Д-р Мохд Абуаси: Нападението над корабите е пиратство
Д-р Мохд Абуаси: Нападението над корабите е пиратство   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Нетинфо
15

Т ова е пиратство, почти като в Аденския залив. Така определя нападението над хуманитарния конвой към Газа д-р Мохд Абуаси, експерт по близкоизточните въпроси и тероризма и директор на Центъра за близкоизточни изследвания (MESBG.com).

Той направи коментар за случилото се в специално интерво за Vesti.bg.

Експертът намира противоречия и в официалната позиция на българската страна относно инцидента и изказванията на външния министър пред медиите ни. Ето пълния текст на разговора с него:

- Международната общност почти единодушно разкритикува израелските действия в тази ситуация, с едни или други думи. Адекватна ли беше българската реакция?

-  Да, вчерашната позиция на външното министерство ясно осъжда нападението, а израелският посланик бе призован за разговор. Тя беше в съответствие с европейската реакция.

Днес обаче чух министър Николай Младенов да говори пред Би Ти Ви така, че на моменти се чудех дали слушам външния ни министър или офицер от Мосад.

Той стовари вината за хуманитарната катастрофа в Газа изцяло върху "Хамас", предположи, че на корабите вероятно е имало оръжие, че израелските войници не са дошли, за да стрелят, това не е съвсем в духа на изявлението от вчера.

Не е тайна, че господин Младенов е голям приятел на Израел, още преди да стане министър на отбраната. От много трибуни той е защитавал израелската позиция. Когато тези настроения обаче са в противоречие с официалната му позиция като външен министър, това не е приемливо.

- Различните страни използваха различни термини за да изразят отношение към случилото се. Важни държави в случая - като САЩ, например, не осъдиха директно нападението, а изразиха съжаление за цивилните жертвите на инцидента.

- Английската, френската, испанската позиция бяха силни. Съветът за сигурност на ООН, ЕС и много други западни държави знаят, че Израел нарушава международното право. Въпреки напрежението в двустранните отношения напоследък обаче, Израел и неговата сигурност продължават да са безусловна кауза на САЩ.

Официалните позиции не са се променили много, но международното обществено мнение, настроенията сред обикновените хора - да. Тук имам предвид и медиите, които започват да стават по-чувствителни относно "демократичния остров в Близкия изток".

Докладът на комисията Голдстоун - който е евреин, за войната в Газа осъди Израел повече, отколкото осъди "Хамас".

- Видео материалите, заснети от израелската армия, показаха как мирните активисти на кораба налагат с железни пръти израелски войник, хвърлят друг зад борда.

- Нима на повечето протести по света не стават сблъсъци с полицията. Да вземем за пример Гърция, където демонстрантите са доста буйни, но полицията отвръща със сълзотворен газ, а не с директна стрелба.

Единият от корабите впрочем е кръстен на 23-годишната американска активистка Рейчъл Кори, която преди няколко години бе премазана от израелски булдозер по време на мирен протест. Тя не е размахвала прът или нож.

- Тоест жертвите от кораба действително са "невинни"?

- Няма начин да не са. Тези хора са тръгнали от пристанища, където те и товарът са били щателно проверени от турските, гръцките, ирландските и прочие власти. Тези кораби не са паднали от небето, те са редовни, носят си знамето на съответните държави. Твърденията, че става дума за терористи, които пренасят оръжия, не са сериозни.

- Как си обяснявате факта, че на другите кораби не е имало особени проблеми, а на този се стигна до насилие и трагедия?

- Защото той беше първият, водещият. На него имаше най-много пасажери, докато на другите бе повече стоката. Не мисля, че израелските командоси са търсили оръжие или терористи, те са искали просто да спрат конвоя и помощта да не бъде доставена. Израел го заяви съвсем ясно още в началото.

В противен случай израелските власти биха могли просто да се свържат с турските власти например относно проверката на товара на корабите или с Интерпол, ако на борда има предполагаем терорист, който се издирва. Така излиза, че такъв е всеки, който е критично настроен към израелската политика или иска да помогне на милион и половината жители на Газа, чието положение от хуманитарна гледна точка е катастрофално.

Нима оръжията, които застрашават елитните командоси, са ножове, каквито има в кухнята на всеки кораб? Впрочем аз не обвинявам войниците, които са стреляли в тази ситуация, а премиера Бенямин Нетаняху, който ги изпрати срещу цивилен конвой.

- Според редица коментари под статии по темата в израелски медии Израел страда от липса на добър пиар и каквото и да направи, все е "лошият". Някои предлагат дори военните операции да се превърнат в реалити, към всеки войник да има камера, която да доказва на света какво точно върши армията.

- Да го направят. Та нали на корабите имаше и журналистически екипи. Защо им отнеха камерите, ако всичко е изрядно и по правилата? Факт е, че Израел забрани на журналистите, вкл. на българските журналисти от Би Ти Ви, да отразяват случващото се и даже да се обаждат по телефона на близките си.

- Известният български арабист Киряк Цонев определи действията на израелските военни като "морски тероризъм".

- Това е пиратство, почти като в Аденския залив. Става дума за незаконно нахлуване на войници в чужди кораби, които се намират в международни води. За мен Израел не е извършил проверка, а е отвлякъл съдовете, отвеждайки ги от международни води в пристанището Ашдод.

Напомням, корабите не отиваха в Израел, а в Газа, откъдето израелците уж се оттеглиха. Газа не е израелска, а палестинска територия под окупация - нещо, което често се пренебрегва. Според международното право пък дори когато има война в една държава хуманитарните и неправителствени организации могат да действат там, както е в Афганистан.

Ако израелците допускаха всички тези стоки в Газа, нямаше да има нужда от хуманитарни конвои, които да им създават главоболия. Ако Египет отвореше пункта Рафах, както днес - и не само за ден, също нямаше да има нужда от тях.

Официално блокадата е мярка срещу "Хамас", но защо тогава не вкарат през израелските граници другите материали - или и хартията е оръжие? Самият Израел не доставя нищо безплатно, а "допуска". Токът и петролът, които влизат в Газа, се плащат от ЕС на правителството в Рамала, а то плаща на израелските частни фирми, така че те печелят.

Според мен тази блокада ще радикализира хората още повече, утре тя ще доведе хора на "Ал Кайда".

- В редактирания краен текст на декларацията, приета днес в Съвета за сигурност на ООН, в крайна сметка бе спестено искането "премахване на блокадата".

- Турците се съгласиха и на такъв слаб вариант, отколкото да бъде използвано американското вето. Досега американците блокираха 89 резолюции против Израел чрез него. С резолюцията се иска и независимо и безпристрастно разследване. Трябваха девет часа, докато се приеме този компромисен вариант.

- Медиите търсят коментара ви по темата, както и по много други проблеми от региона. Самият вие сте палестинец. Възможно ли е да сте обективен?

- Аз съм рационален. Те потърсиха и израелския посланик. Той по-обективен ли е?

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сигнал за бомба в голям търговски център в София

Сигнал за бомба в голям търговски център в София

България Преди 1 минута

Извършва се проверка от полицията

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 46 минути

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 53 минути

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 1 час

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 1 час

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 1 час

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 1 час

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 2 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 2 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 2 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 2 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 2 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 3 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява