Как идеята на един българин става бизнес за милиони
Източник: Broshura.bg
7

Платформата Broshura.bg свързва големите търговски вериги и крайните клиенти в директен контакт чрез иновативна технология, която предлага на онлайн потребителите богато разнообразие от онлайн брошури на водещи компании – от бързооборотни стоки през технологии, до козметични продукти. За търговските вериги Broshura.bg представя нови дистрибуционни канали –  уеб, мобилни, имейл и партньорски сайтове, чрез които да развият модела на хартиените брошури в дигитална среда, благодарение на предлаганото удобство, измеримост, интерактивност и опции за точно таргетиране.

В началото на юли 2016 Нетинфо, част от портфолиото на Нова Броудкастинг Груп, придоби 20% от Prospecto Group. 

Огнян Попов e основател и собственик на Prospecto Group  -  българска компания, която стои зад продукта Broshura.bg и оперира на глобално ниво. „От стартъп проект, който предоставя достъп до онлайн брошурите на търговските вериги,  създаден с  минимален бюджет през 2009, днес компанията (Prospecto Group) се нарежда в топ 3 на европейско ниво сред подобни платформи с милиони потребители”.

Как един млад човек успява да превърне своята идея в бизнес за милиони?

С много труд и посвещение! Звучи като клише и въпреки това е вярно. Истината е, че няма готова формула. Всеки предприемач открива ежедневно пътя, по който ще мине. Много хора имат идеи, но една изключително малка част от тях пристъпват към тяхното реализиране. А след това, една още по-малка група успява наистина да развие своя бизнес в голям мащаб. Основното предизвикателство дори не е измислянето на идеята! Освен идеята, като предприемач се сблъскваш с един куп отговорности като изчистване на най-правилния бизнес модел, възможно най-бързо създаване на оптимално добър първи продукт, подбор на кадри, мотивиране и управление на служителите и екипите. Всичко това означава, че за да успееш, се изискват огромни количества енергия, много работа и лишения. Но удоволствието от това да развиеш своята идея до работещ и развиващ се бизнес си заслужава и отново бих избрал този път.

Какво отличава Broshura.bg от останалите компании на пазара на продуктово позициониране за крайните потребители?

Основното предимство на Broshura.bg е технологията ни. Тъй като развиваме този проект в цяла Европа, можем да си позволим мащаб и да инвестираме в технологията на ниво, което само за нуждите на Българския пазар не би било оправдано. Ще дам и няколко примера. Технологията зад платформата разбира съдържанието на брошурите и го индексира, което позволява на потребителите да търси конкретни продукти директно в брошурите. Това е функционалност, която отнема много време и ресурси, и ни прави уникални на пазара. Специално за крайните потребители инвестирахме в изключително сложно мобилно приложение (достъпно в App Store/iOS и Google Play/Android), защото вярваме, че така ще бъдем още по-полезни за тях. Чрез него, те ще могат да задават своята локация и да виждат магазините около тях, както и работното време и разбира се, брошури. Още по-удобна е и функцията за създаване на списък за пазаруване, който помни от коя брошура кой продукт е маркиран. Тези и редица други технологични предимства ни помагат да спечелим все повече потребители.

Източник: Broshura.bg

Каква е основата на бизнес модела на Broshura.bg?

Чрез Broshura.bg предоставяме на ритейл сектора (Търговски вериги и производители) възможността да достигне до съществуващи и нови потребители на база модел, който те познават много добре. А именно: цена за една (гарантирано разгледана) брошура. Точно както и при познатите на всички хартиени брошури (където се заплаща за всяка изпечатана и доставена брошура), търговските вериги заплащат само за брошурите, които нашите потребители наистина разглеждат. Тук идва и огромната разлика с хартиения носител: измеримостта. Нашите клиенти получават достъп до специално създадена платформа. Broshura.bg Insights, благодарение на която имат ясен поглед и конкретни статистики за това колко потребители разглеждат техните предложения, както и други метрики като град, ден, пол, възраст, устройство. По този начин търговските вериги могат да оптимизират своите инвестиции в брошури и да присъстват не само във физическите пощи на потребителите, но и в дигиталното пространство.

Могат ли дигиталните брошури да заместят хартиените?

Дигиталните брошури са естественото продължение на хартиените носители в дигитална среда. Те предоставят множество предимства и именно затова вярвам, че все повече търговски вериги ще откриват възможностите на този формат. Едно от основните предимства е измеримостта, която при хартиените брошури е невъзможна. Други важни предимства са гъвкавостта и бързината, с която дигиталните брошури могат да бъдат променяни, но и това, че могат да бъдат поставяни линкове зад всеки продукт от брошурата към онлайн страницата на клиента. Разбира се, ограниченията на хартиените брошури спрямо брой страници отпадат напълно при дигиталните брошури, което дава възможност за много по-богати, много по-интересни и интерактивни послания към потребителите с краен резултат повече ангажираност от тяхна страна и повече продажби.

Не на последно място бих искал да посоча и една друга огромна разлика между двата формата, а именно, че дигиталните брошури са поискано рекламно съобщения. С други думи, потребителя съзнателно избира да ги разгледа в момент, удобен за него. Това съвсем не е така с хартиените брошури, които са непоискано и нежелано търговско съобщение и много често се изхвърлят директно в кошчето за боклук.

Ние сме свидетели на промяната в начина, по който търговските вериги успешно започват да използват дигиталните брошури. Сигурен съм, че тази тенденция ще продължи и през следващите години, като ще се търси баланс в инвестициите в хартиени спрямо дигитални брошури за една интегрирана маркетинг комуникация по всички канали.

Какви са плановете на Broshura.bg за развитие и растеж?

През последните две години инвестирахме много труд, време и ресурси в това да развием технологията ни, с една единствена цел: тя да бъде любимата платформа на българските потребители, когато планират своите покупки. Нямаме никакво намерение това да се промени, като планираме много нови функционалности. Съвсем скоро ще предоставим възможността за създаване на профил, където нашите потребители ще могат да добавят и следят своите любими магазини. Също и за нашите клиенти готвим изненади, като възможност за промотиране на ваучери, възможност за добавяне на снимки на обектите им върху интерактивни карти и други. Планираме и подобрения на мобилното ни приложение, като например сканиране на картите за лоялните програми на едно удобно място, както и споделянето на списъците за пазаруване. Но най-много от всичко планираме да достигаме до все повече потребители, за да можем да предоставим една още по-мащабна аудитория на нашите клиенти, към която да комуникират своите предложение, оферти и промоции.

Кои са най-големите предизвикателства пред бизнеса с дигитални брошури?

Най-голямото предизвикателство без съмнение е това да успеем да убедим все повече търговски вериги в ползите от разпространението на дигиталните им брошури през нашата платформа. Ние сме млад бизнес и искаме да се докажем като ценен партньор на ритейл сектора, наясно сме, че този процес отнема време.

Валентин Станков, партньор в Prospecto Group
Валентин Станков, партньор в Prospecto Group Източник: Broshura.bg

Как може Broshura.bg да работи и за другите дигитални бизнеси?

През последните няколко месеца успяхме да реализираме няколко проекта с водещи онлайн магазини, за които брошурите по принцип не са формат, в който те инвестират. Въпреки това ги убедихме в това, че си заслужава да създадем заедно специални дигитални брошури само за дигитална среда, които в последствие разпространяваме чрез нашата мрежа от онлайн канали. Най-важното за този тип клиенти е възможността да се кликне върху продуктите и потребителите да бъдат пренасочени към онлайн магазина за директна продажба. Постигнахме страхотни резултати и ще продължаваме да развиваме тези възможности, защото вярваме, че е един отличен и много достъпен нов маркетинг инструмент за онлайн магазините в тяхната битка за нови клиенти и продажби.

Като лидер в дигиталните брошури и промоции в България, как оценявате перспективите за пазара на търговията на дребно в страната?

Пазара на търговията на дребно е силно конкурентен, като той се доминира от няколко големи търговски вериги. Въпреки това, на национално ниво има и много силни български вериги, които успяват да се развиват благодарение на своя фокус върху конкретни градове и населени места. Вярвам, че конкуренцията е полезна за потребителите и им дава възможност да избират. За търговските вериги развитието е свързано с множество инвестиции, които нямат директна възвръщаемост. В този смисъл вярвам, че през следващите години пазарът ще се стабилизира и ще продължи да бъде конкурентен без значителни сътресения. Навлизането на нови играчи ще изисква огромен капитал, което с оглед на няколко неуспешни опити от последните години е значителен риск.

Има ли разлика между българските потребители и тези от Централна и Източна и от Западна Европа?

Истината е, че много често хората ни казват, че Broshura.bg е популярна в България, защото сме по-бедна държава и затова хората търсят брошури и каталози онлайн. Това обаче съвсем не е вярно, защото в някои от най-богатите държави в Европа всъщност брошурите са изключително популярни. Например Норвегия и Холандия водят класацията по брой брошури на семейство на седмица с над 30 брошури, като общо в Германия и Франция се разпространяват над 50 милиарда единици на година. Вярвам, че България не изостава в своето развитие относно дигиталните тенденции и дигиталните брошури не са изключение. Българският потребител отдавна е намерил своя път към интернет, обича да проучва и да се информира и е напълно нормално да ползва този канал и да планира своите покупки. Една от малките разлики, която ние като компания искаме да компенсираме в най-скоро време, е това, че на Европейско ниво от производителите се ползват много повече ваучери за отстъпка за конкретни продукти, раздават се повече тестери за популяризиране при лансиране на нови продукти и марки. Накратко, активно се грижим за това българските потребители да могат все по-удобно, информирано и дигитално да организират своята потребителска кошница.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Руски учен: Руският да стане част от образователната система в България

Руски учен: Руският да стане част от образователната система в България

България Преди 37 минути

Според Русецкая, нивото на преподаване на руски език в българските училища не е на достатъчно високо

Ще събарят незаконните сгради в "Росенец"

Ще събарят незаконните сгради в "Росенец"

България Преди 46 минути

Заповедта е на Областния управител на Бургаска област

Виолета Асенова

„Към върха: последно заедно“ в „Темата на NOVA“

България Преди 1 час

За пътя на Златните момичета след Олимпиадата – тази неделя след централната емисия новини на NOVA

<p>5 съвета как да се справяме с проблемите</p>

5 съвета как да се справяме с проблемите

България Преди 2 часа

Грижата за психичното здраве изисква да знаем как да преодоляваме предизвикателствата, пред които се изправяме

<p>МВнР:&nbsp;760 секции в чужбина за изборите&nbsp;</p>

МВнР: Секциите в чужбина на предстоящите избори ще бъдат 760, в 68 държави

Според МВнР най-голямото предизвикателство на предстоящия вот в чужбина ще бъде провеждането на евентуален втори тур, ако има такъв

<p>Бабините лекове при болка в ушите</p>

Бабините лекове при болка в ушите

Любопитно Преди 2 часа

Всеки, който е страдал от болка в ушите, знае че това е малък ужас

Даниела Везиева

Нередности за милиони в Северозападен регион

България Преди 2 часа

Министърът на икономиката обяви на брифинг резултатите от направения анализ

<p>СЗО: Пандемията може да продължи и през&nbsp;2022&nbsp;</p>

СЗО: Пандемията може да продължи през по-голямата част на 2022

Теми в развитие Преди 3 часа

Бедните страни не получават достатъчно ваксини, заяви Брус Ейлуърд

Крал Хуан Карлос

Бившият испански крал Хуан Карлос опитал да спи с принцеса Даяна

Любопитно Преди 3 часа

Бившият испански крал Хуан Карлос бил пристрастен към секса и имал 5000 любовници

Явор вдига залога в “All Inclusive“

Явор вдига залога в “All Inclusive“

България Преди 4 часа

Гледайте новия епизод на семейната комедия този петък от 20:00 ч. по NOVA

<p>Уличиха баща и син за убийството в Соколово&nbsp;</p>

Откриха трупа на отвлечен мъж в село Соколово

България Преди 4 часа

Баща и син бяха уличени като извършители, повдигат им обвинения

Експлозия и пожар в цех в Русия, много жертви

Експлозия и пожар в цех в Русия, много жертви

Свят Преди 4 часа

"Еластик" - в руската Рязанска област, е завод за производство на барут

<p>Призрачни кораби изплуваха от водите край Япония</p>

Призрачни кораби изплуваха от водите край Япония след земетресение

Свят Преди 4 часа

Те са били пленени от САЩ в края на Втората световна война

Почина журналистът Веселин Константинов

Почина журналистът Веселин Константинов

България Преди 4 часа

"Потресени сме от скоропостижната кончина на обичания и уважаван колега", казват от Съюза на българските журналисти

Twitter не знае защо дясната политика е с приоритет

Twitter не знае защо дясната политика е с приоритет

Технологии Преди 5 часа

Алгоритмите на компанията имат необясними предпочитания

<p>10 звезди &ndash; <strong>откровено</strong> за проблемите с храната</p>

Знаменитостите, които са се борили с хранителни разстройства

Любопитно Преди 5 часа

Вижте какво разказват те и как са се справили с проблема