Караянчева: Оставка няма да дам
Източник: БГНЕС
102

В черашната ситуация беше категорична провокация. Вратите на Народното събрание не са затворени, но има правила, които трябва да се спазват. Това заяви председателят на парламента Цвета Караянчева.

Тя отговори на искането за оставката ѝ от страна на БСП, повод за която стана вчерашната ситуация с майките от инициативата "Системата ни убива", които бяха изведени със сила от едно от фоайетата на парламента, където направиха опит да се барикадират.

"Вчерашната ситуация за мен беше категорична провокация. От парламентарната трибуна днес колегите от БСП се опитват да правят свой пиар от всичко това. Мисля че видях, че едно младо момче беше използвано. Момчето можеше да си бъде вкъщи, предвид на ситуацията, която се намираме. Ситуация на COVID-19, когато всички потоци на движение в парламента са разделени – както на депутатите, така и на администрацията, така и на журналистите. Това дете беше под пряка опасност от зараза, защото и хората около него не бяха с маски", подчерта Караянчева от трибуната.

Според нея присъствието на бившия омбудсман Мая Манолова във вчерашната ситуация показва, че тя се опитвала да се възползва от майките на деца с увреждания, за да "гради политическа кариера и да внесе нов импулс в изграждането на образа си".

"За последен път ще се занимая с опровергаване на лъжи, които се говорят и от тази трибуна, и от колегите от БСП", каза още Караянчева и припомни, че няма отношение към пропускателния режим на сградата на парламента.

"Няма да позволя Народното събрание да бъде участник в провокация", допълни още тя и бе категорична: "Аз лично оставка няма да дам".

Днес БСП и ДПС едновременно поискаха оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева.

Причините се оказаха различни. За левицата повод за това е вчерашната ситуация с опита за барикадиране на майки от инициативата "Системата ни убива", подкрепени от Мая Манолова, които бяха изведени от НСО от фоайето на Народното събрание. С тях имаше и дете с увреждания.

Протестиращи опитаха да се барикадират в парламента, Караянчева реагира

"Стигнахме до абсурдната ситуация тоалетната на Народното събрание да се окаже политически фактор и да стане повод за обсъждане. Искам да напомня, че това дете, което вчера не беше допуснато да стигне до тоалетната на Народното събрание, само преди две години, на наши заседания, седеше вътре в залата", посочи от трибуната депутатът от БСП Антон Кутев.

"Аз оправдавам техните протести, те се опитват да въздействат на властта с методите, които те имат", отбеляза още той.

Две промени в Закона за съдебната власт приеха депутатите

Към искането се присъедини и групата на ДПС. Председателят Мустафа Карадайъ посочи, че от партията му се заемат със задачата да стартират процедура за отстраняването на Цвета Караянчева от председателското и ще търсят подкрепя за входирането на такъв проект на решение. 

Нинова: Правителството тегли нов заем от 2 млрд. евро

Причината – според ДПС Караянчева не е предприела никакви действия по техен сигнал, свързан с несъвместимостта на изпълняваната длъжност на член на ЦИК.

Според правилника проект на решение за отстраняване на председателя може да бъде входиран с подписите на една трета народни представители или точно 80, а след това да бъде подложено на гласуване в залата.

"Системата ни убива" и граждански инициативи също поискаха оставката на Караянчева

Настояваме за незабавната оставка на председателя на парламента Цвета Караянчева заради вчерашните събития в парламента и заради публичното ѝ изявление НСО да си свърши работата. Тя употреби политически НСО, превръщайки я в политическа бухалка срещу мирно протестиращи граждани. 

Това каза бившият омбудсман Мая Манолова по време на съвместен брифинг с партия "Волт", "Изправи се.БГ" и гражданската инициатива "Системата ни убива", предаде БГНЕС.

Манолова подчерта, че заседанията на парламентарните комисии са публични и граждани, експерти и организации имат право да участват в тях. 

По думите ѝ това е записано в правилника за дейността на парламента и именно това е било нарушено вчера, след като Караянчева е разпоредила да им бъде отказан достъп.

"Караянчева е превърнала парламента в политическа централа, която се охранява като от частна охранителна фирма", заяви тя и подчерта, че участвалите гардове са били цивилни, с маски и без отличителни знаци. За това попита дали тези служители са били на НСО или на друга организация.

Манолова се възмути и от факта, че по време на стълкновението трима от гардовете са снимали с телефоните си.

"12 гарда се включиха в изтласкването, избутването, влаченето и изхвърлянето от сградата на парламента на жени и мирно протестиращи, като трима от тях бяха заети със снимачна дейност. Питам откога НСО и РУ на МВР са се превърнали във фотостудио "Бояна". Откога гардовете на НСО и полицаите имат правомощия да снимат, режисират, да бъдат сценаристи, а техните началници да бъдат филмови звезди. Вчера бяхме свидетели на поредните изяви на началници в НСО, които се въртяха, за да бъдат снимани по подходящия начин от служителите, които вече накрая с едната ръка влачеха, а с другата снимаха“, разказа тя и поиска да бъде извършена незабавна проверка в НСО кой е допуснал извършването на такава политическа акция и е позволил това.

Вера Иванова от "Системата ни убива" обяви, че в отговор на Караянчева и гаврата спрямо тях те ще преминат към друг начин на протест.

"Довечера призовавам хората, които ни подкрепяха вчера да донесат презрели сини сливи. Преминаваме към други действия, нетипични за майки, но почваме по този начин. Ще има и водни бомби и още изненади. Ние ще покажем на Караянчева, че можем и ние по друг начин", обяви тя и попита къде е бил вчера президентът Румен Радев и защо е останал безучастен.

Настимир Ананиев пък показа съдебномедицинска експертиза, която доказва, че вчера е било упражнено насилие върху него от страна на гардовете на НСО.

"Видя се, че даже и аз като председател на опозиционна партия видяхме по какъв начин властта да се държи. В документа пише, че насилието, което е извършено е наказуемо по наказателния кодекс. Вчера беше лепнато едно петно на България. За първи път на европейска държава от 13 години се случи това насилие, за което беше дадено зелена светлина от председателя на НС, което е неприемливо. Това е един голям срам за България. Мен ме е срам, че това е председател на НС и искаме нейната оставка", заяви той и каза, че по-късно ще излязат с декларация,

Коментари 102
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

102 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 10 минути

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 16 минути

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 4 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 5 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 5 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 5 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 6 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 6 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 6 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 6 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 7 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 7 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 7 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 8 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 8 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 8 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер