САЩ публикуваха списък с още 10 „фалшиви твърдения“ на Русия
Източник: Thinkstick/Guliver
199

Д ържавният департамент на САЩ публикува нов списък с 10 „фалшиви твърдения“ на Русия с цел оправдаване на „нейните незаконни действия в Украйна“, предаде Ройтерс.

Това е втори подобен опис в разстояние на малко повече от един месец. Първият бе публикуван на 6 март. Той бе отхвърлен категорично от Русия като „примитивно изопачаване на реалността“, цинизъм и двойни стандарти.

Новият списък е озаглавен „Руска фикция: Продължението. Още десет фалшиви твърдения за Украйна“. (Вж. текста)

Публикуван на сайта на Държавния департамент на САЩ, той започва с цитат на президента Барак Обама от 26 март, че „никакво количество пропаганда не може да направи вярно нещо, което светът знае, че е невярно“.

Списъкът съдържа следните твърдения, които според американската дипломация са неверни:

1. Руски агенти не са активни в Украйна.

Факт: През последните седмици украинските власти задържаха над 10 предполагаеми агенти на руското разузнаване, много от които са били въоръжени по време на ареста. В началото на април правителството на Украйна имаше информация, че офицери от руското Главно разузнавателно управление съветват и инструктират лица от Харков и Донецк как да провеждат протести, да завземат и удържат правителствени сгради, да изземат оръжия от арсеналите им и да се прегрупират за други насилствени действия. На 12 април въоръжени проруски активисти превзеха правителствени сгради в координирани и професионално проведени операции в шест града в Източна Украйна. Много от тях носеха бронирани жилетки, камуфлажни униформи без отличителни белези и руски оръжия като АК-74 и СВД (снайперистката пушка на „Драгунов“). Тези въоръжени групи издигнаха руски и сепаратистки флагове над превзетите сгради и поискаха референдуми за отделяне от Украйна и присъединяване към Русия. Тези операции поразително много приличат на атаките срещу украински сгради по време на незаконната военна интервенция в Крим в края на февруари и последвалата руска окупация.

2. В проруските демонстрации участват само украински граждани, действащи по своя собствена воля, подобно на движението Майдан в Киев.

Факт: Това не е гражданската активност на обикновените хора като движението ЕвроМайдан, което започна от група протестиращи студенти и се разрасна до стотици хиляди украинци от цялата страна. Руски сайтове открито набират доброволци, които да пътуват до Украйна и да подстрекават насилие. Има свидетелства, че на много от т. нар. „протестиращи“ е платено да участват в насилие и безредици. Ясно е, че тези инциденти не са спонтанни събития, а по-скоро част от добре дирижирана руска кампания за сепаратизъм и саботаж на украинската държава. Украинските власти продължават да задържат добре тренирани и екипирани руски провокатори, които действат в региона.

3. Сепаратистките лидери в Източна Украйна се радват на широка народна подкрепа.

Факт: Последните демонстрации в Източна Украйна не са органични и им липсва широка подкрепа в региона. Според проучване на общественото мнение, проведено в края на март от базирания в Донецк институт за социални изследвания и политически анализи, голяма част от жителите на Донецк (65,7%) искат да живеят в единна Украйна и отхвърлят обединяване с Русия. Проруските демонстрации в Източна Европа бяха скромни по размер, особено в сравнение с протестите на Майдана в същите градове през декември и дори намаляха с времето.

4. Има риск ситуацията в Източна Украйна да премине в гражданска война.

Факт: Това, което се случва в Източна Украйна, нямаше да става без руската дезинформация и провокатори, които подпомагат размириците. Нямаше да се случва, ако покрай границата не бяха разположени големи руски военни сили, който дестабилизират ситуацията с открито заплашителното си присъствие. Просто в региона нямаше големи протести. Малък брой сепаратисти завзеха няколко правителствени сгради в Донецк, Луганск и Славянск, но те не привлякоха значителна подкрепа. Украинските власти показаха забележителна сдържаност в усилията си да разрешат ситуацията и действаха само когато бяха провокирани от въоръжени активисти и когато обществената сигурност бе поставена на риск. Наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) докладваха, че тези инциденти са ограничени.

5. Украинците в Донецк отхвърлиха незаконните власти в Киев и създадоха независима „Донецка народна република“.

Факт: Голяма и представителна част на гражданското общество и неправителствените организации в Донецк категорично отхвърлиха обявяването на Донецка народна република от малка група сепаратисти, окупирали сградата на регионалната администрация. Същите тези организации потвърдиха подкрепата си за временното правителство и суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

6. Русия е разпоредила „частично изтегляне“ на своите войски от украинската граница.

Факт: Няма свидетелства за значително оттегляне на руските сили от украинската граница. Един батальон не е достатъчен. Около 35-40 хил. руски войници остават около границата, отделно от около 25 хил. войници, които в момента се намират в Крим.

7. Етническите руснаци в Украйна са под заплаха.

Факт: Няма достоверни данни, че етническите руснаци в Украйна са застрашени. Изследване на Международния републикански институт от 5 април показва, че 74% от рускоезичното население на източните и южните региони на Украйна не се чувстват „заплашени или под натиск“ заради езика си. Междувременно ОССЕ изрази тревога за сигурността на малцинствата в Крим, особено на украинците и кримските татари. За съжаление, най-застрашени са етническите руснаци, които живеят в Русия и се противопоставят на режима на Путин. Тези руснаци непрекъснато са тормозени и са застрашени от затвор, ако говорят срещу редовната злоупотреба с власт от страна на Путин.

8. Новото украинско правителство е оглавявано от радикални националисти и фашисти.

Факт: Украинският парламент не бе сменен през февруари. Това е същата Рада, която бе избрана от всички украинци, състояща се от всички партии, които съществуваха преди февруарските събития, включително Партията на регионите на бившия президент Виктор Янукович. Новото правителство, одобрено с огромно мнозинство в парламента, дори от много депутати от партията на бившия държавен глава, е отдадено да защитава правата на всички украинци, сред които и тези в Крим.

9. Етническите малцинства в Украйна са преследвани от „фашисткото“ правителство в Киев.

Факт: Лидерите на еврейската, германската, чешката и унгарската общност в Украйна публично обявиха, че се чувстват защитени при новите власти в Киев. Нещо повече, много малцинствени групи изразиха страховете си от преследване в окупирания от Русия Крим, опасения, които наблюдателите на ОССЕ потвърдиха.

10. Русия не използва енергията и търговията като оръжия срещу Украйна.

Факт: След незаконното анексиране и окупиране на Крим от Русия, Москва вдигна цената, която Украйна ѝ плаща за газ, с 80% за две седмици. В допълнение иска още 11 млрд. долара след отменянето на Харковското споразумение от 2010 г. Освен това Москва продължава да ограничава украинския износ за Русия, а той е голяма част от целия износ на Киев.

Коментари 199
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

199 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 15 минути

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 34 минути

Чрез него приложението ще дава повече информация

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 8 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 9 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 9 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 10 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 10 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 11 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 12 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 12 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 12 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 13 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Свят Преди 13 часа

Колосалната змия се появи от дълбините на тропическите гори на Амазонка

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 13 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Хванаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево"

Хванаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево"

България Преди 13 часа

Зад волана е бил виетнамски гражданин с имунитет

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 13 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора