40

П равната комисия в парламента реши принудата в условията на домашно насилие да се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Това се случи след приемане на текстове преди второ четене на Наказателния кодекс, внесен от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Окончателното гласуване предстои в пленарна зала, съобщава "Фокус".

"За" текста гласуваха 14 депутати, без "против" и с 3 "въздържали се".

Днес депутатите дефинираха какво представлява престъпление, извършено в условия на домашно насилие, ако то е предшествано от системно упражняване на физическо, сексуално или психическо насилие, поставяне в икономическа зависимост, принудително ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права.

Това определение ще се отнася за случаите, когато престъплението е осъществено спрямо съпруг или бивш съпруг, лице, от което жертвата има дете, лице, с което се намира или е било във фактическо съпружеско съжителство или лице, с което живеят или е живяло в едно домакинство.

Законодателят предвижда наказание и за закана. 

За нея се предвижда лишаване от свобода до 6 години в случаите, при които заканването е престъпление против неговата личност или имот, или против личността или имота на неговите ближни и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му.

Освен това, съгласно текстовете, който системно следи другиго и това би могло да възбуди основателен страх за живота или здравето му, или за живота или здравето на негови блики, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление, ще се наказва с лишаване от свобода до 1 година или пробация.

Законодателят дефинира и следенето.

Това е всяко поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице, което може да се изразява в преследване на другото лице, показване на другото лице, че е наблюдаване, навлизане в нежелана комуникация с него чрез всички възможни средства за комуникация. Ако деянието е извършвано в условията на домашно насилие, наказанието е лишаване от свобода до 5 години.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@