БСП: Пипалата на мафията са навсякъде, ГЕРБ: Хората са ни гласували доверие
Източник: Георги Димитров / Vesti.bg
52

П арламентът обсъди на извънредно заседание петия вот на недоверие към кабинета "Борисов 3". Искането е внесено от 77 народни представители от ПГ на "БСП за България" заради "провала в политиката за противодействие на корупцията".

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Депутатите ще гласуват вота на недоверие срещу кабинета "Борисов 3" на извънредно заседание във вторник. Решението бе взето в края на днешните двучасови дебати, заради които парламентът също работи извънредно и бе подкрепено с гласовете на 176 народни представители.

Нинова: Правителството срина доверието, оставката му ще го върне

"Дали трябва българското правителство да подаде оставка, и докога ще стои – докато има смисъл, полза и може да свърши нещо полезно, докато не се е скъсала връзката с гражданите. Ако тази връзка се е скъсала, няма нужда да ми викате „Оставка", каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на дебатите по вота на недоверие в парламента, предаде Агенция „Фокус“.

Той цитира Аристотел и отбеляза, че най-важно не е да спечелиш войната, а да организираш мира.

"Българското общество и държава трябва да събере сили, да приключи с това хронично заболяване, каквото и да коства. Корупцията не се бори с думи, не се бори с хайки. Тя се бори с институции и закони. Уважаеми дами и господа народни представители, какво не ни достига при условие, че и институциите, и законите са ни взети от практиката на най-развитите държави. Някои от текстовете са буквално копирани. Какво не ни стига? Няма да влизаме в режим на колективна психотерапия. Къде е това мнозинство тук, което ще има воля и сила да използва институциите и законите, има ли такова мнозинство? Не говоря за ляво, дясно, либерално, консервативно. Корупция в България има от 10, от 20, от, 30, от 40, от 60, от 100 години", допълни той.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

По думите на Дончев, дори съставът на Народното събрание да бъде подменен с 10-20 % нови депутати, това не би помогнало за по-ефективна борба с корупцията в България.

"Причините за народния гняв са много дълбоки и се коренят в олигархично-мафиотския модел на властта", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в представяне на мотивите за внесения от левицата вот на недоверие към правителството в Народното събрание, цитирана от Агенция „Фокус“.

По думите ѝ за последните 3 години корупционните скандали във властта са ставали все по-драстични и във все повече сфери, а управляващите демонстрират нарастващо усещане за безнаказаност.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

"Огромните корупционни скандали за 3 години са над 25. Държавата се тресеше от „Кумгейт“, „Судужукгейт“, „Паспортгейт“, „ЧЕЗгейт“, „Барселонагейт, Алепугейт, НАПгейт, Чекмеджегейт, Митницигейт и още и още", изброи Нинова.

Тя отбеляза, че пипалата на мафията са във всички структури.

Протестът блокира движението пред Народното събрание

"Мафията се храни от страха и се пази с бухалка. Днес хиляди сме по улиците и площадите на България с искане за справедливост, върховенство на закона и правова държава. Повод стана нахлуването на тежковъоръжени представители на органите на властта в президентската институция. Това беше погазване на закона и Конституцията", допълни лидерът на БСП.

Лидерската среща на ЕС продължава, ще има ли споразумение

"Хората са ни гласували доверие, ние трябва да носим отговорност", заяви депутатът и заместник-председател на групата на ГЕРБ Александър Ненков, предаде БГНЕС.

Според депутата страната ни се намира в "нелека ситуация", а заради протестите в София и страната има "емоция и адреналин", но управляващите трябва да носят отговорност пред своите избиратели, които са им гласували доверие.

Ненков е категоричен, че оставки няма да има, но не защото управляващите "си пазят местенцето", а именно заради отговорността към хората.

"За ГЕРБ може и да бъде по-добре, ако максимално бързо отидем на избори, но ние носим отговорност", повтори многократно Александър Ненков.

Според него има друга причината оставка да няма, а това е евентуалния служебен кабинет на президента: "Противопоставяме се цялата власт да отиде към един комплексиран човек - президента Румен Радев". Според Ненков държавният глава е "изпълнен с омраза", а "в очите му е изписано единствено реваншизъм".

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ДЕБАТИТЕ ТУК

Александър Ненков подчерта пред депутатите, че президентът не е проявил смелостта да посочи нито един от позитивите на настоящото управление, въпреки че, според него, те са достатъчно много. Всичките евролидери са приятели на Борисов, коментира депутатът.

Той отправи и призив към протестиращите граждани, които вече втора седмица изразяват недоволството си. "Да влагаме разум. Емоциите и адреналинът не са добър съветник. Оставката ще доведе до това, че ще останем без работещ парламент. Сега исканията са политически, но след няколко месеца могат да станат икономически и социални", смята депутатът от ГЕРБ. 

"Мнозинството граждани, опозиционни партии, Европейската комисия, международни наблюдатели, НПО сектор, гражданско общество, чужди медии казват: „България е корумпирана“, а вие седите безочливо и обяснявате, че не е вярно. Само вие не виждате, че превърнахте държавата ни в царство на несправедливост със знаме 500-еврова банкнота и с герб, на който се мъдри калинка". Това каза председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков в изказване в Народното събрание по време на обсъжданията на вота на недоверие към правителството, цитиран от Агенция „Фокус“.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

"Само вие не виждате, че говорите за Еврозона в държава, където в разменна монета превърнахте суджука, където местното самоуправление е поверено на дриймтиймове. Само вие не виждате, че в държавата на корупцията пазарът е всевластен в здравеопазване и образование, но е безсилен по отношение цените на имотите на властта. Няма значение в лева или евро плащате наем, ако не плащате наем, защото сте министър. Само вие не виждате, че тук страшно много се краде и че това беше казано от държавни институции в тази зала. Ама, яко се краде, ако позволите да перифразирам един български лекар. Само вие не виждате, че се краде от лекарства, от митници, от пътища, от защитни огради, ремонта на НДК, евросредствата и Ларгото под прозорците на Министерски съвет", допълни той. Крум Зарков призова към незабавна оставка на кабинета "Борисов" 3.

"Относно твърденията, че прокуратурата се използва за политически натиск, искам да напомня на всички, че съдебната власт е независима. Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите се подчиняват само на закона. Прокуратурата има равностоен конституционен статус като част от съдебната власт", каза депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Анна Александрова в изказване в Народното събрание по време на дебатите за вота на недоверие към правителството, предаде „Фокус“.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

"Искам да вярвам, че днес в пленарната зала експертното мнение и аргументираните мотиви ще вземат връх над политическото говорене. Много въпроси отекнаха в обществото. Като народни представители дължим отговорите на хората. За да бъда конструктивна, ще изложа няколко конкретни примера, с които управляващото мнозинство в този парламент и правителството подобриха законодателството така, че то да спомогне за още по-ефективна борба с проявите на корупция. На първо място ще обърна внимание на измененията на Конституцията през 2015 година, чрез които се регламентира разделението на двете колегии на ВСС, които да решават самостоятелно въпросите по кадрово развитие и дисциплинарна отговорност на магистратите. Бяха предвидени нови правомощия на Инспектората на ВСС, да извършва проверки за почтеност и конфликт на интереси на магистратите, на имуществените им декларации", допълни тя.

Относно твърденията за механично обединяване на структури в рамките на КПКОНПИ, Александрова отбеляза, че акцентът в новия закон е реформа на институционална рамка в областта на превенцията и противодействието на корупцията.

"Тя е насочена към по-голяма ефективност и по-голяма координация между съществуващите органи и звена в публичната администрация. В новата комисия се вляха съществуващите до приемането на новия закон органи. Общо за 11-годишния период от 2005 г. до края на 2016 г. стойността на отнето имущество, съгласно влезлите в сила 222 решения на съда за отнемане в полза на държавата, имущество, придобито от незаконна дейност, възлиза на 81 милиона 435 680 лв. за 2019 г. Комисията е внесла 157 иска за обезпечаване на бъдещ иск за отнемане на незаконно придобито имущество на обща стойност 781 млн 623 495 лв", допълни депутатът от ГЕРБ.

"Добрата новина за БСП е, че вотът на недоверие ще бъде отхвърлен, те са най-малко готови за избори в момента", каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков в изказване в Народното събрание по време на дебатите за вота на недоверие към правителството, цитиран от Агенция „Фокус“.

По думите му левицата най-напред трябва да довърши вътрешнопартийните си дейности и да обясни на избирателите си какви са техните предложения.

"Ще ви съобщя новина 30 години по-късно – моделът е на представителна демокрация. Там се ходи на избори и хората казват кой иска да ги управлява. Миналата година ходихме два пъти на избори: европейски и местни. 140 общини спечелихме", допълни Биков.

"Всички членове на „Обединени патриоти“ ще гласуваме против внесения вот на недоверие", каза председателят на ВМРО в изказване в Народното събрание.

"Не може да се приема за легитимна претенцията на някой, пък бил той и президентът, за цялата власт. В Конституцията е записано, че никоя част от народа - политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност, не може си присвоява осъществяването на народния суверенитет", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, предаде БГНЕС.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

"За пети път БСП внасят вот на недоверие. Използват това легитимно парламентарно средство с амбицията да предизвика политическа криза и предсрочни избори. Не сте проявили особено уважение и собствен почерк при избора на темата "корупция" за втори път в този мандат. Надеждата ви е да намерите извънпарламентарна и президентска подкрепа, но, уви, заблуждавате се", обърна се Дариткова към депутатите от БСП по време на днешните дебати по вота на недоверие.

Според нея в "заплашително свития юмрук на президента" левицата е видяла "знак и надежда, че е дошло нейното време".

"Дистанцирахте се официално от дубайския сценарий, но иначе мотивите ви за вота са без аргументи, семпли, а прокламираната гръмко програма за справяне с корупцията е в стила на партийните тезиси от 30 години, съдържащи само обещания и лозунги", смята Даниела Дариткова.

"Винаги съм твърдяла, че упражняването на власт е свързано преди всичко с носенето на отговорност. Като най-голяма парламентарна група, ние имаме отговорност пред нашите над 1 млн. избиратели. Носим тази отговорност заедно с нашите коалиционни партньори от Обединени патриоти и реализираме програмата си за управление", допълни ще тя.

Дариткова бе категорична още, че с оставка и без работещ парламент не биха могли да се реализират мерките за преодоляване на негативните последици от COVID-кризата.

"Ситуацията днес може да я оприличим с нещо, което много ясно за пореден път е казал народът - гладна кокошка просо сънува", коментира лидерът на "Воля" и заместник-председател на Народното събрание Веселин Марешки в декларация от парламентарната трибуна относно внесения от "БСП за България" вот на недоверие към кабинета "Борисов 3". 

"На призива на Радев и Нинова да бъде блокиран парламентът се отзоваха неколцина български граждани и то не на техния призив, а дойдоха такива истински протестиращи, които им казаха и на тях "Вън", каза той. 

"Защо българският народ не се вслушва в призивите на г-н Радев и на г-жа Нинова? Защото разбират, че няма никаква искреност, в това, което говорят, и пътя, към който го водят", коментира Марешки. В европарламента те уж са опозиция на ЕНП и на Радан Кънев, в България обаче са заедно с т. нар. псевдодесница, даде пример той. 

Марешки коментира, че, въпреки призива "Мутри вън", депутатите от "БСП за България" още стоят по местата си. Депутатите от "БСП за България" считат, че не трябва да се вслушат в призива на собствения си президент, добави той. 

"Ние, единствени, сме готови още днес да си подадем оставките", заяви лидерът на "Воля". Ние сме единствената партия, срещу която никой не протестира, и сме единствените, които сме готови да се вслушаме във волята на българския народ", каза Марешки. "Точно заради това не ви искат вас и никога няма да дойдете на власт. Точно затова няма да мине и вотът ви на недоверие, точно заради това ще загубите и следващите избори. Защото сте неспособни да управлявате Бълария", обърна се той към БСП.

Дебатите по днешния вот започнаха и с настояване на БСП премиерът Бойко Борисов да присъства на дебатите по вота на недоверие. "Липсва главният виновник, да дойде в парламента", призова депутатът Георги Свиленски. Той разкритикува управляващите и за това, че в зала ги няма и тримата министри – на вътрешните работи, на икономиката и на финансите, за чиито оставки заговори министър-председателят. "Няма как хората, които олицетворяват проблемите и темата на вота днес, да ги няма", категоричен бе Свиленски.

От своя страна председателят на парламента Цвета Караянчева отговори, че премиерът Борисов все още не се е завърнал от Европейския съвет в Брюксел, а това е причината да отсъства днес от пленарната зала. 

Борисов от Брюксел: Подкрепям пестеливата четворка

На влизане в сградата на Народното събрание министърът на правосъдието заяви следното:

"Спазвам изискването на премиера да не пиша във "Фейсбук", винаги съм готов и с оставка", заяви Данаил Кирилов пред журналисти.

По думите му за вота на недоверие ще решат народните представители. На въпрос дали смята, че предвидения "ремонт" в кабинета ще тушира напрежението, Кирилов отказа да прави прогнози. По думите му той самият очаква да е част от него. "Оставката ми винаги е налице", допълни правосъдният министър. 

Кирилов: Един по-нисък генерал от мен ще остане неудовлетворен

Сградата на парламента се охранява от плътен полицейски кордон. При паметника "Цар Освободител" пред Народното събрание има събрали се протестиращи граждани. Те настояват за оставка на правителството и на главния прокурор. Чуват се призиви към всички народни представители да напуснат сградата на парламента, придружени с възгласи за оставка. 

Извънредно заседание на Парламента
Коментари 52
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

52 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полиция атакува централата на Комунистическата партия в Русия

Полиция атакува централата на Комунистическата партия в Русия

Свят Преди 34 минути

Комунистите оспорват изборите, подозират манипулиране на гласовете

България с рекорден износ на електроенергия

България с рекорден износ на електроенергия

България Преди 1 час

ПГХ „Чирен” ще бъде нагнетено и ще бъдат добити повече количества газ

Слави Трифонов: Затова се налага да бъдеш перфектен

Слави Трифонов: Затова се налага да бъдеш перфектен

България Преди 4 часа

Трифонов: Дали Петър Илиев е плагиатствал или не – ние не можем да знаем

Нов шок с цената на газа, щял да бъде по-евтин от този в ЕС

Нов шок с цената на газа, щял да бъде по-евтин от този в ЕС

България Преди 4 часа

Само за последния месец цената на синьото гориво на европейските пазари е нараснала с над 50%

.

30 признака, че вече не сте първа младост

Любопитно Преди 5 часа

Колкото и да си въобразяваме, че „не сме мръднали“ от 20-годишното си Аз, има куп признаци, които издават, че остаряваме

Снимката е илюстративна

За първи път в историята: Транссексуални политици в германския парламент

Свят Преди 5 часа

Това са Теса Ганзерер и Нике Славик от Зелените

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ се регистрира в ЦИК за изборите

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ се регистрира в ЦИК за изборите на 14 ноември

България Преди 5 часа

Ще се стремим към по-висок резултат на следващите избори, посочи тя

Стефан Янев назначи нов зам.-министър на вътрешните работи

Стефан Янев назначи нов зам.-министър на вътрешните работи

България Преди 6 часа

От началото на септември до момента Таня Петрова е консултант по правни въпроси в МВР

<p>КС отмени мораториума върху кабинета &quot;Борисов&quot; 3</p>

Конституционният съд отмени мораториума върху кабинета "Борисов" 3

България Преди 6 часа

Решението е прието единодушно с 11 гласа

Това ли е най-тъжната песен в света

Това ли е най-тъжната песен в света

Любопитно Преди 6 часа

Ако имате ваше предложение за най-тъжната песен на света - споделете ни го

Снимката е илюстративна

НСИ: Преброителният код не съдържа лична информация

България Преди 6 часа

Всеки, който успешно е попълнил преброителната карта онлайн, е получил такъв код

„Делта“ вариантът на COVID-19 доминира на 100% у нас

„Делта“ вариантът на COVID-19 доминира на 100% у нас

Теми в развитие Преди 7 часа

От 457 анализирани клинични проби при всички е бил установен този вариант на вируса

Силно земетресение разлюля Гърция

Има ли опасност за България след силния трус на о. Крит

Свят Преди 7 часа

Ново силно земетресение с магнитуд 5,4 по Рихтер беше регистрирано днес

Откриха човешки останки край ардинско село

Откриха човешки останки край ардинско село

България Преди 8 часа

Предположенията са, че това е местен жител, който е в неизвестност от края на ноември 2019 г.

Медицинско чудо: Върнаха към живот мъж в клинична смърт

Медицинско чудо: Върнаха към живот мъж в клинична смърт

Вдъхновени истории Преди 8 часа

Сърдечната му дейност спряла на входа на болницата

TikTok вече е в клуба на услугите с 1 млрд. потребители

TikTok вече е в клуба на услугите с 1 млрд. потребители

Технологии Преди 8 часа

Платформата се присъединява към най-големите социални мрежи в света