24

Р умънският премиер Виктор Понта заяви, че ще подаде оставка заради трагедията в нощния клуб в Букурещ. “Оттеглям се като премиер“, каза Понта в телевизионно обръщение.

„Надявам се оставката на правителството да удовлетвори хората, които излязоха на улицата“,

каза още той.

Понта допълни също, че е правилно отговорност за трагедията в петък да бъде поета и от висшестоящи представители на властта, а не само от тримата собственици на клуба, където се случи трагедията.

„Признавам справедливият гняв на хората“, допълни той.

43-годишният Понта е премиер на Румъния от 2012 г. насам. Инцидентът с нощния клуб в Букурещ обаче не е първият, при който граждани и висшестоящи държавни представители призовават за оставката му. През септември срещу него започна дело по обвинения в укриване на данъци и пране на пари.

“Виктор Понта се отказва от мандата си. Някой трябва да поеме отговорността за това, което стана. Това е сериозен въпрос и ние обещаваме бързо решение на ситуацията“, заяви по-рано председателят на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгнеа.

Решението за оттеглянето от поста идва след като

снощи близо 20 000 души излязоха на протест в румънската столица

с искане да бъде наказан кметът на столичен район, дал разрешение за работа на смъртоносния нощен клуб „Колектив“. При пожар в него в нощта срещу събота загинаха 32 души и близо 200 са ранени.

Някои от протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията, отцепила сградата на правителството. Силите на реда отблъснаха демонстрантите. Властите вече арестуваха трима собственици на нощния клуб, срещу които са повдигнати обвинения в непредумишлено убийство. Ако съдът признае вината им, чакат ги доживотни присъди или 25 години затвор.

Обвинението посочи, че клубът е бил в сграда на бивша обувна фабрика и не е отговарял на нормите за безопасност, предвидени за такъв вид заведения. Той не е имал право да използва пиротехнически средства. Помещенията с площ от 450 квадратни метра са били за 80 души, а в нощна на трагедията в тях е имало 500 души. Освен това вътрешните конструкции са били изградени от леснозапалими материали с цел икономия.

Според лекарите броят на жертвите ще се увеличи още,

тъй като от лекуваните в момента 146-те души в критично състояние са 25 души. Свидетелите уточниха, че искра от пиротехническото шоу е подпалила декорите на сцената. Охраната се опитала да потуши огъня с пожарогасител, но заради дървения интериор и многото запалителни предмети барът пламнал, а покривът се срутил.

Аварийните врати били затворени. „В паническото бягство хора падаха на земята, други припадаха от дима и бяха стъпкани”, разказа свидетел на трагедията. По думите му аварийните изходи са били отворени 15 минути по-късно, когато много хора вече били мъртви.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@