''24 часа": Куцат три реформи
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
19

Към края на 2010 г. има действащи 188 стратегии, концепции, програми и планове, които отразяват намеренията на администрацията за развитие на България.

Справката за работата на парламента през 2010 г. показва, че депутатите са приели 170 закона и 121 решения.

Въпреки тази активност през 2010 г., мнозинството от фирмите и гражданите имат усещането, че нещата не се подобряват, а дори се влошават, посочва Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика в "24 часа".

Въпреки задължението всички законопроекти да имат финансова обосновка, в повечето пише, че "няма да имат отражение върху бюджета", което в 90% от случаите не е вярно.

За отражение върху потребителите пък въобще не се мисли. Принципът да не се мисли за ефектите, преди да се прави публична политика през 2010 г. доведе до това, че почти всичко, което се обсъждаше в пенсионната реформа нямаше да издържи теста на нормалната логика и на въпроса откъде ще се вземат пари.

През 2010 г. нямаше здравна реформа, въпреки двайсетте стратегически документа, които са в областта здравеопазване. А реформата в администрацията продължи да се възприема единствено като намаляване броя на чиновниците, допълва Костадинова.

Мира Радева, институт МБМД, коментира за "24 часа", че парламентът е влязъл в критична фаза по отношение на обществените нагласи - одобрението за дейността му е едва 18%, а 77 на сто не харесват народните избраници.

Заслужава да се отбележи, че стойности като тези наблюдаваме в навечерието на избори.

Последното би трябвало да постресне депутатите, които дадоха основание за много критики през тази година с приемането на спорни текстове в редица закони.

Мира Радева прогнозира, че който и да се кандидатира от ГЕРБ за президент, 29 на сто ще гласуват за него.

"Нашият парламент е по-безплоден от предишните. А в перспектива ще се окаже и по-ненавиждан", е оценката на проф. Андрей Пантев, депутат от "Коалиция за България".

В интервю за "Труд" с позитивен знак той определя само онези поправки на закони, които са били наложени от Конституционния съд. С малки изключения, въпреки припряната си заседателна дейност, това събрание няма много цели нови закони.

Най-угнетителен изглежда този за специалните разузнавателни средства, който тепърва ще ерозира нашия и без друго отблъскващ морален климат, казва Пантев.

Премиерът Бойко Борисов подписа и изпрати писмо на президента Георги Първанов с предложение да издаде указ за отзоваване на 33-ма посланици. Имената им излязоха в списъка на комисията по досиетата като сътрудници на бившата Държавна сигурност.

От МВнР си дават сметка, че разговорът с Първанов ще е труден. Ще му бъде предложен списък с местата, на които правителството иска спешни рокади.

Ще ги гледаме човек по човек и ще преценим кой кога да се върне, като ще им дадем разумен срок за това, е обяснил външният министър Николай Младенов пред "24 часа".

Правим всичко възможно за сигурността на защитените свидетели. Това съобщи след последното за тази година заседание на Министерския съвет Цветан Цветанов, отбелязва "24 часа".

Вътрешният министър припомни, че законодателството позволява дори извеждането на свидетелите в чужбина. Опазването им било изключително важно за хода на повечето от знаковите дела срещу организираната престъпност.

Сред приоритетите на МВР за 2011 г. е битката с тежката икономическа престъпност и най-вече с ДДС измамите, каза още вицепремиерът.

"Мисля, че не е важно какво мисли Станишев, а хората". Така вътрешният министър Цветан Цветанов отвърна вчера на обвиненията на лидера на БСП Сергей Станишев срещу него за полицейщина, безразборно подслушване и прекрачване на закона, пише "Труд".

Заради тези неща от левицата обмислят да внесат втори вот на недоверие срещу правителството.

Цветанов изтъкна, че през 2010 г. не е имало тежки престъпления и за първи път има политическа воля за реална борба с организираната престъпност.

В интервю за "Труд" д-р Стефан Константинов обяснява виждането си за по-добро здравеопазване.

"Здравната каса се явява купувач на медицински услуги от името на пациентите. Но в момента тя е задължена да сключва договори с абсолютно всяка болница, която се появи. А пациентът в нищо не е задължен. Той избира къде да отиде. Защо и здравната каса да няма право на този избор, а болниците да се конкурират. Ето това ще създаде по-добри условия и по-качествено лечение", смята министър Константинов.

Най-скъпо продаденото жилище през 2010 г. е в курорта "Слънчев ден", съобщава на първа страница "Труд". За ваканционен апартамент с площ 175 кв.м са платени 450 000 евро.

На квадратен метър цената излиза 2571 вро. Това показват данните на една от най-големите посреднически компании за имоти. Цената впечатлява на фона на нивата от 1000-1500 евро на квадрат, за колкото се продават топжилищата в София и Варна.

Депутатите се крият зад професии, които са забравили, или срамът да си политик, коментира "Стандарт". В Народното събрание работи само един политик, стана ясно от представянето на депутатите на парламентарния сайт.

Единственият, посочил за житейско поприще политиката, е лидерът на ДСБ Иван Костов. Според автора тази скромност може да получи няколко обяснения.

Едното е, че никой депутат (освен Костов) не възприема политиката като престижна дейност, нито като основно свое занятие.

Също така никой не би се осмелил да напише в графата, че е милионер или собственик на хотел - може би, за да не предизвика завист или да отблъсне избирателите си.

Докато през 2009 г. през последния месец безработицата се увеличи с 0,45 пункта, сега увеличението е с 0,15 пункта, което е знак, че пазарът на труда започва да се стабилизира, отчита в интервю за "Стандарт" изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова.

От март, когато започна да пада нивото на безработицата, има устойчивост на регистрираните безработни с висше образование, допълва тя.

Те от няколко месеца са 30 000-31 000 и този брой не се увеличава. Дори започва да намалява, тъй като това са безработните, които най-бързо си намират работа.

От 335 000 безработни 10% са висшисти. Съотношението мъже - жени сред безработните не бе променено - жените продължават да са повече.

Те са 52% при 48% безработни мъже. Увеличи се безработицата и сред младежите. Тя достигна 18% или 60 700 до 29-годишна възраст са регистрирани в бюрата по труда.

20-годишните искат големи заплати и затова са на опашката, казва Росица Стелиянова.

"Класа" се позовава на данни на Националния статистически институт, според които общият показател на бизнес климата през декември 2010 г. запазва нивото си от предходния месец.

Има леко подобрение на стопанската конюнктура в промишлеността и сектора на услугите. Ръстът в промишлеността е 0,9 пункта спрямо ноември, а в сектора на услугите - с 2,2 пункта. Показателят се понижава с 3,8 пункта в строителството и с 1,1 пункта в търговията на дребно. Основните проблеми за развитието на бизнеса в промишлеността продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене.

"Пари" акцентира върху извода, че правителството на Бойко Борисов все още се държи заради бездействието на опозицията. Най-голямата грешка на опозицията е, че все още не е излъчила кандидати за президент. 

Коментари 19
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

19 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 1 минута

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 1 минута

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 7 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 8 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 9 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 9 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 10 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 10 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 10 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 11 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 11 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 12 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 12 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 12 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 12 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът