Пороят в Бургаско взе три жертви
Преливащата Дяволска река в Приморско   
Източник: Радослав Димитров
126

П оройните дъждове в Бургаско са взели три жертви – Недялка Толева (69 г.) и Камелия Желязкова (21 г.), както и 27-годишен мъж.

Първоначално Желязкова беше обявена за изчезнала, но по-късно главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи, че тя е загинала. Тялото ѝ е намерено на спортна площадка в парк за пикник в местността Отманли.

Толева е била намерена снощи от пожарникари удавена в колата си в рибарското селище Ченгене скеле в същата местност. На самото Ченгене скеле 50 лодки са отнесени в морето, около 75 къщи са в трагично състояние, една къща вероятно също е отнесена от водите, съобщи кметът на Бургас – Димитър Николов.

В късния следобед стана ясно, че жертвите са три – 27-годишнен пастир. Той се е удавил в р. Ропотамо и е бил открит около село Ясна поляна.

Двете загинали жени са пътували по главния път Созопол-Бургас, когато автомобилите им са били залети от огромно количество вода в резултат на проливния дъжд. От водната стихия около 2 ч. след полунощ на главния път са се

преобърнали още няколко автомобила.

Двама мъже – Николай Кирилов и Николай Грудев, са спасили живота на няколко души, като са изваждали давещи се хора от потопените автомобили в местността Отнанли. Кметът Николов ще ги предложи за награда пред Общинския съвет.

Община Бургас обяви 8 септември за ден на траур в памет на жертвите, съобщи Николов.

По думите на кмета, трагедията е вследствие на огромното количество паднал дъжд, а не приливна вълна от водоем, тъй като такъв в района няма.

В община Приморско сутринта  бе обявено бедствено положение,

което бе отменено след обяд. Падналият пороен дъжд в града е нанесъл значителни щети и е нарушил силно нормалният ритъм на живот на населението, съобщиха от пресцентъра на общината. Летището в града бе под вода, преля Дяволската река. Имаше сигнал за бедстващи хора в къмпинг „Китен“.

Екипаж от военното формирование 32040-Крумово, с хеликоптер „Кугар“ участва в спасителни дейности в района на с. Китен, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. От 8,30 ч. до 11,10 ч. военнослужещите извършиха полет за спасяване и евакуиране на двама души от района, наводнен от река Велека. Хората са били на покрива на селскостопанска сграда.

Пороят в Приморско

В района на парк „Росенец“ приливаната вълна е отнесла шест коли в дерето.

Най-вероятно тя е тръгнала от реката в близост до селото край парка. В момента се издирват хората от колите. Напълно е възможно хората в отнесените коли да са успели да са успели да се спасят, съобщи БНР.

Интензивните валежи са нанесли

щети по пътните артерии на територията на област Бургас.

Река Ропотамо е излязла от коритото си и към момента е затворен главният път между Созопол, Приморско и Китен. В района са разположени полицейски патрули, които насочват водачите към най-близкото населено място, съобщават от МВР.

Двата моста над река Ропотамо – между селата Ново Паничарево и Ясна поляна, са пропаднали. „В село Ново Паничарево нещата са много зле. На места в дворовете има над метър вода. Наводнени са мазета приземни етажи и др.”, съобщи за Агенция „Фокус“ Димитър Христов, главен експерт „Отбранително-мобилизационна подготовка” в Областна администрация-Бургас.

Работи се по направлението Бургас-Атия, където има блокирани хора в почивна база в село Атия.

Малко преди 3 ч. тази сутрин е получена информация за

бедстващи хора

в бургаските квартали „Победа“, „Акациите“, „Крайморие“ и Отманли. Спасителни екипи веднага са били изпратени на посочените адреси и са евакуирали над 20 души.

Залята е голяма част от квартал „Победа”, също и улица „Индустриална”, съобщава Агенция „Фокус“. От квартала са били евакуирани 15 души.

Из града има паднали клони – работи се по отстраняване и почистване.

На няколко места из периферните селища в общината има паднали електрически стълбове. Работи се и по този проблем, но за момента няма ток в селата Димчево, Твърдица. Няма ток на няколко места в самия град Бургас – на улиците „Дебелт”, „Мария Луиза”, „Оборище”. И тук възстановителните екипи работят.

В рамките на половин ден в Бургаско са паднали

180 литра дъжд на квадратен метър,

съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ).

Проливните дъждове причиниха наводнения и в други части на страната.

Общините Димитровград, Харманли, Симеоновград, Опан и Гълъбово обявиха бедствено положение.

Евакуирани бяха хората от ниските части на димитровградските квартали „Изток“ и „Марийно“ поради очаквано преливане на язовира до рудник „Гита“. Наводнени са складовите бази в града.

Стената на язовира край димитровградското село Странско се скъса заради пороите. По-голямата част от жителите на селото са евакуирани. Има обаче и такива, които не искат да напуснат домовете си, съобщи „Дарик“. Те са се качили на вторите етажи и по покривите им. Близо 5 м е водата в селото, която прехвърли и 4-метровия мост.

Достъпът до Странско е невъзможен.

В Харманли има много наводнени улици и приземни етажи на сгради.  Главен път Е80 в близост до „Лидл“-Харманли бе затворен поради преливане на реката.

Въпреки, че няма опасност за населението в харманлийското село Бисер, кметът Златка Вълкова е предприела превантивни мерки да изтегли хората, живеещи близо до река Бисерска, към високите части на селото.

Валежите в региона през изминалото денонощие са между 83 до 136 литра на кв. м.

От областния кризисен щаб съобщиха,че няма пострадали хора и населени места без електричество и вода.

Над 80 сигнала за наводнения са получени на територията на област Хасково.

Южната част на

Старозагорска област е наводнена след проливните дъждове, които достигнаха рекордните 200 л. на кв. м,

съобщи директорът на Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Стоян Колев. В над 30 села в областта тази нощ и сутринта са изпратени екипи на пожарната и гражданска защита.

Бедствено положение е обявено в общините Опан и Гълъбово. През нощта екипи на пожарната и гражданска защита са вадили хора потопени под вода с ниво над 2 м в някои села на старозагорска община.

Обявен е оранжев код „Риск за тревога“ на р. Сазлийка при Гълъбово и на р. Марица при Пловдив, съобщи Министерството на околната среда и водите. Изпратено е предварително предупреждение до Гърция и Турция за р. Марица при Свиленград.

Във воден капан са попаднали кметовете на Гълъбово и на село Априлово. Кметът на Гълъбово Николай Тонев съобщи, че цялото село Априлово е под вода. Голяма част от къщите вече са срутени. Водата от селото се влива в река Съзлия, която има опасност да прелее и да наводни селата, през които преминава.

Евакуирани са жителите на селата Константиновец и Любеново. Наводнени са къщи в село Стрелец, както и първият етаж на Дома за деца с умствени увреждания в село Петрово. Тежко засегнато от дъждовете е село Еленино. Наводнението е от канал на „Напоителни системи“, който е запушен и прелива.

На пътя Димитровград-Стара Загора има закъсали автомобили. Нито един автобус от общините Димитровград и Гълъбово не е пристигнал до автогара Стара Загора. Нито един от потеглилите в тази посока не се е завърнал. На автогара „Стара Загора“ пристигнаха и пътници от експресния влак, който е пътувал от Ямбол за София, защото е бил отклонен към Карлово, вместо към Чирпан. Има наводнени ж.п. линии.

Със заповед на директора на РДПБЗН-Стара Загора е въведен в действие плана на службата при извънредни ситуации и защита при бедствия.

Нивото на река Осъм се е повишило над четири пъти за едно денонощие,

съобщиха от хидрометеорологичната станция в Ловеч. Количеството на падналите валежи в областта е достигнало 60 литра на квадратен метър. Измереното ниво на река Осъм при Ловеч тази сутрин е 184 см, при 40 см вчера. В Троян то се е повишило от 23 см на 121 см.

Двойно се увеличено и нивото на река Вит при Тетевен и днес е 204 см. За да се ограничи притокът към реката е спряно изпускането на язовир „Сопот“, съобщи областният управител на Ловеч Милко Недялков. По думите му язовирът има достатъчно обем, за да поеме валежите и няма опасност от преливане. Свободни обеми има и в останалите водоеми в областта.

Остава в сила обявеното на 4 септември бедствено положение в общините Берковица и Георги Дамяново.

Българският Червен кръст призовава за спешна помощ за пострадалите от новите наводнения, като спешно е активирана кампанията за набиране на средства на кратък номер 1466.

БЧК призовава гражданите и корпоративния сектор да се включат в подпомагането на засегнатите от нововъзникналите наводнения в страната. „БЧК ще помогне във всички бедстващи райони, тъй като има структури из цялата страна, ресурс и възможности“, е заявил председателят на БЧК Христо Григоров. На пострадалите БЧК предоставя най-необходимото – вода, храна, спални комплекти и одеяла. Организацията е в готовност да отвори и бедствения си резерв при нужда.

Дарение от 1 лев може да се направи на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори.

Дарения се събират и на банковата сметка:
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
IBAN: BG64UNCR76301078660913
BIC: UNCRBGSF
1000 София, ул."Калоян" 3
(За пострадалите от наводненията в страната)

Вижте пълна десетдневна прогноза за времето у нас и по света на Sinoptik.bg

Коментари 126
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

126 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 1 час

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 5 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 6 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 6 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 7 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 7 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 7 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 8 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 8 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 8 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 8 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 8 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 9 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 9 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 9 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер