3

П роверка на цената, както и дали търговецът и колата действително съществуват са първите неща, които трябва да направите, когато решите да си купувате автомобил. Практиката на ЕПЦ показва, че купувачите се интересуват предимно от цената, а често не се проверява действителното съществуване на търговеца.

Преди поръчката

Питането за серийния номер на колата, изискването на копие от свидетелството за регистрация, от фактурата за първоначална покупка (ако колата е втора ръка), както и от показанията на километража, ще ви позволи да получите представа за продавача и за реалната стойност на колата. Естонската пътна администрация предлага онлайн услуга, чрез която може да се проверят основните параметри и прегледи на колата досега, преди тя да се купи през интернет. Шведската транспортна агенция също предоставя подобна онлайн услуга. Въпреки това не винаги е лесно да се получи информация дали даден автомобил не е краден.

Като цяло се препоръчва да се избягват всички предварителни плащания на пари в брой или банкови преводи към чуждестранни сметки и да се поглежда с подозрение към продавачи, които позволяват само тези начини на плащане. Препоръчително е да се плаща с кредитна карта, защото в случай на проблеми може да се прибегне до оспорване на плащането.

„Нов внос“? Това е списъкът на TUV за най-проблемните коли втора ръка
TUV публикува класацията на най-надеждните коли втора ръка

В доклада е обърнато специално внимание върху два типа измами, на които може да станат жертви потребителите при купуване на кола зад граница - клонирането и превъртането на километража.

В Германия превъртането на километража е наказуемо със затвор от 1 година или глоба. Във Франция санкцията е до две години затвор и глоба от 37 500 евро, а в Словакия – глобата е 266 евро.

В същото време едва в пет страни може да се получи информация за реалните километри на колата преди покупката. В Белгия и Холандия потребителите получават съответно т.нар. “Car-Pass”  или “NAP document”, където е записана тази информация. Във Великобритания километражът може да се провери като се използва записите от MOT (годишните технически прегледи – б.р.). В сайта на Шведската транспортна агенция потребителите могат да намерят данните за съответния километраж от последната техническа проверка. В Унгария също може да се направи подобна проверка.

Клонирането е даване на идентичност на друга кола, която вече е регистрирана. Потребителите често разбират, че са били жертва на подобна манипулация, когато получават актове за неплатени глоби за паркиране или за превишена скорост. В такъв случай те трябва да докажат, че не са били там.

По време на поръчката

След като се установи легитимността на търговеца, е добре да се провери и качеството на колата. Според минималните изисквания на Директива 2009/40 леките коли трябва да се тестват 4 години след първата си регистрация, както и на всеки 2 години след това. Не навсякъде обаче е задължително да се представят подобни документи за техническа изправност. Едно от изключенията е Франция, където трябва да има преглед 6 месеца преди продажбата и докладът от него трябва да се предостави на купувача.

Закупената кола трябва да премине технически преглед и в страната, където живее потребителят, преди да бъде регистрирана.

Писмен договор за продажбата не е необходим, но обикновено такъв трябва  за регистрирането на колата. Така е в Германия, Италия, Люксембург, Румъния и Швеция. В България договорът трябва да бъде в писмена форма и нотариално заверен.  Потребителите трябва да се уверят, че договорът съдържа данните, изисквани от законодателството на страната по продажба и регистрация.

За да регистрира автомобил, който преди това е бил на отчет в друга страна, купувачът трябва да представи свидетелството за регистрация на компетентните органи. Продавачът трябва да предостави на потребителя удостоверение за регистрация, което в Австрия, България, Германия, Люксембург, Словакия и Швеция, е в две части (голям и малък талон – б.р.). Потребителят трябва да се увери, че получава и двете части или регистрацията може да бъде отказана  в неговата страна. Освен това  двете части на регистрацията показват, че колата не е заложена.

Потребителят трябва да се консултира с продавача дали може да му предостави Европейски сертификат за съответствие (COC). Ако няма такъв сертификат или е бил променен, такъв трябва да се издаде от органите, които ще регистрират возилото в страната, където живее купувачът. Опитът на ECC-Net показва, че често потребителите трябва да си платят за тестовете и това отнема време. Във Франция процедурата например може да продължи до 6 месеца и да струва над 1500 евро. В България не се изисква такъв сертификат.

Според проучване на сектора на автомобили втора употреба от Белгийската Федерална обществена служба за икономика през 2014 г. най-голям брой нарушения са били свързани с нелегални плащания в брой (47%), следвани от измами в пробега и неспазване на задълженията, свързани с  гаранцията (и двете по 18%). Добре е да се има предвид, че при влизане и излизане от страната с голямо количество пари в брой (над 10 000 евро) може да се наложи да подавате митническа декларация.

След покупката

Когато решите да закарате колата у дома, трябва да й сложите временни (транзитни) номера, ако регистрационните са свалени. Националните правила за тези временни номера са различни и трябва да се проучат предварително – не навсякъде са позволени.

Колата трябва да има и застраховка. Съветът ни е да поискате помощ от продавача да организира транзитните номера и краткосрочна застраховка в страната, където се осъществява сделката, въпреки че по същество това не е негово задължение.

Плащането на ДДС е основен проблем при подобни сделки, като във различните страни отчисленията са различни. По данни от септември 2015 г. ставките се движат между 17% и 27%.

ДДС е изискуем в страната на регистрация, ако колата е нова  (до 6 месеца от датата на първа регистрация или до 6000 км пробег) или ако отговаря на определени условия, което означава, че продавачът е длъжен да я продаде, без да включва този данък в цената. На практика, за нови коли някои продавачи изискват плащане на ДДС като депозит. А той се възстановява, след като колата бъде регистрирана в страната на потребителя. В Германия, например, на практика няма продавач, който да продава нова кола, без да е поискан подобен депозит.

Колите втора ръка се продават с включен ДДС и продавачът след сделката прехвърля сумата на съответните финансови власти.

Директивата от 1999 дава 2-годишна гаранция при покупка на коли, която започва да тече от датата на доставка на превозното средство на потребителя. Практиката показва, че търговските гаранции (които са и по-дълги - б.р.) стават все по-често явление.

При купуването на нова или кола втора ръка може да бъдат дадени следните гаранции:

Задължителна законова гаранция. Тя дава право на потребителя да получи поправка или замяна не дефект в колата или в някои случаи – на замяна.

Търговска гаранция, дадена от производителя, обикновено безплатна, като част от цялата цена – например за 3 години или за пробег от 100 000 км.

Допълнителна търговска гаранция, предложена от продавача или производителя, или дори от трета страна, срещу заплащане.

Четете още:

4 срещу 3 турбини в битката за надмощие между BMW и Audi

Нови технологии, двигател и трансмисия за обновения VW Golf

Brabus не е само конски сили, а също много кожа и лукс (галерия)

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 1 минута

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

Икономиката на Русия

Международният валутен фонд повиши прогнозата за растежа на Русия за 2024 г.

Свят Преди 4 минути

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Свят Преди 23 минути

Тази вечер е планирана протестна акция

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Свят Преди 1 час

Руските власти се подготвят да преместят части от Африканския корпус в Белгородския регион

<p>Еврокомисарят по вътрешните работи с коментар за приемането на България&nbsp;в Шенген</p>

Илва Йохансон: Приемането на България в Шенген е важна стъпка

Свят Преди 2 часа

Според комисията проверките по външните граници следва да бъдат по-качествени

<p>Разглеждането на помощта за Украйна отделно от Израел е &quot;позор за света&quot;</p>

Зеленски: Разглеждането на помощта за Украйна отделно от Израел е "позор за света"

Свят Преди 2 часа

Той казва, че разделянето на помощта за Украйна от тази за Израел би свидетелствало за това, че причината е в предстоящите избори в САЩ

Чешкият президент Петр Фиала

Фиала: Не искам да виждам руски танкове по улиците на Прага, както през 1968 г.

Свят Преди 3 часа

Чешкият президент с любопитна история по време на срещата си с Джо Байдън в Белия дом

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

Технологии Преди 3 часа

Платформата може да работи по-бавно и да дава грешки

Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

България Преди 3 часа

Димитър Главчев проведе работна среща с ръководствата на службите за сигурност

<p>Назначиха 9 нови зам.-министри</p>

Рокади във втория ешелон на властта: Назначени са нови 9 зам.-министри

България Преди 3 часа

От длъжност са освободени редица кадри от втория ешелон на изпълнителната власт

Пеевски: Конституцията е опора и двигател на българското развитие

Пеевски: Конституцията е опора и двигател на българското развитие

България Преди 3 часа

Конституцията е гарантът за неотменимостта на евроатлантическата принадлежност на България, каза той

<p>Спецакция на граничните пунктове, за какво следят</p>

Институциите са на крак: Започна спецакция на граничните пунктове

България Преди 3 часа

Действията се осъществяват от служители от гранична полиция, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”, Агенция „Митници” и НАП

<p>Войната в Украйна върви към &quot;корейски сценарий&quot;</p>

Белгийски полковник: Войната в Украйна върви към "корейски сценарий"

Свят Преди 3 часа

Той допуска Русия да наложи пълен военен контрол над източните украински области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон

Kак да постигнем идеалната температура и чист въздух у дома през всеки сезон?

Kак да постигнем идеалната температура и чист въздух у дома през всеки сезон?

Любопитно Преди 3 часа

В търсене на икономични решения, все повече хора се обръщат към локални решения за контрол на климата в отделните стаи

<p>САЩ забрани смяната на пола на всички непълнолетни в Айдахо, но има изключение</p>

САЩ забрани смяната на пола на всички непълнолетни в Айдахо

Свят Преди 3 часа

Върховния съд разрешава на Айдахо да прилага забраната срещу всеки, освен срещу ищците, които оспорваха закона