200 хил. панелки в София са за саниране
Източник: netinfo
1
"Над 200 000 панелни жилища в София трябва да се санират", казва главният архитект на столицата Петър Диков пред в. "Сега". "Подобряване на градската среда и социално предназначени проекти, реконструкцията на Женския пазар. Сключихме договор за изготвяне на архитектурните договори за всички панелни сгради в София, които трябва да ни бъдат предадени на 3 август.

Това е за програмния период 2014 - 2020 г., в който сме заложили да се санират панелните жилища, които в столицата са 204 хил. В тях живеят половината хора в София.

Под саниране разбирам да се модернизира сградата с елинсталация, устойчива, с нови асансьори, ремонт на покривите, фотоволтаични вентилации. Типови проекти ще има и за панелни общежития", очертава реалността, задачите, и сроковете за изпълнение арх. Диков.

"Израел търси 3500 строители, приема всички", съобщава "24 часа". От август ще влязат в сила облекчените условия за българските строители, ще има по-либерални правила по трудовата спогодба с Йерусалим. Стартовата заплата е 1800 щатски долара. Вече няма да се искат документи за трудов стаж, кандидатите ще се пресяват според практическите им умения на изпит. Възрастовата граница се вдига до 50 години.

"Българските служби са предотвратили терористичен акт, който е бил планиран да бъде извършен преди няколко месеца", цитира "24 часа" съобщение от "Дондуков" 2 след среща на президента с израелския министър на туризма Стас Мисежников. "България и Израел имат общ враг -терорът, финансиран от Иран", каза Мисежников. Масирани визити на българските власти ще има в Израел през есента. През втората половина на октомври президентът Росен Плевнелиев ще направи официално посещение в Тел Авив, а през септември правителствата на двете държави ще заседават съвместно за втори път.

На първа страница "Труд"оповестява: "Шок - 2,73 лв. за литър дизел". След четвъртото по ред увеличение на цените на горивата от началото на юли вчера по бензиностанциите дизелът достигна тази цена. Бензинът А-95 също е близо до мартенския си рекорд от 2,70 лв. за литър, като вчера струваше 2,64 - 2,67 лева.

"Капитал Daily" обявява: "Завръщането на долара". Дълговите проблеми в еврозоната отново насочиха инвеститорите към американската валута. Това, което анализатори и валутни стратези прогнозираха да се случи през тази година тече с пълна сила. Еврото продължава да поевтинява спрямо другите основни валути, а в България това се прехвърля през фиксирания курс на лева. От няколко дни един долар вече се търгува за над 1.60 лв. - ниво за последен път достигнато преди повече от две години.

"Опозицията събира на вота 90 гласа", пише днес в. "Труд". БСП, ДПС и "Атака" искат оставката на правителството, десните не гласуват. Вотът е провокиран от лошия евродоклад и провал в политиката на ГЕРБ в ресора вътрешен ред и сигурност.

Металурзи от ОЦК в Кърджали готвят жива верига заради намерението на една от банките кредитори на комбината - БНП Париба, да разруши една от индукционните пещи и да изземе цинка в нея, информира "Дума". Според председателя на синдикат "Защита" Стефан Атанасов банката е наела 15 от напусналите леяри за източването на пещта. Ръководството на ОЦК не знаело за предстоящото разрушаване на съоръжението. В една пещ има 20 тона цинк, които струват около 25 000-30 000 долара. Спрат ли пещите, няма вече оптимистичен вариант, каза Атанасов.

На 18 юли започнаха междубанковите преговори, които по предварителна информация щяха да траят три дни, а идеята бе да се стигне до окончателно споразумение и решение за съдбата на ОЦК. Никой от синдикатите не знае за хода на тези преговори, дори и да продължат през тази седмица, "щом утре започне източването на пещите, заводът умира", подчерта Атанасов.

Край на далаверите в строителството ще бъде сложен с нови типови договори, по които ще се сключват за изграждане и ремонт на шосета. Текстовете са изготвени по програма "Джаспърс" с помощта на представители на Камарата на строителите. Вече са внесени за съгласуване от експертите на "Джаспърс" при министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

След като типовите договори станат факт, браншът и правителството ще работят съвместно и за изработването на типови тръжни условия при поръчките за строителство, които да стопират субективния избор и опитите за измами с насочващи условия. Това обясни за "Стандарт"председателят на Камарата на строителите Светослав Глосов.

Столичната община готви драконовски санкции за гражданите, които паркират в отредените за хора с увреждания места в "синята зона". От септември, когато влизат в сила новите правила за нея, глобата за паркиране в местата, предвидени за хора с увреждания, ще бъде от 300 до 500 лв., съобщава пред "Новинар" зам.-кметът по здравеопазването и социалните дейности Албена Атанасова. Затяга се контролът и за роднините, възползващи се от привилегиите на хората с увреждания.

"Няма нарушения в дома за сираци "Асен Златаров", казва в интервю за "Новинар" зам.- кметът на София Албена Атанасова. "БСП използва случая за извличане на политически дивиденти. Последната проверка от Държавната агенция за закрила на детето бе извършена със заповед, наложена веднага след скандала на 28 юни. Констатациите там са, че няма такива фрапиращи нарушения, за които се говори".

"Норвегия може да излезе от Шенген заради България"
, пише "Сега". Властите в Осло се опасяват от наплив на роми след влизането ни в безвизовото пространство. Властите в Осло се опасяват, че след присъединяването на двете държави към Шенгенското споразумение в северната страната ще има наплив на български и румънски роми. Проблемът е особено наболял, тъй като София и Букурещ вероятно ще се присъединят към Шенгенската зона през есента.

Центристката партия, която е част от управляващата коалиция в Норвегия, настоява Осло да излезе от Шенгенското споразумение и да започне да контролира границите си. Йени Клинге от Центристката партия изрази опасения, че имиграцията на роми на територията на Норвегия ще доведе до увеличаване на случаите на просия и на престъпността. Според нея е крайно необходимо бързо да бъде приет закон, който да забрани просията в Норвегия.
Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 12 минути

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 17 минути

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 59 минути

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 1 час

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 1 час

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 1 час

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 1 час

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 1 час

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 1 час

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 1 час

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 1 час

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

България Преди 2 часа

Държавният глава може да избира от ограничен списък, възможностите са девет

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 2 часа

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 2 часа

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 2 часа

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Бойко Борисов с молба към президента

Бойко Борисов с молба към президента

България Преди 2 часа

Лидерът на ГЕРБ с молба кой да не бъде служебен премиер