Новият папа Франциск - прочут със смирения живот
Източник: ЕПА/БГНЕС
24

Понтификатът на кардинал Хорхе Марио Берголио започна в сряда вечерта с уточнение на папското му име. От суматоха или от ентусиазъм акредитираните за конклава 5300 журналисти не обърнаха внимание, че в традиционната формула на латински, с която се обявява новоизбраният папа, неговото име е записано просто Франциск.

Понеже е първият от всичките си 265 предшественици, който избра това име, медиите моментално му прикачиха и римския номер I.

Наложи се официалният говорител на Ватикана отец Федерико Ломбарди да изяснява недоразумението на брифинга след конклава. Направи го елегантно, за да не засегне журналистическия корпус, като обеща, че на папа Франциск ще му бъде отпуснат номер I,

след като бъде избран папа Франциск II

Впрочем и без тази прибързана "инвентаризация" понтифексът има вече три първи и едно второ място.

Той е първият папа от Америките, първият член на Ордена на йезуитите на Свети-Петровия престол и първият с името на Свети Франциск от Асизи.

Второто място зае на конклава през 2005 г., когато събра най-много гласове след кардинал Йозеф Рацингер. Някои дори твърдят, че отстъпил, за да пропусне на челна позиция бъдещия Бенедикт XVI.

Франциск е и първият папа от 1300 години, който не е европеец,

макар че европейските му корени са сравнително свежи и добре проучени.

Дядо му е от Портакомаро, община с около 2000 жители в провинция Асти на северната италианска област Пиемонте. Баща му се прехвърля в Торино, откъдето емигрира в Аржентина.

Хорхе Берголио е роден на 17 декември 1936 г. в Буенос Айрес. Завършва средно техническо образование със специалност химик и си има приятелка. После постъпва в семинария и влиза в Ордена на йезуитите.

Завършва два факултета в Аржентина - първо философия, а после теология. Прави докторат в Германия през 1986 г. Преподава в аржентински колежи и университети.

Блаженият папа Йоан-Павел II го ръкополага за епископ през 1992 г. От 1998 г. е архиепископ на Буенос Айрес, а от 2001 г. е кардинал.

"Кардинал Хорхе Берголио е човек с огромна духовност, известен със своята привързаност към доктриналната ортодоксалност и към скромния си живот.

По подобие на Бенедикт XVI той съчетава загрижеността за бедните с отстояването на позицията, че Църквата няма отговорността да бъде политически активист или да дава точни предписания за решаване на икономически проблеми," е характеристиката, която му прави председателят на католическия институт за изследване на религията и свободата "Актън" отец Робърт Сирико.

Новоизбраният папа е прочут със смирения си начин на живот

Не обитава пищната резиденция, отредена за архиепископа на Буенос Айрес, а живее в скромен апартамент далеч от центъра, отоплява се с малка печка и сам си готви. Не ползва служебна кола и шофьор, а пътува с градския транспорт.

Прекарва доста време в най-бедните предградия, а когато се появи на съвещание във Ватикана, сяда на последните редове. Не дава интервюта и не обича медийното внимание.

Папа Франциск е само с половин бял дроб, защото като момче е бил опериран заради инфекция. Според лекари липсата на повече от половината бял дроб не влошава здравословното състояние на папата, нито ще съкрати живота му. Това обаче означава, че той не може да се натоварва много физически, защото капацитетът на белия му дроб е по-малък.

"Вероятно няма да може да участва в маратони, но не мисля, че те ще влизат в програмата му. И половин бял дроб е достатъчен, стига да е здрав", каза д-р Питър Опъншоу от центъра по дихателни инфекции в лондонския Императорски колеж.

Останалата част от белия дроб на папа Франциск вероятно се е разширила и е запълнила част от пространството, в което е бил липсващият дял. Най-вероятно гръдният кош на папата малко се е свил, а диафрагмата му се е изместила леко нагоре.

Тези промени обаче не би трябвало да се отразят върху обикновените му занимания, каза д-р Опъншоу.

Лекарите вече рядко отстраняват част от белия дроб при инфекция благодарение на по-ефикасните антибиотици. Случва се да бъде премахната част от органа при напреднала фаза на рак.

Папа Франциск все пак трябва да се пази от зарази. При него една пневмония би била по-опасна, отколкото за човек с цял бял дроб.

Кардинал Берголио не фигурираше сред фаворитите,

спрягани в разните прогнозиращи списъци. Но показателни са коментарите на високопоставени ватикански източници, които веднага след конклава изтъкнаха, че Църквата е поднесла изненада с избора на папа Франциск.

Според тях това е знак, че кардиналите са имали солидна ориентация към подходящата фигура и за консенсус им бяха необходими 26 часа и пет тура на гласуване.

Преди конклава усилено се лансираше схема на разделение между кардиналите, която свеждаше избора до два сценария. Единият бе за издигане на консерватор от Римската курия (администрацията на църковните и държавни дела), по възможност италианец, но може и чужденец с предпочитания към бразилския кардинал Одило Шерер.

Другият сценарий подкрепяше реформатор, желателно чужденец от Америките, но с възможност и за италианец, като кардинал Анджело Скола.

Избран бе консерватор, латиноамериканец, с голям опит на духовен пастир, който

никога не е работил в бюрократичния апарат на курията

Действията на папа Франциск ще отговорят на въпроса дали неговият избор е резултат от компромис или е показател, че качества му са оценени като най-подходящи за преодоляване на кризисния период, който изживява Римокатолическата църква.

По целия свят, най-вече в развиващите се страни, беше приветствано избирането на първия папа от американския континент, аржентинеца Хорхе Берголио, приел името папа Франциск, съобщи Франс прес.

Президентът на САЩ Барак Обама отправи пожелания на новоизбрания папа и заяви, че избирането на кардинал Берголио за глава на Римокатолическата църква говори за жизнеността на все по-значимата Латинска Америка.

Обама нарече новия папа "защитник на бедните и най-уязвимите сред нас" и изрази увереност, че той ще продължи да носи посланието на любовта и състраданието, които са източник на вдъхновение за света от повече от 2000 години.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изрази пожелание новият папа да продължи диалога между религиите, подобно на предшественика му Бенедикт XVI.

Ние имаме много общи цели, сред които насърчаването на мира, социалната справедливост, правата на човека, изкореняването на бедността и глада, се посочва в изявление на Бан Ки-мун.

Президентката на Аржентина Кристина Фернандес де Кирхнер изпрати писмено послание на сънародника си, в което му пожела "плодотворна пасторска дейност", която му предстои да извърши "в името на справедливостта, равенството, братство и мира по целия свят", съобщи ИТАР-ТАСС.

Президентката на Бразилия Дилма Русеф изтъкна, че вярващите очакват папата с нетърпение в Рио де Жанейро за Световните дни на католическата младеж през юли.

Европейският съюз пожела на Франциск дълъг и благословен понтификат, за да може да защитава и разпространява основните ценности на мира, солидарността и човешкото достойнство.

Лидерът на Англиканската църква, архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби отправи на папа Франциск "всички благословии, за да се справи с огромните отговорности, с които се нагърби начело на Римокатолическата църква".

Френският президент Франсоа Оланд увери, че "Франция, вярна на историята и на универсалните принципи за свобода, равенство и братство ще продължи диалога на доверие, което винаги е имала със Светия престол".

Папа Франциск е роден на "континента на надеждата", заявиха бразилските епископи, според които избирането му "вдъхва нов живот" на католическата църква.

Австралийският премиер Джулия Гилърд, която е атеистка, приветства "историческото" избиране на папа от "Новия свят".

Германската канцлерка Ангела Меркел, дъщеря на протестантски пастор, заяви, че "мнозина очакват (от папата) да им даде насока, не само във въпросите свързани с вярата, но и за тези, свързани с мира, справедливостта и защитата на мирозданието".

Италианският президент Джорджо Наполитано, който беше близък с предшественика на Берголио, заяви, че бил впечатлен от "простотата" на папата в първото му публично обръщение.

Отиващият си премиер Марио Монти от своя страна изтъкна италианския произход на новия папа, предаде ДПА.

Палестинският президент Махмуд Абас покани папа Франциск да посети Витлеем, родното място на Исус Христос.

Премиерът на Канада Стивън Харпър изрази увереност, че новоизбраният папа ще изиграе изключително важна роля за преодоляване на предизвикателствата, с които Римокатолическата църква се сблъсква в XXI в.

Руската православна църква изрази надежда за развитие на православно-католическите отношения с избирането на новия папа, както стана при предшественика му Бенедикт XVI.

Президентът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудър поздрави кардинал Берголио за избирането му начело на Римокатолическата църква и похвали новия папа като "човек с опит, способен да гради мостове между религиите" , предаде Ройтерс.

Ние с нетърпение очакваме да продължим тесните връзки, установили се между Католическата църква и евреите през последните две десетилетия, заяви Лаудър. 

Коментари 24
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

24 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 1 минута

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Любопитно Преди 2 минути

Учените разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 7 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 9 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 9 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Свят Преди 9 часа

27-те държави членки на ЕС се затрудняват да намерят единен отговор на войната в Газа

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 9 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

Там Путин загуби изборите

Там Путин загуби изборите

Свят Преди 11 часа

Даванков води с 44 процента, а Путин събира 7% от гласовете

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

Свят Преди 11 часа

Украинските пилоти се очаква да пристигнат на румънска земя през лятото

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 12 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 12 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Свят Преди 12 часа

Създаването на морски коридор ще отнеме седмици и още десетина дни, посочват от Министерството на отбраната на САЩ

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 12 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

<p>&ldquo;От Газа не трябва да остане нищо&quot;&nbsp;</p>

“От Газа не трябва да остане нищо": Съдбата на ултраортодоксалните евреи

Свят Преди 13 часа

Светската общност в Израел смята за несправедливо ултраортодоксалните, които съставляват 13% от населението, да нямат военни задължения в страната

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 13 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 13 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“