26

Кофи Анан се оттегли като пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия, след като се бореше да убеди президента Башар ал-Асад да приеме мирен план, съобщи ООН.

Генералният секретар на световната организация Бан Ки Мун съобщи "с дълбоко съжаление", че Анан е връчил оставката си, в момент когато гражданската война в Сирия излиза все повече извън контрол.

ООН и Арабската лига определиха Анан, който е носител на Нобелова награда за мир и бивш генерален секретар на ООН, за свой пратеник за конфликта в Сирия на 23 февруари. Асад се съгласи с мирния план от шест точки на Анан, но така и не го изпълни.

"Искам да изразя най-дълбоката си благодарност на г-н Анан за решителните и смели усилия, които той положи като Съвместен специален пратеник за Сирия", съобщи Бан в комюнике. "Кофи Анан заслужава дълбоко възхищение за безкористния начин, по който използва чудесните си умения и престиж в най-трудните и потенциално неблагодарни задачи", допълни Бан.

В комюникето се допълва, че Анан е заявил, че няма да поднови мандата си след изтичането му на 31 август. Бан съобщи, че води разговори с Арабската лига за номинирането на негов наследник.

Сирийските власти съобщиха, че съжаляват

за оставката на Кофи Анан от поста. Министерството на външните работи изрази в комюнике съжалението си от оставката и обвини "държавите, които се стремят да дестабилизират Сирия", че са "попречили" на мисията на Анан, намеквайки за западните страни, Турция и държавите от Персийския залив, които критикуват режима на Башар ал-Асад.

"Сирия винаги е доказвала, че е напълно ангажирана с плана на Анан", заяви външното министерство в момент, когато международната общност осъжда Дамаск за потушаването на бунта, които се милитаризира през последните месеци.

Дамаск е "ангажиран в борбата с тероризма с цел да се възстанови сигурността и стабилността и да се защитят гражданите", допълва министерството. Сирия "продължава да вярва, че единственият начин за излизане от кризата е националният диалог и помирението, без никаква чуждестранна намеса", се казва още в комюникето.

САЩ обвиниха Китай и Русия,

че са отговорни за оставката на Кофи Анан от поста му на посредник за Сирия заради системното им блокиране на проектите за резолюция за излизане от кризата в Съвета за сигурност на ООН.

Говорителят на Барак Обама Джей Карни подчерта на борда на самолета Еър Форс 1, че оставката на Анан показва също така отказа на сирийския президент Башар ал-Асад да прекрати кланетата в страната си.

"Оставката на Анан показва провала на Русия и Китай да подкрепят значими резолюции на Съвета за сигурност срещу Асад, които щяха да направят Асад отговорен", заяви Джей Карни.

Той допълни, че Барак Обама е оценил волята на бившия генерален секретар на ООН да служи като специален пратеник в Сирия и усилията му да опита да намери решение на кризата.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@