Иван Кръстев: Какво иска Русия и защо?
Иван Кръстев   
Източник: БГНЕС (архив)
54

Н а 1 март Русия фактически пое контрола над Крим и това накара германския канцлер Ангела Меркел да каже, че президентът Путин живее „в друг свят”. Дали наистина Путин си е загубил ума или той просто иска да наложи властта си над Крим и Източна Украйна? Защо реши да потърси силово решение? И защо не изглежда уплашен от реакцията на Запада?

Най-разпространеното мнение е, че руският президент е „твърдолинеен реалист”, който вярва, че по-добре е „да се страхуват от теб, отколкото да те обичат”. Другото мнение е, че подходът на Путин се е променил и че ако доскоро той предпочиташе да действа прагматично в защита на своите военни и икономически интереси, сега той се опитва да се представи като по-идеологическа фигура, подобен на цар Николай І – ултраконсервативният самодържец, смазал две революции и започнал Кримската война.

Руските официални лица обявиха съвсем официално, че за тях промяната на властта в Киев е държавен преврат. Условията им за дипломатически преговори с Украйна е връщане към споразумението от 21 февруари, сключено между Янукович и опозицията, с посредничеството на тримата външни министри от ЕС. Това е споразумение, което Русия отказа да подпише.

Докато Москва е наясно, че Янукович не може да се върне на власт, Кремъл се надява новото преходно правителство в Киев да бъде заменено от такова, в което влизат и проруски настроени политици от Източна Украйна. Освен това Русия настоява парламентарните и президентските избори да се проведат през декември, а не през май. Путин очаква да бъде включен в преговорите за естеството на бъдещата украинска конституция. Кремъл винаги се е съмнявал в способността на Украйна да съществува като суверенна държава, а и през последните две десетилетия украинците направиха всичко, което е по силите им, за да докажат правотата на това мнение – лошото управление и корупция достигнаха забележителни размери.

Според политическата доктрина на Кремъл, въведена преди десетилетие от архитекта на днешния режим – бившия вицепремиер Владислав Сурков – суверенитетът е качество, а не юридическо право. За да може една държава да бъде суверенна, тя трябва да бъде независима икономически, могъща военно и влиятелна в културно отношение. Путин смята, че в Украйна отсъстват и трите компонента и затова е много вероятно тя да бъде доминирана от една или повече външни сили.

Руското ръководство иска да си осигури гаранции, че основните политически сили в Украйна няма да бъдат враждебни към Русия. Така че настоящата стратегия на Путин е не да граби територии, а да преизгражда държавата. Визията на Кремъл за Украйна е в бъдеще тя да се превърне в една „Голяма Босна” – радикално федерализирана държава, чийто съставни части имат правото да следват своите културни, икономически и геополитически предпочитания. Това означава, че териториалната цялост на страната на теория ще бъде запазена, но статутът на Източна Украйна ще бъде подобен на този на Република Сръбска в Босна и тя ще бъде по-близка до Русия, отколкото останалата част от Украйна.

Регионите в Западна Украйна, макар и част от украинската държава, ще бъдат по-интегрирани с Полша и Европейски съюз. Киев ще бъде изолирана федерална столица. При такава конституция Украйна ще може да запази своята геополитическа неяснота, като няма да бъде член нито на Европейския, нито на Евразийския съюз. Вероятно това е, което Русия се опитва да спечели в смисъла на територии и влияние. Но въпросът защо Путин изглежда толкова непримирим към Запада също се нуждае от отговор.

Популярната хипотеза е, че руският президент се държи по този начин, просто защото може да си го позволи. Той е убеден, че Украйна е по-важна за Русия, отколкото за Запада и че всеки отговор на Запада ще бъде шумен, но неефективен. Путин е наясно, че ЕС се чувства несигурен заради икономическите си проблеми и заради надигането на десни популистки партии в много от страните-членки. А най-важното е, че от решението на САЩ да се въздържи от военна интервенция в Сирия, Путин си прави извода, че американското обществено мнение ще се противопостави на военна намеса далеч от нейните граници.

Но противопоставянето на Путин срещу Европа и САЩ не може да бъде сведено само до аргументи от сферата на реалполитиката, като тези за стратегическата важност на военната база в Севастопол или за необходимостта от запазване на контрола върху газовата тръба, която минава през Украйна. Ако преди кризата Путин не харесваше отношението на САЩ и Европа към Русия, сега той е разочарован от декадентското и – както той го вижда – аморалното състояние на модерна Европа и дестабилизиращата роля, която според него САЩ играят в световната политика.

Внимателният анализ на едно скорошно изказване на Путин показва, че руският президент вижда своята мисия не в интеграцията на Русия в Европа, а в защитата на традиционните руски ценности срещу постмодерния ЕС. „Европейците загиват… еднополовите бракове не могат да създават деца”, каза Путин миналия септември на среща на Клуба „Валдай”, който се събира, за да анализира политическите, културните и икономическите перспективи пред Русия. Анти-гей и анти-лесбийското законодателство, прието наскоро от руския парламент, е израз точно на този нов консерватизъм, изповядван от елитите на Путин, които се чувстват застрашени от либералните европейски общества.

Връзките със САЩ са достигнали до задънена улица, защото Путин обвинява Америка, че нарочно подклажда конфликти, които предотвратяват издигането на нейните геопополитически конкуренти. Путин направи за Янукович това, което той обвинява Америка, че не направи в Египет – където ентусиазмът от народните революции доведе на власт Мюсюлманските братя, което породи нова криза.

Подкрепата на Путин за сваления украински президент не се корени в някакви лични отношения (добре известно е, че той презира бившия украински президент), а защото подкрепата за президента е правилното нещо, което трябва да се прави пред лицето на революцията. Това е част от мащабния стремеж на Путин да се асоциира с ценностите от имперското минало и израз на носталгията по национализма и към господарите на страната от ХІХ в. като Николай І. Суверенитетът на Украйна бе нарушен от консерватора Путин, а не от реалиста Путин. Походът му в Крим е не realpolitik, а по-скоро kulturkampf.

Коментари 54
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

54 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 23 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 55 минути

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 59 минути

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 1 час

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 1 час

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 1 час

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Любопитно Преди 1 час

От години актрисата не се появява на екран, тъй като посвещава времето си на съпруга си Райън Гослинг и двете им дъщери

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

България Преди 1 час

Най-силното от тях, с умерен магнитуд от 3,8 по Рихтер, е край Девин

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 1 час

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 1 час

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 1 час

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 2 часа

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 2 часа

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 2 часа

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 2 часа

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.