7

П очина бившият президент на Грузия Едуард Шеварднадзе, съобщиха руски медии, като се позоваха на източници от семейството на политика и неговата пресслужба.

„Шеварднадзе почина днес около 12 ч.“ (11 ч. наше време) в дома си в грузинската столица Тбилиси, цитира Интерфакс говорител на Шеварднадзе.

Той „страдаше от тежко заболяване през последните месеци“, информира пресслужбата на политика.

През януари тази година Шеварднадзе навърши 86 години.

Шеварднадзе, роден на 25 януари 1928 г. в грузинското село Мамати, бе вътрешен министър на Грузинската съветска социалистическа република, първи секретар на ЦК на републиканската компартия, външен министър на Съветския съюз. През периода от 1995 до 2003 г. бе и държавен глава на Грузия.

Подал оставка предсрочно през ноември 2003 г., Шеварднадзе живее в къщата си в Тбилиси. Критикува политиката на президента Михаил Саакашвили. През 2011-2012 г. активно подкрепя коалицията „Грузинска мечта“, която печели парламентарните избори през октомври 2012 г. и оттогава е управляваща сила в страната.

През 2006 г. в Тбилиси излизат на грузински език мемоарите на Шеварднадзе, озаглавени „Мисли за миналото и бъдещето“. През 2007 г. книгата се издава и в Германия, на немски, но под различно заглавие – „Когато рухна желязната завеса. Срещи и спомени“. Така е озаглавено и рускоезичното издание, отпечатано в Москва през 2009 г.

През последните години Шеварднадзе работи върху нова книга, която е трябвало да включва материал, неизползван в предишните му трудове.

Той бе почетен доктор на Харвардския университет и на университетите в Бостън, Атланта, Лос Анджелис и Триест.

Все още не се съобщава датата на погребението.

Шеварднадзе имаше талант да общува с различни хора, бе „много способен“ човек, който умееше да работи с хората, с масите, отбеляза бившият президент на Съветския съюз Михаил Горбачов в ефира на радио „Ехото на Москва“. „С него можеше да се говори директно, не беше капризен, макар да се палеше малко по грузински – каза Горбачов. – Но бързо му минаваше. И трябва да кажа, че това негово умение и талант, да поддържа разговора с различни хора, с учени и просто с хора от народа, бе удивително простичко“.

Бившият съветски лидер похвали Шеварднадзе, че като президент на Грузия „доста е пооправил ситуацията (...) с многото безобразия (...), с разнообразните престъпления“ в страната си.

Горбачов нарече грузинския политик „идеален представител“ на страната си.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@