7

Г лавният прокурор Сотир Цацаров внесе в Прокурорската колегия на ВСС искане за временно отстраняване от длъжност на прокурор Райна Бачева от Районната прокуратура в Благоевград. Причината – срещу нея е повдигнатото

обвинение за осуетяване на наказателно преследване спрямо лице, причинило средна телесна повреда по непредпазливост при катастрофа.

Деянието било извършено през юни 2015 г. Владислав Г.Е. блъснал с колата си мъж на пешеходна пътека, след като нарушил правилата за движение по пътищата. За инцидента била уведомена Райна Бачева – дежурен прокурор в Районната прокуратура от дежурния разследващ полицай при 2 РУ на МВР-Благоевград.

Вместо да разпореди незабавни процесуално-следствени действия, прокурор Бачева разпоредила на униформения да не започва досъдебно производство, а да се уведоми КАТ и да се предприемат действия за административно наказване на шофьора.

При разследването било установено, че Бачева е

била информирана за катастрофата от свой близък, още преди да научи за случилото се от полицая.

Лицето, което се обадило на прокурора, било в приятелски отношения с Владислав.

Съгласно Закона за съдебната власт, при повдигане на обвинение срещу съдия, прокурор или следовател за умишлено престъпление от общ характер, извършено при изпълнение на службата, се налага да бъде инициирана и административна процедура пред съответната колегия на ВСС за временното му отстраняване от длъжност до приключване на наказателното производство.

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@