ЕС с решение за присъединяването на Македония
Източник: Thinkstock/Getty images
14

Д ържавите-членки на ЕС ще се върнат през октомври 2019 г. на отварянето на преговорите със Северна Македония и Албания, заявиха външните министри днес следобед в Люксембург.

Тази версия отбелязва незначителни промени, като отдаване почит на Преспанския договор, за което настояваха поддръжниците на Северна Македония в Съвета и е елемент, който внася малка разлика в сравнение със заключението за Албания.

Държавите-членки обаче не успяха да се споразумеят за дата за започване на преговорите и отново обещават да разгледат този въпрос не по-късно от октомври тази година.

„Потвърждавайки заключенията от 26 юни 2018 г., Съветът силно приветства безпрецедентния исторически Договор от Преспа и взема предвид препоръката на Европейската комисия за започване на преговори за присъединяване с Република Северна Македония въз основа на положителната оценка и постигнатия напредък в изпълнението на условията, определени от Съвета. Като се има предвид ограниченото време и важността на въпроса, Съветът ще се върне към него, за да постигне ясно и крайно решение възможно най-скоро, не по-късно от октомври 2019 г.“, се казва в последната версия на заключението за Северна Македония.

С изключение на Договора от Преспа, заключението за Албания е точно същото.

Най-силно се застъпиха за започване на преговори с двете страни без забавяне източноевропейските страни, но съпротивата от Франция, Германия и други западни страни остава твърде голяма.

Предложенията на страните, които бяха с наклон към Северна Македония, не бяха запазени - нито споменаването на преговорна рамка, нито първата междуправителствена конференция, което би било ясен сигнал за европейския ангажимент за разширяване и поне еднакво силно послание за миналогодишните заключения, в които се споменава междуправителствената конференция и подготвителен скрининг.

Дипломатическите източници на МИА твърдят, че това заключение е най-добрият възможен компромис предвид дълбоките разногласия между страните около разширяването на Съюза, но че тази формулировка "не носи автоматизъм" за есенното решение.

Заключенията потвърждават отново ангажимента на ЕС към процеса на разширяване, който продължава да бъде ключова политика за Съюза и стратегическа инвестиция в мира, демокрацията, просперитета, сигурността и стабилността на Европа. Като припомня Солунския дневен ред и Декларацията от София, Съветът отново заявява недвусмислената подкрепа на ЕС за европейската перспектива на Западните Балкани, съобщиха от МВнР.

Като потвърждава своите заключения от 26 юни 2018., Съветът отбелязва препоръката на ЕК за започване на преговори за присъединяване с Република Северна Македония и Албания въз основа на положителната оценка на постигнатия напредък и изпълнението на условията, определени от Съвета. Съветът силно приветства Споразумението от Преспа и Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Северна Македония. Предвид наличното ограничено време и важността на темата, Съветът ще се върне към въпроса с оглед на вземането на ясно решение по същество възможно най-скоро и не по-късно от октомври 2019 г.

„Щастлива съм, че позитивната динамика, създадена по време на Българското председателство на Съвета на ЕС по отношение на европейската перспектива на Западните Балкани, е запазена и отразена в докладите на Комисията“, заяви в изказването си министър Захариева. „България продължава да бъде твърд поддръжник на Западните Балкани по пътя им към ЕС. Само надеждната перспектива за членство в ЕС и прилагането на европейските ценности ще гарантират стабилността, сигурността и просперитета на региона“, посочи тя.

„Съжалявам, че днес не бе възможно да вземем решение за започване на преговори с Република Северна Македония и Албания, но вярвам, че това ще се случи най-късно през октомври, защото трябва да отговорим адекватно на усилията, които двете страни полагат за реализирането на необходимите реформи“, каза още българският първи дипломат. „Подкрепяме започването на преговори за членство с двете държави при изпълнение на критериите. Сред условията за започването на преговори за нас остават приоритетни добросъседските отношения и изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България по време на целия преговорен процес“, подчерта Екатерина Захариева.

Със заключенията си Съветът още веднъж в категоричен порядък изразява солидарност с Кипър във връзка с нарушенията на ексклузивните икономическа зона от страна на Турция.

Съвет „Общи въпроси“ приключи подготовката на предстоящото заседание на Европейския съвет на 20-21 юни като обсъди проекта за заключения. Дискусията на лидерите се очаква да се фокусира върху приемането на Стратегическия дневен ред на Съюза за периода 2019-2024 г. Европейският съвет ще обмени мнения и по темата за изменението на климата, с оглед на предстоящата среща на високо равнище на Генералния секретар на ООН за климата на 23 септември 2019 г. и своевременното приемане на дългосрочната стратегия на ЕС.

Министрите проведоха последен за Румънското председателство политически дебат по следващата Многогодишна финансова рамка за периода 2020-2027 г. на базата на ревизиран проект на Преговорна кутия. България оценява положително повечето от елементите в ревизирания проект и смята, че той е добра основа за бъдещите дискусии. Насърчаваме предстоящото Финландско председателство да продължи работата с цел постигането на споразумение до края на годината и навременното приемане на следващата МФР.

Необходими са повече усилия, за да се насърчи реалното сближаване и да се намалят различията в развитието между държавите-членки и регионите на ЕС. В този контекст един от основните ни приоритети за следващата финансова рамка е акцентът на политиката на сближаване върху най-слабо развитите региони. Друг важен за България въпрос е външното сближаване на директните плащания, което да гарантира по-справедливо разпределение на пряката подкрепа и справедливото третиране на земеделските стопани. България, като външна граница на ЕС, отчита също необходимостта от осигуряване на адекватно финансиране за новите приоритети, като например в областта на миграцията, сигурността и отбраната. 

Със заключенията на Съвета на министрите на Люксембург получихме силно и недвусмислено признание на нашите постижения през изминалата година. Получихме ясно потвърждение за реформите, които сме извършили, и за всички резултати, постигнати на национално ниво, но също и похвала за споразуменията с Гърция и България. Това е много важно за нас и за гражданите, защото съвместните усилия не бяха напразни, написа в профила си във Фейсбук премиерът на Северна Македония Зоран Заев.

Той посочва, че със заключенията на Съвета е бил определен точният срок, в който ще бъде прието и потвърдено решението за започване на преговори за членство с Европейския съюз, което е не по-късно от октомври тази година.

За нас, подчерта Заев, това решение беше от изключително значение тази година и заключението потвърждава това.

„Междувременно продължаваме да работим и да извършваме реформи. Нашият резултат е устойчив. Продължаваме интензивната подготовка за официално започване на преговорите до края на тази година. Доволни сме от днешното заключение, но това ще означава пълен успех през октомври, когато усилията ни ще бъдат увенчани с окончателно решение за започване на преговорите и практическото им начало до края на годината“, добави министър-председателят Заев. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Предприеха мярка срещу разпространението на коклюша</p>

Ваксината срещу коклюш ще бъде прилагана месец и половина след раждането

България Преди 8 минути

Това решение бе взето на среща днес между Димитър Главчев, д-р Галя Кондева, Емилия Лазарова и доц. Ангел Кунчев

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

България Преди 10 минути

Възможностите да се паркира за 10-15 минути, без да се изпраща съобщение, ще намалеят, каза изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 31 минути

Корнелия Нинова коментира, че тръгват с амбицията да печелят доверието на хората

<p>Април или януари: Половин метър сняг падна в Италия (ВИДЕО)</p>

Месец след началото на пролетта: Половин метър сняг падна в Италия

Свят Преди 34 минути

Максималните температури не надвишават 9 градуса, обмислят да отворят отново ски пистите

Порой и ужасяващи бури в Китай

ООН: Азия е най-пострадалият регион от климатичните промени

Свят Преди 46 минути

Основната причина за жертвите и икономическите загуби са наводненията и бурите

а

Грозни пижами и космати чехли: Младежите в Китай на бунт с "груби" работни облекла

Любопитно Преди 51 минути

Защо младежите в Китай се бунтуват четете в следващите редове

<p>Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми</p>

"Вероятно просто ще умра тук": Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми

Свят Преди 52 минути

Беларус започна жестоки репресии срещу опозицията, след като в цялата страна избухнаха масови протести след изборите през август 2020 г.

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

България Преди 1 час

Радев издаде указ и назначи служебния министър-председател Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи

<p>Автошествие в защита на комплекса &quot;Марица изток&quot;</p>

Миньори и енергетици с протест в защита на комплекса "Марица изток"

България Преди 1 час

Сборният пункт е на площад "Александър Батенберг"

<p>Революционно - туристите вече ще влизат във Венеция с билети</p>

За първи път в историята - туристите вече ще влизат във Венеция с билети

Свят Преди 1 час

Целта е да се намали натиска върху италианския град, който се задъхва под тежестта на масовия туризъм

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Любопитно Преди 1 час

Водещи на събитието ще бъдат гл. редактор на Ohnamama.bg Наталия Мазгарева и писателят Георги Блажев

Еминем празнува 16 години трезвеност

Еминем празнува 16 години трезвеност

Любопитно Преди 1 час

Почти фаталното предозиране с наркотици през 2007 г. е било сигнал за събуждане, който го е мотивирал да изтрезнее

104-годишна жена е връзвана в болница във Видин твърдят нейните близки

104-годишна жена е връзвана в болница във Видин твърдят нейните близки

България Преди 1 час

Заместник-директорът на лечебното заведение обясни, че пациентката на моменти, по време на лечението, е била психомоторно възбудена

<p>Великобритания обявява&nbsp;онлайн мрежа&nbsp;за терористична организация</p>

Великобритания обявява "Терорграм колектива" за терористична организация

Свят Преди 2 часа

Министърът обяви, че това ще е първата онлайн мрежа, която ще бъде обявена за терористична организация

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Любопитно Преди 2 часа

27-годишният актьор се превъплъти в образа на супергероя на Marvel в три филма досега