52

До края на февруари във варненската университетска болница "Света Марина" ще заработи първият в страната циклотрон, съобщи днес в крайморския град министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Циклотронът е от изключително важно значение за качествени изследвания и ранно диагностициране на сериозни заболявания като онкологичните, Паркинсон, Алцхаймер. Тестовете за работата му вече текат. Предстои циклотронът да получи и лиценз от Агенцията по ядрено регулиране.

Проблемите със зареждането на лекарства за онкоболните вече са решени, посочи Атанасова.

По думите й от липсващите на пазара два медикамента единият вече е зареден, а до края на другата седмица и другото лекарство ще бъде в наличност. Министърът подчерта, че осигуряването на медикаментите е ангажимент на ръководствата на лечебните заведения, а не на министерството.

Атанасова коментира още, че проблемът със заплатите на медиците от кръвните центрове вече е разрешен. Повишението им е с над 32% и е валидно от 1 ноември 2012 г.

Министър Атанасова и премиерът Бойко Борисов откриха новото отделение по гастроентерология в МБАЛ "Св. Анна" във Варна. За ремонт на помещенията болницата е вложила 86 хиляди лева. За апаратура са похарчени 240 хиляди лева. Отделението е снабдено и с най-модерна видеоендоскопска система за лечение на пациентите.

При откриването на отделението министър Атанасова съобщи, че през тази година министерството ще осигури 1 милион лева, с които за "Св. Анна" ще бъде купен ядрено-магнитен резонанс.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Петров допълни, че само през последната година са вложени около 1,5 милиона лева за апаратура и са ремонтирани 4 отделения в болницата. Той посочи, че освен парите за ядрено-магнитния резонанс, министерството ще отпусне 250 хиляди лева за основен ремонт на една от клиниките.

Във Варна премиерът преряза лентата на реновиран гимнастически комплекс. Оборудването с уреди на залата за спортна гимнастика възлиза на 200 000 лв., отпуснати от Министерството на физическото възпитание и спорта.

Възторжен съм като гледам какво правят децата и ако това е нашата нация, мога да ви кажа, че няма да имаме равни,

каза Борисов. Той отбеляза, че през 2014 г. България ще бъде домакин на европейско първенство по спортна гимнастика. Дотогава трябва да бъде готова залата в Пловдив, тази в София вече е готова, допълни премиерът.

Реновирането на гимнастическия комплекс е голям жест към Варна, към Българската федерация по гимнастика и към всички родители и деца, заяви пред журналисти гимнастикът Йордан Йовчев, който придружаваше премиера.

Всеки ден трябва да се правят по едно-две неща, защото сме закъснели 22 години,

отбеляза Борисов при откриването на рехабилитирания път Дуранкулак - Каварна. Пътят е връзката с граничния контролно-пропускателен пункт с Румъния при село Дуранкулак. Дължината на пътната отсечка 46,8 км. Стойността на ремонта е 17,4 млн. лева. Дейностите са по програма "Транзитни пътища" V.

Премиерът пожела на местните хора да си го ползват със здраве и придобивката да носи икономически ползи за туризма и инвестициите. Безаварийно пътуване – към това благопожелание се присъедини и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

"Аз съм убеден, че когато и магистрала "Хемус" стане готова, следващия мандат, ако има такъв, и този регион, както и Южна България, ще бъде такъв, какъвто заслужава", каза премиерът.

Имаме надежда, че ако в района на Шабла бъде извлечен конвенционален газ, в следващите 30 - 40 години България няма да има проблем с доставките на газ,

каза министър-председателят по-късно в Шабла.

След дълги години, Шабла е на път да се сдобие с Общ устройствен план, отбеляза той. Борисов допълни, че това, за което миналата година е бил помолен от кмета на община Шабла Райна Бърдарева, е изпълнено.

В края на лятото на миналата година кметът отправи пет искания към премиера и Министерски съвет. Сред тях са съдбата на естакадата, съдбата на острова в Дуранкулашкото езето и Шабленска тузла и устройственият план. Днес премиерът отчете, че всичко, което е поискано от държавата е изпълнено. Съвсем скоро предстои да започне ремонтът на естакадата и тя да бъде превърната в пристанище.

В Шабла Борисов откри официално комбинирана спортна площадка - за баскетбол, бадмингтон и тенис. Отпусната от държавата сума за проекта на спортен комплекс "Кария" е 134 224 лева.

След официалната церемония Борисов заедно с другите официални лица влязоха в спортната площадка, където имаше деца и демонстрираха баскетболните си умения, но никой не успя да вкара кош. Шансът беше на страната на децата от спортния клуб.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@