8

Л ют скандал се разрази в пленарната зала по време на парламентарното заседание в сряда. 

БСП иска спиране на концесията за Летище „София“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за БЪлгария“ Георги Свиленски.

Първо опозицията намери повод да нападне управляващите за сделката за продажбата на ЧЕЗ. Последваха обвинения в купуване на гласове.

Лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки обясни, че неговата партия се опитва да помага на хората и щяло да е добре, ако можели да подкрепят дори само един човек.

„А пък вие само ни крадете”, каза Марешки, обръщайки се към левицата.

След изказване на депутата от БСП Антон Кутев от парламентарната трибуна, депутат от „Обединените патриоти” се опита да влезе в ръкопашна схватка с него.

Левицата поиска спиране на отдаването на Летище София на концесия. Според социалистите „не може най-печелившото българско държавно дружество да бъде отдадено на концесия по този тъмен и непрозрачен начин”.

В отговор транспортният министър Ивайло Московски заяви, че отдаването на концесия не означава смяна собствеността на летището. То оставало публична държавна собственост.

След като от БСП имат желание да получат документацията, те ще я получат. Имат пълното право на това и ще се запознаят с нея. Няма никакви проблеми с процедурата. Спазен е стриктно и абсолютно коректно Закона за концесиите. Така министърът на транспорта Ивайло Московски коментира искането на опозицията да се запознае с всички документи по процедурата за отдаването на концесия на Летище „София“.

По-рано днес от БСП обвиниха Министерски съвет, че взел вчерашното си решение за стартиране на процедурата по „тъмен и непрозрачен“ начин и призоваха тя да бъде прекратена.

„Както е с летищата във Варна и Бургас, които колегите от БСП, в тяхно управление, са концесионирани. Искам да ги поздравя за това, защото са едни успешни концесии, които доказват, че концесията е един нормален икономически инструмент, който може да привлече допълнителни инвестиции и да гарантира нормалното управление на летищната инфраструктура“, смята министър Московски.

Летище "София" отбеляза рекорд и скара депутатите

Наливат 224 млн. лв. в БДЖ от концесията на летище София

Той отрече и появилата информация за масови уволнения на работници от Летище „София“ и подчерта, че направена справка дори показва нови около 100 назначения за последните няколко месеца. Министър Московски подчерта, че отдаването на концесия е нормална икономическа практика и призова да не се спекулира с темата. 

„Позицията на парламентарната група на „БСП за България“ е последователна през всичките години, когато това правителство и предишното, се опитват да отдадат най-печелившото държавно дружество на концесия. Вчера, на тъмно заседание, на закрито заседание, като извънредна точка, Министерски съвет е одобрил предложението на министъра на транспорта за стартиране на процедурата за концесия. Никой от българския парламент, нито един български гражданин не знаят какви са параметрите и условията“, коментира Свиленски.

Народният представител подчерта, че летището е обект от националната сигурност и като такъв не следва да бъде отдавано на концесия по начин, който от БСП определят като „тъмен и непрозрачен“. Свиленски допълни, че БСП ще положи всички усилия концесията да не стартира и поиска тя да бъде обсъдена в българския парламент.

„Няма как това да бъде извършено без българският парламент да е наясно при какви цени, при какви условия, за колко години и срещу какви такси това нещо ще бъде извършено“, аргументира се Свиленски.

От ПГ на „БСП за България“ внасят две искания – за незабавно предоставяне на всички условия на концесията и проект на решение за спиране на решението на Министерски съвет.

От левицата напомниха още, че концесията на летището беше обвързана и с БДЖ, както и, че вчера е изтекъл срокът, в който дружеството е трябвало да се разплати с облигационерите, което може да доведе до отнемане на сгради и запориране на подвижни състави.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@