1,5 млрд. лв. е бюджетът на София
Източник: Георги Димитров / Vesti.bg
3

К метът на София Йорданка Фандъкова представи днес проектобюджета за над 1,577 млрд. лева за 2019 година.

И през новата година се запазват основните приоритети на общината в транспорт и транспортната инфраструктура, образование и енергийна ефективност, както и екологията.

Бюджетът на София за настоящата година бе почти 1,5 млрд. лв. Сумата за догодина ще е по-голяма, като най-много средства ще отидат за софийското метро, за ремонта на улици и булеварди и за изграждането на нови улици.

Общо за транспорт и транспортна инфраструктура общината залага 550 млн. лева, а за образование предвижда 68 млн. лева.

Фандъкова заяви, че не е предвидено увеличение на данъците, извън законодателните промени, които са направени вече в Народното събрание. Фандъкова добави, че щe бъде предложено на Столичния общински съвет да приеме минималните прагове на данъците за автомобилите, както и за курортните селища (за Столична това община това са град Банкя и вилна зона Панчарево), които не са основно жилище. С направените законодателни промени в парламента увеличение на данъка ще има за най-мощните автомобили, които са с нисък екологичен клас.

Столичният кмет посочи, че в последните години, без да се вдигат данъците, от 2012 г. до края на 2017 г., са били събрани почти 184 млн. лева повече собствени приходи, което дава възможност да се реализират програмите на Столична община.

Заложената капиталова програма на Столичната община през 2019 г. е в размер на 551 млн. лв., от които 58 процента са средства, които са защитени и са осигурени от европейските програми. Размерът на тези средства, заложени в бюджета, е 324 млн. лева. 

"Последователно, в последните години, реализираме основни приоритети", подчерта Йорданка Фандъкова. По думите й като първи и основен приоритет остава екологията и подобряването на качеството на въздуха и чистотата в града. Тя напомни, че догодина предстои да се пусне в експлоатация първият участък от третата линия на метрото. Това ще бъде най-големият транспортен и екологичен проект, който е заложен в бюджета за 2019 г., изтъкна кметът. 

Почти 133 млн. лева са инвестициите в новите автобуси и трамваи, които ще бъдат пуснат до края на тази и през следващата година. "Това са основни проекти, които целят както подобряване на обществения транспорт, така също и подобряване на околната среда", уточни Фандъкова. Общо за транспорт и транспортна инфраструктура от Столична община залагат 550 млн. лв. В тях основно са средствата за строителство на метрото. 

51, 3 млн. лв. са отделени за изграждане и ремонт на основни улици и булеварди. Големите обекти, които са включени в бюджета за следващата година, са 15. По-интересните от тях са разширението на бул. "Филип Кутев" в кв. "Лозенец", последният участък от бул. "Монтевидео" при новата метростанция, южното платно на бул. "Тодор Каблешков" (от бул. "България" до ул. "Костенски водопад", както и реализацията на пробива на бул. "Петър Дертлиев". Освен това са предвидени средства за изграждането на връзките със Северната столична тангента, на финала са отчуждителните процедури за Източната тангента (участъка до бул. "Владимир Вазов"). Сред големите обекти, които ще се реконструират през 2019 г., са още ул. "Първа Българска армия", бул. "Скобелев", бул."Президент Линкълн" в кв. "Овча купел", ул. "Народно хоро" в същия квартал. Изцяло реконструирана ще бъде ул. "Житница". Освен ремонт ще има на улиците "Кукуш", "Щросмайер", "Коперник", "Атанас Узунов".

38 млн. лева са заложени за ремонт и поддръжка улиците на територията на цялата Столична община във всички райони на града. 4,5 млн. лева са предвидените средства за инвестиции в изграждане улично осветление. 307 млн. лева ще се инвестират в строителството на първия и втория участък от третата линия на метрото, които са заложени в бюджета на Столична община за 2019 г., посочи Фандъкова. Тя припомни, че последният участък ще бъде пуснат на два етапа - първо 5 км от него - от Красно село до "св. Патриарх Евтимий". След това, до края на 2019 г. , ще бъде пуснат и вторият етап - до бул. "Владимир Вазов". Участъкът, който се изгражда с 4 метростанции в кв. "Овча купел" до Околовръстния път на Горна баня, предстои да бъде пуснат в експлоатация в първата половина на 2020 г.

Предвидени са 17,6 млн. лева за основен ремонт на две ключови трамвайни трасета - по бул. "Цар Борис III" и по ул. "Каменоделска". С близо 33 млн. лева се закупуват 13 нови нископодови трамвая. Отделно, заедно с общинското дружество "Столичен автотранспорт", се инвестират около 100 млн. лева за нови автобуси.

Над 250 млн. лева се отделят за чистотата и възстановяване и поддържане на парковете, градските градини и междублоковите пространства.

Бюджетът за чистота е 206 млн. лева, което е 22 млн. лева повече. Повече средства ще бъдат насочени за миене, машинно метене и събиране на едрогабаритни отпадъци. Над 21 млн. лв. средствата за поддръжка на зелените площи. 

В инвестиционната програма са заложени близо 18 млн. лева за продължаване на рекултивацията на старите депа - това бившите сметища в Суходол, Долни Богров и Садината. 
400 000 лв. от бюджета се отделят за закупуване на мобилна климатична станция за измерване на качеството на атмосферния въздух. 

Около 18 млн. лева се инвестират във възстановяване и реконструкция на парковете. Продължават ремонтите в "Западен парк", "Северен парк", "Южен парк", "Борисовата градина", парк "Дружба" в район "Искър". Около 10 млн. лв. общинското дружество "Софийски имоти" ще инвестира в разширението на новия парк "Възраждане", заедно с изграждането на аквапарк и общински басейн с минерална вода. Продължава реконструкцията на зоологическата градина, средствата за тази цел са над 600 000 лева, информира Фандъкова.

Един от основните приоритети на Столична община е образованието, образователната инфраструктура, модернизация, строителство и разширение на детски градини и училища, изтъкна столичният кмет. От различни източни са предвидени близо 68 млн. лв., като близо 19 млн. лева се отделят за цялостна реконструкция и изграждане на 15 детски градини, посочи Йорданка Фандъкова.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 3 минути

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

България Преди 5 минути

Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка на Седмо РУ-СДВР

<p>&quot;Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни&quot;&nbsp;</p>

Мария Захарова: Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни

Свят Преди 28 минути

Това заяви говорителката на руското Министерство на външните работи

Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган проведе първа среща с лидера на опозицията

Свят Преди 30 минути

Срещата се състоя на 23 април, след приема по повод Деня на независимостта и празника на детето

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 42 минути

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 52 минути

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 59 минути

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 1 час

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен

<p>Блинкен пристигна в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Блинкен пристигна в Китай

Свят Преди 1 час

В Шанхай Блинкен ще се срещне с бизнес лидери и младежки организации

<p>Онлайн система&nbsp;с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите</p>

Калин Стоянов: Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

България Преди 1 час

Той присъства на тържествената клетва на стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 1 час

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>Космически ад: Бактерии-мутанти нападнаха Международната космическа станция&nbsp;</p>

Бактерии-мутанти застрашават здравето на астронавтите на МКС

Свят Преди 1 час

Повече за мутацията на бактериите четете в следващите редове

<p>11 души са приети в болница след инжектиране с фалшив ботокс</p>

Замъглено зрение и задух: Фалшиви инжекции с ботокс разболяха 22 души, 11 са приети в болница

Свят Преди 1 час

Опасно ли е инжектирането на ботокс четете в следващите редове

Дяволското гърло - Есента на демона

Пореден зловещ удар на серийния убиец в „Есента на демона“

Любопитно Преди 1 час

Какво ще се случи с Ирина – отвлечената дъщеря на Десподов?

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

На кадри се вижда как тя многократно го призовава да изкрещи "Свобода за Палестина"