160

С АЩ и Куба предприеха стъпки за нормализиране на дипломатическите си отношения след почти 50-годишното им прекъсване.

Промяната бе обявена едновременно с изявления на президентите Барак Обама и Раул Кастро днес по обед (в 19 ч. наше време).

Президентът Барак Обама заяви, че САЩ ще сложат край на остарелия си подход към Куба, който е изживял времето си, и не е бил ефективен.

„Сега САЩ ще започнат да нормализират отношенията с Куба и ще отворят нова глава“,

подчерта президентът, цитиран от Асошиейтед прес.

Същевременно кубинският му колега Раул Кастро заяви, че приветства възстановяването на отношенията със САЩ.

В реч по националната телевизия той заяви, че между САЩ и Куба остават дълбоки разногласия в области като човешките права, външната политика и въпросите на суверенитета, но подчерта, че

двете страни ще трябва да се научат да живеят с различията си по цивилизован начин.

Във вторник двамата лидери са провели телефонен разговор, продължил 45 минути, в който са обсъдили дипломатическите отношения между САЩ и Куба.

Папа Франциск е изиграл важна роля за сядането на Куба и Съединените щати на масата за преговори, като е отправил „личен призив“ към лидерите на двете държави, става ясно от изявление на американски официални представители.

Затова и папата поздрави САЩ и Куба за тяхното решение да установят дипломатически отношения, а Ватикана заяви, че е готов да подпомогне укрепването на двустранните отношения, предаде Ройтерс.

Промяната в двустранните отношения предвижда отваряне на пътя за износ на телекомуникации и интернет услуги за Куба,

но оставя непокътната забраната за американски туризъм и внос, отбелязва ДПА.

Обама и Кастро се ръкуваха на погребението на Нелсън Мандела
Обама и Кастро се ръкуваха на погребението на Нелсън Мандела Източник: Getty Images/Guliver

Само Конгресът може да вдигне десетилетното общо търговско ембарго, което включва туризма, но президентът Обама ще разреши на американски финансови институции да откриват сметки в кубински банки и да позволят на посетителите от САЩ да използват кредитни и дебитни карти на острова.

Очаква се, че по пътя за установяване на пълни дипломатически отношения, САЩ да открият свое посолство в Хавана през идните месеци.

По-рано днес кубинските власти освободиха от затвора американския гражданин Алън Грос, прекарал пет години зад решетките. Бе съобщено, че Куба и САЩ са си разменили няколко затворници, осъдени за шпионаж. Впоследствие от Хавана заявиха, че са пуснати на свобода 53-ма души, които Вашингтон смята за политически затворници.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@