3

К олумбийският писател, носител на Нобелова награда за литература, Габриел Гарсия Маркес бе приет в болница в Мексико сити с възпаления на белите дробове и пикочните пътища, предадоха световните агенции. 

87-годишният Маркес бил приет в болница в понеделник,

съобщи в изявление мексиканското министерство на здравеопазването. 

„Пациентът реагира добре на лечението. Щом приключи курсът по приемане на антибиотици ще се направи преценка за изписването му“, се казва в изявлението. 

Синът на писателя Гонсало Гарсия Барча подчерта, че баща му е бил приет в нормална стая и никога не е бил в спешното отделение. Той очаква баща му да бъде изписан в началото на следващата седмица. 

Габриел Гарсия Маркес живее в Мексико сити повече от три десетилетия, а пред последните години ограничи публичните си появи. Смята се, че

той е най-популярният испаноезичен писател след Мигел де Сервантес, авторът на „Дон Кихот“. 

Литературната му известност е породила сравнения с Марк Твен и Чарлс Дикенс. 

Романът му „Сто години самота“ се е продал в около 50 млн. бройки на над 25 езика. Други негови творби са „Хроника на една предизвестена смърт“, „Любов по време на холера“, „Есента на патриарха“ и „Генералът в неговия лабиринт“. 

Габриел Гарсия Маркес печели Нобеловата награда за литература през 1982 г., а книгите му са надхвърлили по продажби всички испаноезични публикации освен Библията. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@