Едно по-различно интервю с Лепа Брена - за човешкото у хората
Източник: netinfo
7

"Точно сега трябва да докажем колко сме хуманни, колко сме състрадателни към хората, които просто искат да спасят живота си", казва Лепа Брена.

Звездата на Лепа Брена свети толкова силно на Балканите, че тя няма нужда от излишно представяне.

Една от най-популярните и обичани звезди от западната ни съседка, тя е родена с името Фахрета Яхич в гр. Тузла, Босна и Херцеговина. Започва музикалната си кариера през 1981 г., като досега има издадени 17 албума и 2 макси сингъла. Най-големите хитове на сръбската изпълнителка са: „Bosanac“ (1983), „Mače moje“ (1984), „Živela Jugoslavija“ (1985), „Okrećeš mi leđa“ (1986), „On ne voli me“ (1987), „Jugoslovenka“ (1989), „Ja nemam drugi dom“ (1994), „Izdajice“ (1995), „Ti si moj greh“ (1996), „Luda za tobom“ (1996), „Pazi kome zavidiš“ (2008), „Uđi slobodno“ (2008) и други.

25 години след най-успешния концерт в България за всички времена на Националния стадион „Васил Левски“, на който фолк легендата кацна с хеликоптер пред публика от над 100 хил. души, Лепа Брена се завръща с невиждано досега шоу.

Българските й фенове могат със сигурност да отбележат датата 22 октомври като една от значимите им в календара за 2015 г., защото символът на сръбската музика идва в софийската зала „Арена Армеец“, за да изпълни най-големите и легендарни хитове от началото на кариерата си до днес.

Билети за концерта има онлайн в мрежата на "Ивентим".

Родните ѝ фенове имат уникалната възможност да станат част от едно запомнящо се и историческо събитие. Самата Брена споделя, че пази скъп спомен за родните фенове и очаква с голямо вълнение и нетърпение срещата си с тях.

Поговорихме си с нея не само за шоуто, което подготвя за родните почитатели, но засегнахме още темите за човечността, за трудните моменти и силата на духа, за една от най-сериозните теми, касаещи не само Балканите в последния месец, но и целия свят - прииждащите бежанци и войната в Сирия. Какво разказа тя, вижте в откровеното интервю с певицата на Наталия Такова-Мазгарева от Vesti.bg:

- Вие сте една от най-големите икони на балканските ритми. Символ сте на сръбската музика и наскоро имахте концерт в Македония… Затова няма как да не Ви попитам за една от най-актуалните теми, които се обсъждат в момента на нашия полуостров – придошлите бежанци. Какво е отношението Ви към тях – това проблем за Балканите ли е, или изпитание за политиките и човещината у всички нас?
- Мисля, че най-страшното е, че изобщо съществува такава ситуация и се налага някои народи да търсят нови места за живот. Това е нещо, което Югославия го е преживяла… Били сме в подобен ад и е нормално да се опитваме да помогнем на хората в подобно положение. Това е един голям тест и за нашите народи, и за политиците. Хората бягат от земи, които са във война. Те не бягат, за да намерят по-добра работа, а бягат със семействата си, за да оживеят. Искат да се погрижат за близките си, жертват живота си, както и този на децата си. Често дори изпращат децата си да пътуват сами – това е една много голяма тъга и болка… И всички погледи са насочени към Балканите, в момента сме така да се каже на показ... Точно сега трябва да докажем колко сме хуманни, колко сме състрадателни към хората, които просто искат да спасят живота си.

- И говорейки за човещината - Вие безспорно сте една от най-големите звезди на Балканите и не само. Но си мисля, че хората все пак трябва да знаят, че преди всичко сте и човек. Как запазихте това си качество и колко важно е да бъдем изначално хора, а след това имена и личности?
- Точно това е, което винаги най-много ме е разочаровало. Познавам толкова много хора от моя бранш, на които ежедневието им е да пътуват, да пеят пред много хора, а трябва да признаем, че не е нужно някакво специално висше образование за това, а по-скоро е важна житейската школа. Много се разочаровам, когато срещна колеги, които са много успели в кариерата си, и същевременно са толкова невъзпитани, високомерни, дори бих казала примитивни… Те дават изключително лош пример на всички хора, на децата. Знаете ли какво съм разбрала? Хората, които наистина са успели в живота, т.е. хора, които са достигнали до върховни постижения в своята кариера, всички те са много премерени, земни, без да си създават фалшиви образи. За тях не е най-важното да парадират с това, което са постигнали. Ако мога да цитирам писателя Иво Андрич (сръбски писател, носител на Нобелова награда): „Най-хубавото е тогава, когато човек достигне до своята същност.“ Това са двете най-важни неща, които са взаимосвързани. И честно да ви кажа, ако има нещо, от което съм се страхувала цял живот, то това е да опозная някой, да видя колко добър професионалист е, и след това да разбера, че е ужасен човек. Често ми се е случвало и не желая да срещам такива хора повече.

- Какво да очакват многобройните ви фенове от предстоящия Ви концерт в София?
- Със сигурност подготвяме един изключителен музикален и визуален спектакъл, който определено българската публика в София заслужава. И мисля, че всеки път, когато тръгна за България, позитивната енергия, с която съм заредена, ме държи през цялата година… Защото знам какво ме очаква. Българската публика ми носи само най-хубави чувства.

- Кои са най-добрите мигове в живота Ви - онези, които са спирали дъха Ви и никога няма да забравите?
- Това със сигурност е концертът ми на стадион „Васил Левски“, още един подобен концерт на стадион в Румъния, естествено и когато родих децата си, както и още няколко малки момента, в които сърцето ми е спирало да бие.

- Съответно кой е най-тежкият период, през който сте преминала някога?
- Това несъмнено е отвличането на сина ми, разпадането на Югославия и смъртта на родителите ми. Това са нещата, които за мен са били най-тежки… Естествено няма нужда да споменавам всички мои тежки периоди… но ето например, миналата година имах сериозна операция и на двете ръце – оперираха ме няколко пъти, при това в рамките само на 6 месеца.

- Какво Ви дава сили да продължавате напред? Къде откривате вдъхновението, смисъла, усмивката?
- Всичко идва от това, че съм здраво стъпила на земята. Имам и волята да работя нещо, което е дар от Бога. Имам привилегията всяка една песен да ме радва така, както дрогата - наркомана, алкохолът - алкохолика, както и цигарата - пушача… Това за мен са песните! Разбира се, също и семейството!

- Кой е най-добрият съвет, който сте получавала някога и от кого – споделете и отправете пожеланието си към всички Ваши почитатели и читателите на Vesti.bg
- Най-добрите съвети винаги са били съветите на моята майка, защото, ако приличам на някого изцяло и ако някой ме е формирал като жена и личност, то това със сигурност е тя. Всичко, което знам за живота, съм научила от нея и съм й много благодарна. Щях да бъда много спокойна, ако можеше тя винаги да е тук, до мен. Както тя, така и всички, които ми липсват. Тя винаги ми е казвала никога да не забравям коя съм и че най-голямото щастие в живота, е когато опознаеш себе си, своите възможности и да живееш в рамките на всичко това. Да живееш сега, да живееш днес и да не размишляваш много какво ще ти поднесе бъдещето.

На всички ваши читатели пожелавам преди всичко да са много здрави и да срещат повече позитивни новини чрез вас, а на всички мои почитатели, с които ще се видим на 22 октомври в София – бъдете добри и слушайте нашата хубава балканска музика.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 14 минути

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 22 минути

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 46 минути

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 47 минути

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 1 час

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 1 час

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 1 час

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 2 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 2 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 2 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 2 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 3 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 3 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 9 часа

Ударили са се кола и два мотора