Държавата оряза парите на болниците
Източник: БГНЕС
43

Д ържавата оряза парите на болниците с една пета. Така лечебните заведения ще получат само 80% от парите, които са изхарчили през септември за лечението на пациенти и за медицински изделия.

Това реши на свое заседание Надзорният съвет на институцията, а като причина за това лечебните заведения да бъдат орязани посочи очертаващия се дефицит в бюджета на НЗОК.

От касата уверяват, че разходите на лечебните заведения ще бъдат разглеждани всеки месец до края на годината и ще бъдат компенсирани в зависимост от финансовите възможности на институцията.

Още преди дни от Касата предупредиха, че има и по-голяма опасност - да плащат само 65 на сто от това, което са изработили болниците.

Болниците масово твърдят, че няма да връщат пациенти, но ще трябва да орязват заплатите на лекарите или да задлъжняват на доставчиците си. Според някои лечебни заведения няма да има средства за консумативи и това може да влоши качеството на медицинските услуги, предаде Нова телевизия.

От Касата обясняват, че болниците ще си получат изработените пари, но най-рано през януари – с новия бюджет. Сега причината за намаляването на плащанията е, че Касата вече е направила преразход от близо 150 милиона лева.

Надзорният съвет на здравната каса днес е приел да бъде изготвено предложение до министъра на финансите чрез министъра на здравеопазването за актуализация на бюджета на НЗОК в размер на 150 млн лв., колкото е дефицитът в средствата за болнична медицинска помощ и медицински изделия за 2013 г., съобщават от касата.

От Здравната каса уверяват, че разходите на болниците ще бъдат разглеждани всеки месец до края на годината от Надзорния съвет на НЗОК и ще бъдат компенсирани в зависимост от финансовите възможности на институцията.

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса трябва да бъде актуализиран. Около това се обявиха представители на Българския лекарски съюз, на пациентски организации и частните болници в предаването "Кой говори" по Дарик радио.

Финансирането в размер на 65 на сто от обичайния ресурс на лечебните заведения в последните месеци на годината тревожи лекари и пациенти.

Здравеопазването в страната е недофинансирано, напомни зам.-председателят на Българския лекарски съюз Илиан Йорданов.

България е с най-ниския процент от БВП за здравеопазване, най-ниския разход за здравеопазване на човек от населението в ЕС, а сме начело на класациите по обща смъртност, смъртност от онкологични и сърдечно-съдови заболявания, а в същия момент всички искат европейско здраве, каза д-р Йорданов.

Според него ограниченията в ресурса за следващите месеци ще бъде „катастрофа" и за пациентите, и за персонала на болниците. На въпрос дали ще има протести на лекари, той каза, че ако се сбъдне мрачната прогноза, то „всеки нормален човек, независимо дали лекар, или медицинска сестра, ще излезе на улицата".

Специалистът напомни, че е имало прогнози още през първото полугодие, че бюджетът на касата няма да издържи и е трябвало държавата да помисли по въпроса. Управители на болници са подписали преди около две седмици споразумения за съответните суми, обясни Йорданов.

По думите му всички управители на болници предупреждават персонала си, че финансирането за следващите месеци ще бъде в рамките на 65 на сто и всеки да си прави сметката.

Д-р Николай Балгаджиев от асоциацията на частните болници пък прогнозира, че през месеците ноември и декември лечебните заведения като цяло ще имат проблеми с покриване на разходите си.

Ако средствата, които недостигат за последните месеци на тази година, се изплатят в началото на следващата с ресурс от бюджет 2014, догодина това компенсиране ще отвори дефицит, което според Балтаджиев ще е около 10 на сто.

От сметките стана ясно, че разходите за заплати и осигуровки в една болница са средно около 65 на сто. Ако управителят на болницата плати заплати и осигуровки, няма да може да купи лекарства, да плати режийните и други разходи. Ако пък плати последните, то няма да може да плати заплатите, обясни Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването.

"Оттук изводът дали ще са застрашени пациентите е съвсем ясен и естествено, че са застрашени. Те или ще останат без лекарства в болниците и трябва да си донесат конците, иглите и скалпелите, или персоналът ще остане без заплати и ще трябва да ги лекува на някакви доброволни начала", коментира той.

Според него ако не бъде направено актуализация на бюджета на НЗОК, нещата ще излязат извън контрол. Той напомни изчисления на здравния министър Таня Андреева, според която дълговете на държавните и общинските болници надхвърлят половин милиард лева. Те нямат никаква възможност нито да увеличават дълговете, нито по някакъв начин да извадят средства, коментира Кацаров.

Експертите откроиха няколко проблема.

Пътеките са недофинансирани и няма пари, планирането и бюджетирането, което според д-р Бюлтаджиев в нашата болнична система е „нещо пагубно“, а „и се харчат ненужно пари за административни приумици и се разходват неефективно“.

Доктор Йорданов от БЛС напомни, че през последните четири години държавата дава 971 млн. лв. годишно за здраве. Голяма категория българи, които държавата е поела ангажимент да осигурява, се осигуряват на половината здравна вноска. Той обясни, че в началото на 41-вото НС е било прието от тази година вноските да бъдат изравнени с онези, които другите български граждани правят. С решение на парламента от началото на годината обаче това е отпаднало и държавата отново осигурява военни, студенти, ученици, държавни служители и други на половин здравна вноска.

"Да бъдат така добри и в парламента да прегласуват тези здравни вноски да бъдат като за останалите хора", призовава БЛС.

Държавата орязва частните болници с до 70%

Здравната каса ще изплати едва между 30% и 40% от дейността на частните болници, извършена през последните месеци от годината. Това съобщиха представители на Националното сдружение на частните болници у нас, като увериха, че орязването на тези лечебни заведения от една страна ще затрудни изключително много дейността им, а от друга - ще ги постави в неравностойно положение спрямо държавните и общинските болници, които въпреки задлъжнялостта си, ще бъдат по-добре финансирани от държавата.

Всичко това води до сериозен риск, който ще засегне в най-висока степен пациентите, увери председателят на сдружението д-р Явор Дренски. Забавянето на плащанията към болниците противоречи на европейска директива, според която закъснението не може да бъде повече от 60 дни, убедени са от Сдружението на частните болници.

„В крайна сметка се оказва, че вместо да бъде покрита 70-60% дейността на болниците, тя ще бъде покрита 50 до 40%. Което води след себе си сериозен риск, който в най-голяма степен ще засегне пациентите. До този момент сме свидетели как по един или друг начин държавните и общинските болници са субсидирани и закрепени да продължават да извършват своята дейност, като за частния сектор такова нещо не важи”, коментира председателят на сдружението д-р Дренски.

Коментари 43
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

43 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 16 минути

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 24 минути

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 48 минути

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 49 минути

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 1 час

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 1 час

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 1 час

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 2 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 2 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 2 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 3 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 3 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 3 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 9 часа

Ударили са се кола и два мотора