ГЕРБ", подчертава Тончев.

"Стандарт" пише под глава, че вдигат налозите за луксозни коли и имоти. "От догодина всеки, който яха над 200 коня под капака, ще доплаща. Допълнителният налог ще бъде между 3,69 лв. и 7,38 лв. за всеки киловат над 149", коментира изданието.

Готови сме с наредбата, която ще реши проблемите на колекционерите, казва министърът на културата Вежди Рашидов за "Новинар". По думите му съвременните автори все по-свободно трябва да могат да творят и произведенията им все по-свободно да могат да се движат по своя път.

"Защото съвременните ни творци са реално на пазара и сами търсят своите галерии и купувачи, без да искат нищо от държавата." Относно противоречието между Закона за бюджета и Закона за филмовата индустрия Рашидов казва:

"Не може бюджетът на министерството на културата да е на минус 40 на сто, не може бюджетът за театрите, за училищата по изкуствата, за музеите и галериите, за археологията, за консервацията и реставрацията да е драстично намален в условията на финансова криза, а единствено за киното този бюджет да е 100 процента. Мисля, че в това отношение има неразбиране на ситуацията от някои среди."

Около 250 имота са "на мушка" на НАП, казва в интервю за "Телеграф", изп. директор на агенцията Красимир Стефанов. В столицата собствеността на почти всички имоти е установена.

След София, Варна, и Бургас предстои да направим още един полет във вътрешността на страната, там където имаме сигнали за подобно струпване на луксозни селища, допълва Стефанов.

"Говоря за Арбанаси и Велико Търново. И накрая, по лично настояване на премиера, за да няма грам спекулации, ще заснемем имотите в Банкя." 

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 3 минути

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 9 минути

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 50 минути

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 54 минути

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 1 час

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 1 час

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 1 час

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 1 час

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 1 час

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 1 час

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 2 часа

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 2 часа

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Свят Преди 2 часа

Задържан е 22-годишен заподозрян

<p>Защо Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването</p>

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

Свят Преди 2 часа

В традиционното си вечерно видео обръщение украинският президент не спомена никакви конкретни причини за уволнението на Олекси Данилов

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 2 часа

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко