711 83

„Изглежда ми като късмет на акцията, че попадна на класическа схема, която показа реалностите, които стоят зад такива криминални структури и авторитети”.

Това коментира пред NOVA за акцията срещу Димитър Желязков - Митьо Очите в Бургас, Тихомир Безлов, анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

Пуснаха Бенчо Бенчев, Митьо Очите с медицинско

БСП се разграничи от общинаря, задържан в Истанбул

Очите и хората му всявали страх, той нямал репутационни проблеми

„Хубавото е, че изведнъж се видя ,че при такива криминални фигури няма случайности. Зад него има цяла мрежа от полицаи, зърннайари, партийни структури. Като в учебник е”, заяви Безлов.

„Очевидно, че тази фирма не получава случайно поръчки. Очевидно е голяма на бургаския пазар и виждате, каква обвързаност има”, посочи Безлов.

По думите му в другите големи градове в България също има подобни охранителни фирми, ръководени от бивши полицейски служители, които печелят обществени поръчки.

„За тази фирма конкретно, ако видите другите консултанти, какъвто е Митьо Очите – много интересни лица, бивши високопоставени полицейски служители, които включително са работили по случаите с Димитър Желязков”, допълни Безлов.

Според него обаче най-интересен сред участниците в „Аркус-сигурност Бургас” ООД е издигнатият от гражданската квота на БСП зам.-председател на общинския съвет в Бургас – Бенчо Бенчев.

„Наричаме ги зърнари. Хората, които са концентрирали изключителни финансови средства в техните компании”, посочи Безлов. „През тях става едно преразпределение на концентрация на земя и собственост в селското стопанство”.

Експертът посочи, че първите 100 най-големи фирми в сектора, повечето от които са семейни, получават до 2014 г. 70-80% от целевите европейски субсидии.

„За тази година говорим за 2,9 млрд. лв., които ще бъдат раздадени от еврофондовете като субсидии”, подчерта Безлов.

„Няма как да стане тази концентрация без политика”, смята експертът. „Този модел на концентрация на земя започва да се случва още от времето на САПАРД – предприсъединителните програми за Европейския съюз. След това нещата се ускориха неимоверно покрай европейските селскостопански фондове. Това са реално най-големите пари, които влизат в страната”, отчете Безлов.

Той посочи, че самата концентрация на земята е била съпътствана от огромно количество криминални инциденти, включително – фалшификации на документи, рекет и убийства. По думите му проблемът много трудно може да се реши.

„Това всъщност е гръбнакът на селското стопанство в момента”, подчерта Безлов. Според него няма как тези структури да се премахнат без да се създадат нови икономически проблеми. Това евентуално може да стане постепенно, но не е сигурно, че политиците искат да разрешат проблема със срастването на бизнес, политика и организирана престъпност.

Безлов посочи, че едрите земевладелци инвестират във всички партии и затова смените на властта не ги засягат.

„До 1944 г. от Стамболов нататък всички политици се стараят да няма концентрация в българското земеделие, за да не се случва това, което става в момента. България е малка страна и земята се концентрира в 100-200 човека. Иронията е, че това се случва с европейски пари”, счита Безлов.

„Бенчев говореше, че БСП не може без него”, отчете експертът. „Говорим за устойчиви, дългогодишни инвестиции във всички, които са на власт или имат шанс да дойдат на власт”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@